Deze duurzame verwarmingsoplossingen zijn een upgrade voor je woning

14/07/2021

Heb je ook zo’n hoge stookkosten? De kans is groot dat dit veroorzaakt wordt door een verouderde verwarmingsketel en/of een slecht geïsoleerde woning. Niet alleen gaat zo een groot deel van je spaargeld in rook op, ook stoot je te veel CO2 uit wat schadelijk is voor het milieu. Tijd om dit aan te pakken! Welke duurzame verwarmingsinstallaties kun je zoal inschakelen om energie te besparen en een steentje bij te dragen voor het milieu? We stellen ze kort aan je voor.

Duurzame verwarming en sanitair warm water

Zowel het verwarmen van de ruimtes als het sanitair water in je woning vraagt energie. Gebeurt dit niet efficiënt, dan gaat er veel warmte verloren. Wil je graag investeren in een schoner milieu en tegelijkertijd je energiefactuur verlagen? Dan is duurzaam verwarmen in combinatie met isolatie de oplossing. Je kan je huidige verwarmingsinstallatie op gas of mazout duurzamer maken, combineren met hernieuwbare energie of kiezen voor een installatie die volledig op hernieuwbare energie werkt. Wat zijn de mogelijkheden?

Gascondensatieketels: duurzamer verwarmen op gas

Wil je verwarmen op gas? Kies dan voor een nieuwe gascondensatieketel. Gas is de meest zuivere fossiele brandstof en wordt steeds groener. Een gascondensatieketel recupereert de warmte van de rookgassen die het vrijgeeft en gebruikt deze energie opnieuw voor de verwarming van je woning. Zo gaat er minder energie verloren dan bij een oude gasketel. Bovendien kun je een premie krijgen als je je oude gasketel vervangt door een nieuwe.  

Brandstofcel

Zoek je een duurzamere oplossing om jezelf van warm water, verwarming én elektriciteit te voorzien? Dan is een brandstofcel gecombineerd met een hoogrendementsketel op gas de ideale oplossing. Er vindt geen verbranding plaats en je stoot minder CO2 uit. Nog een voordeel van een brandstofcel is dat het ook op minder mooie dagen (en zelfs ’s nachts) energie produceert.

Je kunt kiezen voor een brandstofcel die je aansluit op een bestaande condensatieketel of een brandstofcel met ingebouwde gascondensatieketel. Zowel de brandstofcel en gasketel zijn verbonden met een warmtewisselaar waardoor de restwarmte van de brandstofcel kan worden opgeslagen in het buffervat van je gasketel. Hoe werkt het? De brandstofcel splits de het aardgas dat het via de ketel binnen krijgt, op in waterstof en CO2. Het waterstof reageert met zuurstof en wekt zo elektriciteit en warmte op. Met de warmte verwarm je zowel je woning als je sanitair water.

Gas en hernieuwbare energie

Wil je nog milieuvriendelijker verwarmen? Combineer dan gas met een hernieuwbare energiebron zoals zonne-energie, wind en aardwarmte. Deze bronnen veroorzaken geen luchtvervuiling en zorgen voor minder CO2-uitstoot.

Gaswarmtepomp

Een gaswarmtepomp wordt aangestuurd door een gasbrander. Haal gratis hernieuwbare energie uit de omgeving (bodem, lucht of de water) en gebruik het haast het hele jaar door om je warm water en je woning te verwarmen of koelen. Gebruik op echte koude winterdagen je gascondensatieketel als back-up.

Gascondensatieketel en elektrisch warmtepomp

Combineer je elektrische warmtepomp met je gascondensatieketel. De warmtepomp haal warmte uit de omgevingslucht en verwarmt hiermee de ruimte en het water. Dit hybride systeem bepaalt zelf welk systeem op dat moment het zuinigst is en schakelt automatisch over.

Gas en zonneboiler

Verwarm je sanitair water (gedeeltelijk) met een zonneboiler en gebruik gas als aanvullende energiebron wanneer de zon niet (genoeg) schijnt. Lees meer over het combineren van gas met hernieuwbare energie.

Hoogrendementsketel: duurzamer verwarmen op mazout

Wil je blijven verwarmen op mazout? Vervang dan je oude ketel door een performante nieuwe stookolieketel, een hoogrendementsketel klasse A. Die is efficiënt, superzuinig en duurzaam waardoor je stevig bespaart op je mazoutverbruik. Wil je nog een stapje verdergaan? Combineer dan je nieuwe mazoutketel met hernieuwbare energie.

Mazout en hernieuwbare energie

Wist je dat je stookolie ook kunt combineren met hernieuwbare energie opgewekt door zonnepanelen of een warmtepomp? Hierdoor profiteer je van een lager mazoutverbruik. Combineer bijvoorbeeld je mazoutketel klasse A met een boiler op zonne-energie om je sanitair water mee te verwarmen of om het water van je centrale verwarming voor te verwarmen. Of wat dacht je van een mazoutketel gecombineerd met een warmtepomp? Hiermee maak je gebruik van de gratis omgevingswarmte om je woning en sanitair water te verwarmen en laat je mazoutketel bijspringen op de koudere dagen. Combineer eventueel met zonnepanelen. Lees meer over het combineren van mazout met hernieuwbare energie.

Verwarmen op koolstofneutrale brandstoffen met je stookolieketel

Wetenschappers werken momenteel aan de ontwikkeling van koolstofneutrale brandstoffen. Dit zijn brandstoffen gemaakt uit plantaardige oliën en afvalstromen. Ze zijn klimaatneutraal en onuitputtelijk. Bovendien kunnen ze vermengd worden met stookolie en op termijn op zichzelf gebruikt worden in een performante stookolieketel. Iets om in de gaten te houden. Lees meer over deze innovatieve brandstoffen en hoever men staat met de ontwikkeling.

Hernieuwbare energie met een warmtepomp en warmtepompboiler

Duurzaam verwarmen én gebruik maken van hernieuwbare energie? Een warmtepomp is het overwegen waard. Tenminste als je woning goed geïsoleerd is. Een warmtepomp heeft een lagere CO2-uitstoot en is een milieuvriendelijk alternatief voor verwarmen op fossiele brandstoffen.

Een warmtepomp haalt gratis energie uit duurzame en onbeperkte bronnen zoals water, lucht of aarde en gebruikt om te verwarmen of elektriciteit op te wekken. Ook je sanitair water kun je verwarmen met je warmtepomp of met een warmtepompboiler die los staat van je verwarmingssysteem. Deze werkt op elektriciteit en kun je eventueel aansluiten op zonnepanelen. Lees hier meer over het duurzaam verwarmen met een warmtepomp.

Maar een warmtepomp heeft wel elektriciteit nodig. Combineer daarom met fotovoltaïsche zonnepanelen om je warmtepomp aan te drijven en een thuisbatterij om zonne-energie op te slaan. Ontdek hoe je je energieverbruik kunt optimaliseren.

Benieuwd naar de ontwikkelingen in duurzame energie? Lees meer artikels over sanitair, verwarming en koeling.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.