Ondergrondse mazouttank opvullen met zand of schuim: tips

Ga je je mazouttank niet meer gebruiken? Dan ben je verplicht hem te laten verwijderen, of wanneer dit niet mogelijk is, te laten opvullen. Wat moet je weten als je je mazouttank laat opvullen met zand of schuim? Ontdek de tips van All-in Tank Service, erkend stookolie-expert.
Wanneer je oude mazouttank opvullen?
Ga je een andere energiebron gebruiken en wordt de mazouttank op rust gezet? Dan ben je wettelijk verplicht je mazouttank definitief buiten gebruik te laten stellen. De beste optie is hem laten leegmaken, schoonmaken en verwijderen. Maar als dit mogelijke stabiliteitsproblemen oplevert voor je huis, of als hij moeilijk bereikbaar is, dan kun je je mazouttank laten neutraliseren en het laten opvullen met een inert materiaal zoals schuim of zand. Neem contact op met een erkend expert.
Mazouttank zelf opvullen?
Wil je graag die berg zand in je tuin doen verdwijnen, en lijkt je ondergrondse mazouttank hiervoor de ideale plek? Vergeet het maar. Het is namelijk niet toegestaan om zelf je mazouttank op te vullen. Bovendien is dit niet zo eenvoudig. Het bezinksel dat in je mazouttank zit moet eerst verwijderd worden en de tank moet worden schoongemaakt voordat je hem kan laten opvullen. Als je dit zelf doet loop je risico dat er iets misloopt en heb je geen officieel attest in handen. Dus waarom kiezen voor moeilijk als makkelijk ook kan? Reken op de kunde en de middelen van een professional.
Lees ook over het zelf verwijderen van je mazouttank.
Mazouttank opvullen met zand of schuim?
Je kan een mazouttank opvullen met een inert materiaal zoals zand of schuim. Beide opties zijn goed en toegelaten. Maar wat kies je? Hiervoor houd je best rekening met: je verdere plannen, de prijs en het milieu.
Tuinplannen
Wat zijn je plannen met de plek waar de ondergrondse mazouttank zich bevindt? Ga je je tuin later nog heraanleggen of ga je verbouwen waardoor de mazouttank toch weg kan? Kies dan voor schuim. Ga je je woning later nog verkopen? Doe dan de nieuwe eigenaars een plezier en kies dan ook voor schuim. Een mazouttank met zand is namelijk moeilijker (zwaarder) te verwijderen.
Prijs
De prijs voor het opvullen van een mazouttank is afhankelijk van het materiaal en werk an sich en de werkuren die hiervoor nodig zijn. Opvullen met schuim gaat sneller dan met zand en is dus voordeliger. Daarnaast is de prijs ook afhankelijk van eventuele vertragingen, bijvoorbeeld door moeilijke bereikbaarheid of een niet vrijgemaakte toezichtput. Dit zorgt namelijk voor extra kosten.
Voorbereiding mazouttank opvullen
Wil je graag de kosten voor het opvullen van je mazouttank beperken? Garandeer dan een vlot verloop van de werken dankzij een goede voorbereiding. Wat breng je best in orde?
Voorzie voldoende parkeerruimte
Bereikbaarheid is belangrijk om je ondergrondse mazouttank te kunnen opvullen. Zo moet de saneringswagen kunnen parkeren aan de straatzijde waar de mazouttank gelegen is. De saneerslangen mogen niet over de weg gelegd worden. Er moet bovendien minstens 20 meter parkingplaats vrij zijn. Voorzie de nodige vergunningen voor eventueel parkeerverbod en de nodige verkeersborden. Informeer je hiervoor bij je gemeente.
Vrij maken en checken toezichtput
Verwijder puin, zand, stenen, … zodat men het (zichtbare) deksel van de mazouttank makkelijk kan wegnemen. Hieronder zit de toezichtput met mangat (met vulmond en overvulbeveiliging). Ook die moet vlot bereikbaar zijn voor de professionals. Daarnaast is ook het formaat van de toezichtput belangrijk, zo moet hij minstens 40 x 40 centimeter zijn, of indien mogelijk 50 x 50 centimeter. De diepte van de toezichtput mag maximaal 70 centimeter zijn, steekt het mangat dieper, dan kunnen ze er niet bij om je mazouttank op te vullen.
Voldoet hij niet omdat bijvoorbeeld de toezichtput niet breed genoeg is, of het mangat te diep steekt? Dan moet de put worden aangepast en kan hij daarna worden opgevuld. Ook hiervoor kun je ook hulp inschakelen van de stookolie-expert.
Opvullen mazouttank: zo gaat men te werk
Kan je ondergrondse mazouttank niet worden weggehaald, dan moet hij opgevuld worden. Hiervoor wordt hij eerst leeggemaakt en gereinigd. Lees er hier meer over.
Natuurlijk moet eerst de toegang tot het mangat van de stookolietank worden vrijgemaakt. Als er nog stookolie in de mazouttank zit, wordt dit eerst opgezogen. Hierna wordt het bezinksel of residu dat op de bodem ligt verwijderd. Daarna wordt de tank onder hoge druk met een speciaal middel schoongemaakt, en wordt het poetswater terug opgezogen. Ook de gassen worden verwijderd. .
Op zoek naar een gecertificeerd specialist voor de buitengebruikstelling van je oude mazouttank? Vraag hier vrijblijvend je offerte aan of plan je mazouttanksanering.