1. Isoleer je woning goed en grondig
Je woning goed isoleren is dé manier bij uitstek om je energiefactuur te verlagen. Door te isoleren beperk je warmteverliezen, waardoor je minder moet verwarmen. Milieu Centraal, een Nederlandse overheidsstichting die consumenten milieuadvies geeft, kwam met indrukwekkende cijfers. Uit simulaties bleek het volgende:
- Door je spouwmuren te isoleren kun je zo’n 260 per jaar uitsparen op je energiefactuur. Dit is de te verwachten besparing voor een gemiddelde rijwoning met drie bewoners. Voor een vrijstaand huis bedraagt de besparing zelfs 960 euro per jaar.
- Een rijhuis met kamers onder het dak, of een verwarmde zolder? Dan kun je met isolatie zo’n 620 euro per jaar uitsparen. Met een vrijstaande woning bespaar je zo tot 1300 euro.
- Met vloerisolatie bespaar je in het geval van een rijwoning 200 euro per jaar, en bij een vrijstaande woning 390 euro per jaar.
- Hoogrendementsglas plaatsen levert voor een rijwoning makkelijk een besparing van 320 euro per jaar op. Voor een vrijstaande woning kun je uitgaan van een besparing 450 euro per jaar.
Gemotiveerd om aan de slag te gaan? Informeer je dan over isolatiepremies, want daarmee verdien je je investering nog sneller terug.
2. Vervang je oude verwarmingsketel door een condensatieketel op gas
Je oude verwarmingsketel laten vervangen is een slimme keuze. Je wint aan comfort, bespaart op je energiefactuur en reduceert de CO2-uitstoot van je woning. Wanneer de ketel meer dan 20 jaar op de teller heeft, dan heeft hij een pover rendement van hooguit 80 à 85%. Dat betekent dat je de verbruikte energie niet volledig als warmte benut. Verwarm jij met een gasketel die ouder is dan 20 jaar, of laat je verwarming het soms afweten? Dan is het hoog tijd voor een condensatieketel. Dit type ketel haalt een extra hoog rendement dankzij de terugwinning van de warmte in de waterdamp van de verbrandingsgassen.
Wist je dat je voor de aanschaf van een nieuwe gasketel kunt rekenen op een vervangpremie van Gas.be? Die is uitsluitend bestemd voor huishoudens die hun huis vandaag met een gasketel van meer dan 20 jaar oud verwarmen en bedraagt minstens 500 euro. Zo verdien je je aankoop nog sneller terug! Vraag hier je premie aan en schakel een Cerga-installateur in om zeker te zijn van een correcte installatie van je nieuwe gasketel.
Goed om te weten: de financiële aanmoediging van Gas.be is perfect combineerbaar met lokale premies en premies van je distributienetbeheerder. De vervangpremie is trouwens ook geldig voor het vervangen van een warmwatertoestel of een individuele ruimteverwarming op gas. Dan ontvang je een tussenkomst van respectief 200 of 150 euro.
3. Combineer je gasketel met hernieuwbare energie
Wil je je ecologische voetafdruk nog meer verkleinen, dan vind je in gas de perfecte bondgenoot. Gas is namelijk makkelijk combineerbaar met hernieuwbare energie. Zo kun je kiezen voor een condensatieketel op gas in combinatie met zonnepanelen. Als je een goed geïsoleerde woning hebt, kun je ook gaan voor een hybride warmtepomp of een gaswarmtepomp. Deze combinaties zorgen voor een nog lager energieverbruik en minder CO2-uitstoot. Bovendien wordt gas steeds groener. Door nu al te kiezen voor gas, kun je in de toekomst eenvoudig overstappen op groen gas – een hernieuwbaar en quasi CO2-neutraal gas met alle voordelen van aardgas. Ontdek 5 winnende combinaties met gas en neem contact op met een Cerga-installateur in je buurt voor gratis advies.
4. Laat een slimme thermostaat installeren
Door je thermostaat één graad lager te zetten bespaar je 25 euro per jaar op je energierekening. Wil je besparen op energie, maar niet op comfort? Een slimme thermostaat stemt je verwarming automatisch af op jouw gedrag. Zo schakelt de thermostaat je verwarming uit als je gaat werken. Als je weer thuiskomt, is het huis alweer verwarmd. Maar er is meer.
- Een slimme thermostaat kun je vanop afstand bedienen, zodat je de verwarming toch laag kunt zetten als dit vergeten bent toen je thuis vertrok.
- Via de app van je slimme thermostaat ontdek je op welke momenten je meer bespaart door de verwarming lager te zetten.
- Als je 'geofencing' inschakelt, weet je thermostaat altijd perfect of je thuis bent of niet. Dit ontdekt hij via de locatie van je telefoon. Zo wordt je huis nooit verwarmd als je er niet bent en bespaar je extra energie.
- Voeg radiatorknoppen of sensoren toe aan je slimme thermostaat en regel de temperatuur nog preciezer. Doordat je alleen kamers verwarmt waar dat nodig is, bespaar je nog meer.
5. Laat je gasketel regelmatig onderhouden
Een goed onderhouden gasketel verbruikt minder energie en stoot minder CO2 uit. Tijdens het onderhoud van de cv-ketel checkt de vakman ook de afstelling van de installatie. Als je ketel goed staat afgesteld, kun je tot 10 procent winst boeken op je verwarmingsrendement. Bovendien zal je met een goed onderhouden ketel minder snel te maken hebben met storingen en pannes.
Wist je dat een regelmatig onderhoud verplicht is, én nodig om in orde te zijn met je brandverzekering? Gasketels moeten in Vlaanderen en Brussel om de twee jaar gecontroleerd worden. In Wallonië is dat om de drie jaar. Dit geldt ook voor huurders. Maak je afspraak voor het volop winter is, anders riskeer je dat alle verwarmingstechnici volgeboekt zijn. Vind hier een Cerga-installateur in je buurt.
6. Ontlucht tijdig je radiatoren en deblokkeer je thermostatische kranen
Een kwalitatieve centrale verwarming, maar werken je radiatoren niet goed? Maken je radiatoren vreemde borrelende geluiden? Dan zit er lucht in! Dit probleem kun je makkelijk oplossen door je radiatoren te ontluchten. Zo komen de luchtbellen vrij die zich geleidelijk vormen in je leidingen en kan het water weer vlot circuleren. Door je radiatoren tweemaal per jaar te ontluchten vermijd je een te hoog energieverbruik. Maar als je een automatische ontluchter laat installeren, kun je dit klusje ongestraft overslaan.
Check zeker ook je thermostatische kranen. Die kunnen na de warme maanden geblokkeerd of verkalkt zijn geraakt. Zijn je thermostatische kranen geblokkeerd, dan kan het warme water niet meer door de radiator stromen en verwarmen je radiatoren niet meer als je je cv-ketel aanzet. Je radiatoren deblokkeren is dan de boodschap.
Er zijn heel wat manieren om energiezuinig te verwarmen op gas. Leer hier hoe je makkelijk overstapt op gas, informeer je over premies en ontdek vijf to-do’s voor een verwarming in topvorm. Graag advies over de beste oplossing voor jouw situatie? Neem dan contact op met een Cerga-installateur in je buurt.