1. Verwarmen op de hoofdverwarming of een bijverwarming?
Een van de aspecten waarover je moet nadenken is of je de badkamerverwarming al dan niet aansluit of verwarmt via de centrale verwarming. Dit is lang niet meer zo evident als het zo lang leek.
Andere verwarmingseisen
De reden daarvoor is dat de badkamer op vlak van verwarming heel andere eisen heeft dan pakweg de keuken of de woonkamer. In die laatste willen we vooral een langdurige en gemiddelde comforttemperatuur aanhouden, terwijl er in de badkamer net een snelle, hoge en veelal kortstondige warmtevraag is. Net voor, tijdens en na onze ochtenddouche en avondlijk toilet moet het aangenaam warm zijn, maar daarnaast verspillen we liever geen energie aan het verwarmen van een ruimte die we doorheen de dag (bijna) niet gebruiken.
Daarbij komt nog eens dat de badkamer in het tussenseizoen vaak de eerste en enige ruimte is die verwarmd wordt. Je kan je dan de vraag stellen hoe nuttig het is om het volledige verwarmingssysteem op te starten voor amper 20 à 30 minuten per dag, en of je met een (elektrische) bijverwarming niet slimmer en efficiënter kan verwarmen.
Het volledige plaatje
Wat kies jij? Een pasklaar antwoord op deze vraag is er helaas niet, en veel hangt af van onder meer je gewoontes, extra voorzieningen zoals pv-panelen en, niet onbelangrijk, de rest van het verwarmingssysteem. Want hoewel elk cv-systeem een zekere traagheid heeft en in principe niet ontworpen is om kortstondige pieken op te vangen, zijn hoge temperatuursystemen met ketels en radiatoren daar bijvoorbeeld wel beter toe in staat dan pakweg warmtepompen en vloerverwarming. In woningen die op lage temperatuur verwarmd worden is de keuze voor bijverwarming in de badkamer dan ook iets sneller gemaakt. Dat kan zowel volledig onafhankelijk als in combinatie met hoofdverwarming. Die laatste zorgt dan bijvoorbeeld voor een bijna continue basistemperatuur - een extra troef om vochtproblemen te vermijden, nota bene - terwijl de bijverwarming enkel ingezet wordt wanneer nodig.
2. Welke ververwarmingselementen kiezen?
De badkamer wordt vaak kortstondig gebruikt. Daarom is het belangrijk dat de warmte snel over de ruimte verdeeld wordt. Of je nu verwarmt via de centrale verwarming of via bijverwarming, het is belangrijk dat de verwarmingselementen een snelle reactietijd en hoge warmteafgifte hebben. Welke warmteafgiftesystemen zijn er zoal?
Radiatoren
Radiatoren, en handdoekradiatoren in het bijzonder, zijn klassiekers in de badkamer en bestaan in talloze (design)varianten. Ze combineren zowel stralings- als convectiewarmte en kunnen de ruimte, afhankelijk van hun oppervlakte enerzijds en de temperatuur van het cv-water anderzijds, relatief snel op temperatuur brengen. Hoe groter de oppervlakte en hoe hoger de temperatuur, hoe sneller dat gebeurt.
Elektrische radiatoren zijn dan weer geschikt als bijverwarming. Zij hebben een snellere reactietijd en bestaan in diverse vermogens afgestemd op de grootte van de badkamer. Daarnaast zijn er ook combi-toestellen die standaard via de centrale verwarming werken maar in het tussenseizoen op een elektrische werking kunnen overschakelen.
Convectoren
Als bijverwarming kun je ook elektrische convectoren laten plaatsen. Zij trekken koude lucht aan, warmen die met een elektrische weerstand op, en geven de warme lucht vervolgens weer aan de ruimte af. Convectoren reageren heel erg snel, maar hebben als nadeel dat ze enkel de lucht verwarmen. Dat wordt niet altijd als aangenaam ervaren en het betekent daarenboven dat de meubels en de vloer kil kunnen blijven aanvoelen.
Stralingspanelen
Stralingspanelen doen net het omgekeerde van convectoren. Zij verwarmen immers niet de lucht, maar de massa, waardoor je heel snel een aangenaam warmtegevoel creëert. Die warmte is echter vooral in de buurt van het stralingspaneel zelf voelbaar, waardoor deze oplossing in de eerste plaats in kleine badkamers een goed resultaat oplevert.
Op vlak van design bieden stralingspanelen in ieder geval heel wat interessante mogelijkheden. Zo kunnen zij in onder meer spiegels en natuurstenen elementen geïntegreerd worden.
Vloer- en wandverwarming
Ook met vloer- en wandverwarming creëer je een aangenaam warmtegevoel op basis van straling. Omdat de warmte hier via een grote oppervlakte afgegeven wordt, gaat het om een alomvattend warmtegevoel, zonder dat de afgiftetemperatuur per definitie hoog moet oplopen.
Het grootste aandachtspunt is hier de reactietijd. Bij klassieke vloer- en wandverwarming ligt die immers laag, en dergelijke systemen zijn meer geschikt om een constante comforttemperatuur aan te houden. Elektrische vloer- en wandverwarming, daarentegen, kan rechtstreeks onder de afwerkingslaag aangebracht worden en levert zo ook op iets kortere termijn de nodige warmte. Ontdek meer over vloerverwarming.
3. Je verwarming zelf regelen of automatisch aansturen?
De hardware van ons verwarmingssysteem is slechts één manier om comfort en verbruik in evenwicht te brengen. Minstens even belangrijk is de manier waarop we dat systeem vervolgens afregelen, sturen en gebruiken. Want hoe vaak vergeet je om de badkamer tijdig op te warmen - een figuurlijke koude douche - of om de verwarming na gebruik weer uit te schakelen - even pijnlijk op de energiefactuur?
Zowel voor hoofd- als voor bijverwarming bestaan er inmiddels talloze, al dan niet digitale, oplossingen om de verwarming slim op onze noden af te stemmen. Denk aan (slimme) kamerthermostaten, klokprogramma’s, apps, domoticasystemen, enzovoort. Bedenk je hierbij vooral dat het meest complexe systeem met de meest uitgebreide sturingsmogelijkheden niet noodzakelijk de beste oplossing is. Ziet elke dag er voor jou bijvoorbeeld hetzelfde uit, dan zal een eenvoudige kloksturing ruimschoots volstaan om de verwarming efficiënt aan te sturen. Ben je daarentegen een chaoot, dan kan een app of zelfs een koppeling op de aanwezigheidsdetectie je heel wat zorgen uit handen nemen.
Let op! Omdat water, vocht en elektriciteit geen goede match zijn, moet je bij de keuze voor elektrische bijverwarming steeds rekening houden met de plaatsing en de IP-klasse van de toestellen. Laat je hiervoor goed informeren.
Op zoek naar de ideale verwarming voor je badkamer of een andere sanitaire oplossing? Laat je inspireren door de gratis infobrochure, bezoek een Facq showroom in je buurt of maak een afspraak.