Een verwarmingssysteem kiezen? Deze fabels geloof je best niet

Gepubliceerd op 22 February 2022

Plan je om zelf je verwarmingssysteem te plaatsen met begeleiding? Dan kun je rekenen op de zelfbouwpakketten met begeleiding van een zelfbouwadviseur. Ook mensen in je omgeving zullen je maar al te graag helpen. Advies van anderen is meestal goed bedoeld, maar daarom niet altijd correct is. We helpen graag vijf fabels rond verwarming de wereld uit.

1. Hoe zwaarder je verwarmingsketel, hoe beter

Tegenwoordig zijn veel (nieuwe) huizen goed geïsoleerd. De gemiddelde nieuwbouwwoning heeft minder dan 30 kW nodig om te verwarmen. Een superzware verwarmingsketel is dus overbodig. Bovendien zal deze veel duurder zijn en meer verbruiken omdat zijn laagste vermogen veel hoger ligt. Advies nodig bij het kiezen van de juiste verwarmingsketel bij je doe-het-zelf-project? Informeer je hier verblijvend.

2. Vloerverwarming moet je combineren met radiatoren

In het verleden plaatste men wel eens vloerverwarming in combinatie met radiatoren. Dit deed men om de ruimtes sneller te kunnen opwarmen. Tegenwoordig mag je de radiatoren gerust achterwege laten. De technieken en isolatiewaarden zijn de laatste jaren enorm verbeterd waardoor je ook met vloerverwarming alleen je ruimte snel, aangenaam warm kunt stoken. Wil je graag zelf je verwarming plaatsen? Ga aan de slag met zelfbouwpakketten voor vloerverwarming, radiatoren, convectoren, condensatieketel of warmtepomp.

3. Plaats je verwarmingsketel ver weg

Vroeger werd aangeraden om een verwarmingsketel ver van de leefruimtes te plaatsen omwille van de geluidshinder die ze veroorzaakten. De ketels tegenwoordig zijn natuurlijk geëvolueerd en hoor je haast niet. Bovendien is het ook verstandig deze dichtbij de ruimtes waar je warm water nodig hebt te plaatsen zoals de badkamer en keuken. Zeker wanneer je een doorstromer gebruikt. Op die manier heb je sneller warm water ter beschikking en verspil je minder nodeloos water en energie. Op zoek naar het ideale zelfbouwpakket met condensatieketel? Win advies in bij een zelfbouwadviseur

4. Gebruik meerdere boilers

Een ander fabeltje die je niet mag geloven is dat je meerdere boilers moet gebruiken als je meerdere badkamers hebt, om zo zeker te zijn dat je warm water ter beschikking hebt. De hedendaagse gaswandketels hebben een hoog vermogen en kunnen warm water aanleveren zonder debietverlies. Op zoek naar een zelfbouwpakket verwarming dat past bij jouw levensstijl? Informeer je hier.

5. Plaats altijd radiatoren in de slaapkamer

Of je radiatoren op je slaapkamer wilt plaatsen is een beslissing die je zelf moet nemen. Alles hangt er van af hoe je de ruimte gaat gebruiken. Is het enkel om te slapen en zet je zelden de verwarming op? Dan ben je misschien eerder gebaat met een verwarmingselement zoals infraroodverwarming of een lucht-lucht warmtepomp. Gaat de ruimte ook gebruikt worden om te spelen, ontspannen, studeren, gamen, …? Dan zijn radiatoren die deel uitmaken van je verwarmingssysteem misschien het overwegen waard. Lees er hier ook meer over. Wil je zelf je verwarming plaatsen met zelfbouw? Informeer je over verschillende zelfbouwpakketten.

Verwarming plaatsen met een zelfbouwpakket

Installeer je zelf je verwarming, dan bespaar je op heel wat kosten. Er zijn heel wat verwarmingssystemen in de vorm van zelfbouwpakketten waarmee je zelf aan de slag kunt. Laat je begeleiden door een zelfbouwadviseur die je een uniek en op maat zelfbouwpakket voorstelt. Steek zelf de handen uit de mouwen en wordt begeleid bij iedere stap. Maak gebruik van tools zoals: een handleiding, instructievideo’s, technische fiches, materiaal, duidelijke uitleg, praktische tips, … om je klus tot een goed einde te brengen.

Krijg je graag het juiste advies bij het kiezen van je zelf te plaatsen verwarmingssysteem? Doe beroep op je zelfbouwadviseur. Plan hier een vrijblijvende afspraak.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan