Badkamer verwarmen: welk type afgiftesysteem kiezen?

13/12/2023

We spenderen enige tijd per dag in de badkamer, dan mag het er ook aangenaam warm zijn. Zeker wanneer buiten de temperaturen aan de lage kant zijn. Waarmee verwarm jij je nieuwe badkamer? Waar houd je rekening mee? We leggen in dit artikel enkele verwarmingsafgiftesystemen naast elkaar om je keuze te vergemakkelijken. 

Keuze badkamerverwarming

De badkamer efficiënt verwarmen is soms een uitdaging. Niet verwarmen is omwille van condensatie een slecht idee. Maar je wil ook niet nodeloos stoken. Bovendien moet je soms snel in bad of onder de douche kunnen duiken, en dat liefst zonder te bibberen.

Aandachtspunten badkamerverwarming

Welke verwarmingsoplossing, afgiftesysteem, past het best bij jouw badkamer? Om dat te bepalen, houd je best rekening met enkele aandachtspunten. Liefst vóór je je nieuwe badkamer inricht.

Grootte badkamer

De ene badkamer is zo groot als een balzaal, de andere is zo compact dat er een beurtrol moet worden afgesproken. Hoe groter je badkamer, hoe meer vermogen je van je afgiftesysteem zal nodig hebben om de ruimte tot een aangename temperatuur te brengen.

Comforteisen

Bedenk hoeveel comfort je in je badkamer wilt. Heb je graag dat de warmte in de ruimte gelijkmatig verdeeld is, en dat je met je voeten op een warme vloer kunt staan, dan is vloerverwarming de comfortoplossing die je nodig hebt. Graag een warme handdoek wanneer je uit de douche komt? Dan is een handdoekradiator het overwegen waard. Liever een verwarmingselement en spiegel in één? Dan is een infraroodverwarming misschien iets voor jou.

Energieverbruik

Een andere belangrijke factor voor het kiezen van je badkamerverwarming is het energieverbruik. Dat bepaalt namelijk de hoogte van je energierekening. Het ene systeem zal zuiniger zijn dan het andere. Natuurlijk is je energieverbruik ook afhankelijk van de grootte van de badkamer, de isolatie, de gewenste temperatuur en de energiebron waarmee je verwarmt.

Centrale verwarming of niet

Verwarm je je badkamer met de centrale verwarming, of kies je voor een afzonderlijk verwarmingstoestel (decentrale verwarming) specifiek voor deze ruimte?

Hoofd- of bijverwarming

Met de hoofdverwarming en afgiftesystemen zoals vloerverwarming, radiatoren, wandverwarming, … houd je de badkamer op een constante temperatuur. Wil je bij momenten snel en krachtig op hogere temperatuur verwarmen, dan kun je je hoofdverwarming met een bijverwarming combineren zoals elektrische verwarming, infraroodpanelen, …

Warmteafgiftesysteem badkamer

Er zijn verschillende soorten warmteafgiftesystemen die je in de badkamer kunt gebruiken. Welke je kiest is afhankelijk van je energiebron, verwarmingsinstallatie, budget en persoonlijke voorkeuren. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. We noemen er enkele.

Klassieke radiatoren

Cv-radiatoren geven stralingswarmte af aan de ruimte doordat er water, opgewarmd door de cv-ketel, doorstroomt. Deze hebben een hogere watertemperatuur nodig om de ruimte te verwarmen dan bijvoorbeeld vloerverwarming. Hierdoor verbruiken ze meer energie. Radiatoren verwarmen de ruimte vrij snel. Bovendien zijn ze makkelijk te installeren. Wel nemen ze wandruimte in.

Lees ook: Energie besparen met lage temperatuur radiatoren, hoe doe je dat?

Handdoekradiator

Een handdoekradiator is een verticale designradiator met horizontale buizen waaraan je handdoeken kan opwarmen en drogen. Wil je een handdoekradiator gebruiken om de badkamer te verwarmen? Dan kan dat als die genoeg vermogen heeft. Dit hangt ook samen met de grootte en de isolatiegraad van je badkamer. De radiator zelf moet ook al voldoende groot zijn, en op een goede plek geplaatst worden om voldoende warmte af te geven. Vaak wordt die warmte tegengehouden door de handdoeken die erop hangen. Daarom combineert men ook vaak met een gewone radiator. Je kan kiezen voor een handdoekradiator aangesloten op de centrale verwarming of op elektriciteit (bijverwarming).

Lees ook: Nooit meer natte handdoeken! Alles wat je moet weten over badkamerradiatoren.

Ontdek meer artikels over radiatoren.

Vloerverwarming

Bij vloerverwarming wordt de warmte geleidelijk - via buizen met warm water in de grond - afgegeven aan je vloer. Doordat de warmte stijgt, krijgt de volledige ruimte een aangename temperatuur. Bovendien is het aangenamer om met je voeten op een warme vloer te staan. Wil je je badkamer snel op hogere temperatuur verwarmen, dan is klassieke vloerverwarming niet geschikt. Een alternatief voor dit systeem, is elektrische vloerverwarming.

Lees ook: Vloerverwarming in de badkamer, een goed idee?

Wandverwarming

Je kan ook kiezen voor wandverwarming. Dit werkt volgens hetzelfde principe als vloerverwarming. Hier zijn de leidingen (klassieke verwarming) in de muur gebouwd. Je kan dit laten aansluiten op een warmtepomp of centrale verwarmingsketel. Ook kan je het met vloerverwarming combineren. Elektrische wandverwarming kan ook.

Infraroodpanelen

Een infraroodpaneel sluit je aan op het stopcontact. Het geeft dan een aangename stralingswarmte af. Doordat het de warmte meteen afgeeft, verbruikt het minder energie. Je kan infraroodpanelen als hoofd- of als bijverwarming gebruiken. Ze zijn verkrijgbaar in strakke, minimalistische designs bijvoorbeeld in de vorm van een spiegel, waardoor ze in iedere badkamer passen.

Lees ook: Elektrische verwarming voor je woning: welk type kiezen?

Wil je meer weten over het verwarmen van je woning? Ontdek hier alle Bouwinfo-artikels over verwarmen en koelen. Meer lezen over badkamer? Duik in het overzicht met artikels over badkamer en wellness.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.