Is er een verschil tussen een warmtepomp en een aircotoestel?

Gepubliceerd op 16 Mei 2023

De zomer komt eraan en dat betekent warmere dagen! Kijk jij er al naar uit? Geen zin om tijdens deze periode niet al zwetend je bed uitkomen of puffend je dag doorbrengen in de zetel? Gelukkig bestaan er oplossingen om je woning te koelen. Want geef toe, een heerlijk frisse woning zorgt voor heel wat extra comfort. Of het nu gaat om een zolderdakappartement, een rijwoning of een vrijstaand huis. Maar welke installatie kies je het best? Een airco of een warmtepomp? En is er een verschil tussen de twee? Je ontdekt het hieronder.

Warmtepomp of airco?

Er bestaan heel wat verschillende definities over het verschil tussen een warmtepomp en een airco. Laten we voor eens en altijd wat onduidelijkheden de wereld uithelpen. Wanneer je denkt aan een warmtepomp, dan denk je meteen aan verwarmen. Bij een airco meteen aan koelen. Aan de basis klopt dit volledig, maar wist je dat een airco eigenlijk een type warmtepomp is? De iets technischere term is een lucht-luchtwarmtepomp. Afhankelijk van het type warmtepomp verwarm je dus niet alleen je woning. Je kan deze ook koelen en zelfs voorzien van sanitair warm water.

Klassieke airconditioning versus …

Wie airco zegt, denkt spontaan aan de toestellen op kantoor of in een hotelkamer. In deze ruimtes zie je dan een unit aan de muur hangen. Vaak zijn ze ook in het plafond verwerkt. Hoe het toestel werkt? De ruimte wordt gekoeld door luchtverplaatsing. Het systeem blaast gekoelde lucht naar binnen om deze vervolgens in de ruimte te verspreiden. Maar met een klassiek aircotoestel kan je niet verwarmen.

… een lucht-luchtwarmtepomp

Wil je een aircosysteem dat zowel koelt als verwarmt? Dan spreken we van een lucht-luchtwarmtepomp. Bij het verwarmen onttrekt zo’n systeem warmte aan de buitenlucht via een buitenunit. Die is verbonden met één of meerdere binnenunits die de warme lucht in de kamer blazen. Wanneer je wil koelen, keert de werking. Warmte wordt van binnen afgevoerd naar buiten en de koelvloeistof in het circuit stroomt in de andere richting.

Optimaal comfort winter en zomer

Heb je het graag lekker warm in huis op koude dagen, en aangenaam fris op hete dagen dan is een warmtepomp de beste keuze. Dit zuinig, efficiënt en duurzaam systeem is de totaaloplossing voor de klimaatregeling in je woning. Verwarmen, koelen en sanitair warm water produceren wordt een fluitje van een cent. Verder zorgt een warmtepomp ook voor ventilatie, ontvochtiging en luchtzuivering. En jij? Jij geniet van de perfecte temperatuur en het optimaal comfort in je huis.

Verwarmen én koelen zonder zorgen? Dat kan! Ga langs in één van de Daikin Experience Centra, ontdek de warmtepompen met al je zintuigen, en krijg er persoonlijk advies op maat. Zo kom jij dankzij een efficiënte airco de warme zomermaanden door.