Je mazouttank weghalen
Schakel je over naar een nieuwe energiebron? Of is je mazouttank versleten? Zet dan ‘mazouttank verwijderen’ op je to-do lijst. Kriebelt het om dit zelf te doen? Vergeet dat dan maar gauw. Het lijkt misschien een eenvoudige klus voor een doorwinterde doe-het-zelver, maar dat is het niet. Niet alleen is de kans groot dat er iets misloopt als je zelf je mazouttank verwijdert, je bent ook juridisch niet in orde. Waarom laat je je mazouttank door professionals weghalen?
1. Het is wettelijk verplicht
Je bent wettelijk verplicht om een ongebruikte mazouttank te laten weghalen door een erkend stookolietechnicus. Kan dit omwille van praktische redenen niet (bijvoorbeeld gevaar voor funderingen), dan moet de mazouttank geneutraliseerd worden met inert materiaal.
Voor het verwijderen van ondergrondse of bovengrondse mazouttanks bestaan er per gewest specifieke wettelijke verplichtingen, afhankelijk van de grootte en locatie van de tank. Bespaar je het gegoogle, en vertrouw je op de kennis van de erkende technici.
2. Je komt er niet mee weg op het containerpark
Je oude mazouttank zelf verwijderen en naar het containerpark brengen? Bespaar je de trip en een uitbrander, want dat lukt je zeker niet. Laat je je mazouttank verwijderen, dan brengt je erkend stookolietechnicus die naar een vergunde verwerker. Opgeruimd staat netjes.
3. Ze hebben het juiste gereedschap
Om een mazouttank te verwijderen wordt er speciaal materiaal zoals een vonkvrije knabbelschaar gebruikt. Die past niet in je gereedschapskoffer met doe-het-zelfmateriaal. Bovendien is het de moeite niet om dit aan te schaffen, want zeg nu zelf, wanneer heb je dit nog nodig? Even vragen aan de grondwerker of hij de mazouttank zal uitgraven? Ook die zal weigeren. Bovendien is het risico dat hij met de graafmachine de tank beschadigt te groot.
4. Het gebeurt op de juiste, veilige manier
Niet alleen hebben erkende stookolietechnici het juiste materiaal, ze weten ook waarmee ze bezig zijn. De randen van een metalen mazouttank bijvoorbeeld zijn vlijmscherp, blijf dus liever als doe-het-zelver veilig aan ‘wal’ terwijl zij je mazouttak weghalen. Die kleine besparing die je denkt te behalen is het letterlijke ‘bloed, zweet en tranen’ niet waard. Ontdek de drie stappen voor het verwijderen van een mazouttank.
5. Je krijgt een officieel attest
Laat je je mazouttank saneren door een erkend stoololietechnicus, dan ontvang je een officieel conformiteitsattest. Zo heb je altijd bewijs dat dit correct gebeurd is en je mazouttank voldoet aan de technische vereisten. Wil je je mazouttank laten recyleren door een vergund verwerker, heb je ook best dit attest op zak. Ook wanneer je je woning wil verkopen heb je dit attest nodig. En zeg nu zelf, een taak minder op je to-do lijst is mooi meegenomen. Toch?
Je mazouttank zelf neutraliseren
Ook je (ondergrondse) mazouttank zelf opvullen met bijvoorbeeld zand is een slecht idee. Niet alleen blijft er altijd residu achter dat verwijderd moet worden, en moet de tank eerst schoongemaakt worden. Laat liever je mazouttank met inert materiaal opvullen door een expert.
Zand erover? Beter niet
Overweeg je om je oude ondergrondse mazouttank te laten zitten? Steek je kop niet in het zand. De kans dat de tank gaat lekken, de bodem verontreinigt en de tank met spoed verwijderd moet worden, is groot. Die kosten zijn geen lachertje. Bovendien is een lek niet zomaar met het blote oog te spotten. Ook voor de verkoop van je woning, is het beter dat je oude mazouttank al weg is. Laat je mazouttank verwijderen. Verwijderen onmogelijk? Laat dan je mazouttank neutraliseren met inert materiaal.
Mazouttank omvormen tot regenwaterput?
Het lijkt handig, de mazouttank zit in de grond, een regenwaterput ook. Dus waarom je mazouttank niet tot regenwaterput omvormen? Een slecht idee want dit is alles behalve ecologisch. Een mazouttank bevat schadelijke en gevaarlijke stoffen die je niet in je (spoel)water wil. Wel kun je, na het verwijderen van je mazouttank, de vrijgekomen ruimte gebruiken om er je regenwaterput in te plaatsen. Zo moet je die grote kuil niet helemaal met zand opvullen.
Kortom, je beste optie is je mazouttank te laten saneren en weghalen (of neutraliseren met inert materiaal) door erkende stookolietechnici. Reken op de deskundigheid en het professioneel materiaal van All-in Tank Service. Neem contact op voor een offerte op maat om je mazouttank te verwijderen.