Lees aandachtig de offerte van de netbeheerder
Is je gasaanvraag goedgekeurd door de distributienetbeheerder van jouw regio? Zo ja, check dan aandachtig je offerte en overloop jouw voorbereidende taken. Het gaat om de graafwerken op privédomein. Deze werken vallen reglementair onder de verantwoordelijkheid van de netgebruiker. Naast de uitvoeringsvoorwaarden vind je de datum van de effectieve gasaansluiting, oftewel de datum waarop jouw deel van de voorbereiding klaar hoort te zijn. Wist je dat aardgas de laagste jaarkost heeft ten opzichte van andere brandstoffen? Bekijk hier het prijsverschil tussen gas en andere brandstoffen.
Graafwerken op privédomein
Deze werken verwacht de netbeheerder van jou:
- Het graven van een werkput van één vierkante meter op één meter diepte. Waar? Vlak voor je gevel, op de plaats waar de gasleiding zal binnenkomen. De werkput is nodig om de gasaansluiting technisch uit te voeren.
- Het graven van een open sleuf van minimaal 0,70 meter diepte, in rechte lijn van werkput naar rooilijn. Via de sleuf wordt de gasleiding (geplaatst op 0,60 meter diepte) vertakt voor privé-afname.
- Het plaatsen van een gladde, rechte pvc-wachtbuis in de open sleuf. De lengte van de wachtbuis is gelijk aan de lengte van de sleuf.
De netbeheerder zal vooraf je bouwplannen opvragen voor de juiste lengte- en locatiebepaling. Wil je een vlotte afhandeling van je gasaansluiting? Dan is het van belang de afmetingen van put, sleuf en wachtbuis te respecteren.
Met welk gereedschap ga je te werk?
Een mini-graafmachine voor het graven van een sleuf? Dat zijn de huurkosten niet waard. Ga bij voorkeur aan de slag met een kabelspade: een licht gebogen steel met glasvezelkern, gekoppeld aan een lang, smal en extra gehard stalen blad met een fijn geslepen snede. Ideaal voor het verwijderen van grond en stenen uit een ondiepe sleuf, die je vooraf met een bredere tuinspade aanlegt. De kabelschop is een gewaardeerd werktuig bij kabelleggers van nutsvoorzieningen, want de glasvezelsteel is wel vijf keer zo sterk dan hout. Weet je nog niet voor welke energiebron je zal kiezen? Ontdek alle milieuvriendelijke troeven van aardgas als energiebron voor het verwarmen van je woning.
Wat als de grond niet toelaat zo diep te graven?
De aard van de bodem laat mogelijk niet toe om tot een diepte van 0,70 meter te graven. Bijvoorbeeld wanneer aan weerszijden van de sleuf de grond onvoldoende stabiel is en zijwaarts invalt. Of wanneer je spade stoot op obstakels als gewapend beton of dikke boomwortels en de sleuf zo de vereiste diepte niet haalt. Gelukkig voorziet de reglementering hierop een uitzondering: je graaft de sleuf zo diep mogelijk. Daarbij zal een isolatiemat je gasaanvoer extra beschermen. Je draagt zelf de kosten van het nodige beschermingsmateriaal. Waarom voor gas kiezen een slimme keuze is? Lees hier de blog over de vijf redenen om nu voor gas te kiezen.
Graaf je liever niet zelf?
Zie je op tegen de uitvoering van graafwerken voor je gasaansluiting? Geen probleem. Een vriend, een familielid, een gekende vakman of wie weet je buur kunnen je hierbij helpen. Wil je de uitvoering toch liever overlaten aan de netbeheerder zelf? Die vraag kan je op voorhand stellen. Zegt de netbeheerder hierin toe, dan betaal je een aanzienlijke meerkost. Ben je overtuigd van de voordelen van gas en wil je je snel aansluiten op het gasnetwerk? Ontdek hier hoe je in 1-2-3 overstapt naar gas.
Een open sleuf graven voor je gasaansluiting? Lees aandachtig in de offerte van je distributienetbeheerder welke graafwerken van jou worden verwacht. Ontdek hoe je eenvoudig overschakelt op aardgas en geniet van de voordelen van aardgas als energiebron voor je woning.