De hybride gasketel: energiezuinig en toekomstproof verwarmen zonder risico’s


Duurzaam en efficiënt verwarmen door gebruik te maken van hernieuwbare energie, het lijkt je wel wat. Maar een warmtepomp bijvoorbeeld, is niet goedkoop. Waarom ga je niet voor een hybride verwarmingsoplossing? Een hybride combinatie van een gascondensatieketel met een elektrische warmtepomp is goedkoper dan een volledige warmtepomp én makkelijker te installeren. Ontdek deze voordelige combo en leer wat jij te winnen hebt.
Gas en hernieuwbare energiebronnen
Europa wil tegen 2050 tot 95% minder broeikasgassen uitstoten. Maar op dit moment is nog maar 12% van de Belgische energie afkomstig uit hernieuwbare energie van zon of wind. Met groene stroom alleen komen we er voorlopig dus niet. Gelukkig wordt gas zelf steeds groener en biedt het heel wat duurzame oplossingen in combinatie met andere energiebronnen. Zo kun je je CO2-uitstoot tot wel 40%* verlagen door te kiezen voor een hybride gasketel. De meerprijs verdien je snel terug via een besparing op je energiefactuur, bovendien kun je gebruikmaken van premies. Ontdek alle voordelen van hybride verwarmen.
Hybride verwarmen: hoe werkt het?
Een hybride verwarming combineert een condensatieketel op gas en een elektrische warmtepomp. Beide technieken zitten geïntegreerd in een compact geheel, niet groter dan een koelkast. De elektrische warmtepomp voorziet het grootste gedeelte van het jaar in de basisbehoeften. Daarvoor haalt ze gratis warmte uit de omgevingslucht voor je verwarming en warm water. De condensatieketel vangt de vraag naar warmte op als de warmtepomp daar niet in slaagt, bijvoorbeeld op koude dagen. Zo combineer je de pluspunten van beide technologieën in één installatie. Het kan zowel in bestaande als nieuwe woningen. Leer meer over hybride verwarming en ontdek hieronder de voordelen.
Verbruik 25% minder energie en bespaar
Met een hybride installatie verwarm je altijd voordelig. Je kunt je installatie immers zo programmeren dat ze op elk moment de energiebron met de laagste kostprijs gebruikt. Hiervoor houdt ze rekening met de buitentemperaturen en de actuele energieprijzen. Is de elektriciteitskost hoog, dan schakelt het systeem automatisch over op gas, of omgekeerd. Op die manier verwarm je uiterst zuinig en bespaar je op je energiekosten. In vergelijking met een klassieke verwarmingsinstallatie verbruik je met een hybride oplossing 25% minder energie.
Verlaag je CO2-uitstoot
Een hybride verwarming heeft een kleinere impact op het milieu dan een klassieke verwarmingsinstallatie, want de CO2-uitstoot ligt tot 40% lager. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kun je je hybride verwarming afstemmen op de laagste CO2-uitstoot. Goed om te weten: ook door je gasketel te combineren met een zonneboiler, brandstofcel of gaswarmtepomp verklein je je ecologische voetafdruk. Leer meer over de mogelijke combinaties van gas en hernieuwbare energiebronnen.
Geniet van comfort: verwarming én warm water
Je kunt een hybride verwarmingssysteem ook gebruiken voor de productie van warm water. Met een spiraalboiler met twee warmtewisselaars kunnen zowel de gasketel als de warmtepomp het water opwarmen. Deze oplossing heeft een heel gunstig ecolabel, wat mooi meegenomen is voor het milieu.
Profiteer van een snelle installatie
Een vakman plaatst je hybride verwarmingssysteem makkelijk in 1 à 2 dagen tijd. Een hybride verwarming is immers eenvoudig te koppelen aan je bestaande radiatoren of vloerverwarming, en werkt perfect op je bestaande waterleiding en elektrische bedrading. Heb je al een recente, duurzame verwarmingsketel die nog goed werkt? Dan kan je een warmtepomp met een intelligente regelaar laten bijplaatsen, et voilà: je hybride systeem is een feit. Let wel: voor een lucht-warmtepomp zal er ook een buitenunit nodig zijn. Je moet dus ruimte hebben om deze buitenunit te plaatsen, liefst op niet te grote afstand van de binnenunit.
Pak je premies en verkort je terugverdientijd
Of je nu een volledig nieuw hybride verwarmingssysteem wil laten plaatsen of een bestaand systeem wil vergroenen, in beide gevallen heb je recht op premies. Wie een +20 jaar oude gasketel wil vervangen door een nieuwe gascondensatieketel, of wil investeren in een hybride verwarming heeft recht op een vervangingspremie van minstens 500 euro van gas.be. Vraag hier je gratis infobrochure aan. Daarnaast ontvang je in Vlaanderen een premie van Fluvius. In Brussel varieert de premie van 4.250 tot 4.750 euro, afhankelijk van je inkomen. Kijk hier voor meer info.
Bereid je voor op een groenere toekomst
Met een combinatie van een gascondensatieketel en een elektrische warmtepomp ben je klaar voor de energietransitie. Je gebruikt immers gratis hernieuwbare energie én je condenserende ketel is geschikt voor werking met groen gas. Bovendien kun je het systeem makkelijk nog meer vergroenen door het bijvoorbeeld te combineren met zonnepanelen. Mooi meegenomen: met zonnepanelen verminder je de werkingskosten van je warmtepomp, want de elektriciteitsproductie van de panelen compenseert het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp.
De combinatie van een condensatieketel en een warmtepomp is een slim, hybride systeem waarmee je altijd automatisch profiteert van de zuinigste energiebron. Voordelig en duurzaam verwarmen in één dus.
Tip: laat een ervaren installateur berekenen welk systeem het best bij jouw situatie past, om zeker te zijn van een optimaal rendement. Vind hier een Cerga-installateur in je buurt.
*Vergeleken met een klassieke verwarmingsinstallatie