Mazouttank reinigen: wat gebeurt er met het bezinksel dat overblijft?

Gepubliceerd op 08 Augustus 2023

Wanneer een mazouttank buiten dienst wordt gesteld, wordt die eerst grondig gereinigd. Een ‘vuile’ tank kan namelijk niet opgevuld of verwijderd worden omdat het risico op bodemvervuiling dan te groot is. De binnenkant van zo’n tank ziet er niet bepaald spic en span uit. Het aanwezige bezinksel dat op de bodem van de tank is neergedaald, wordt ook verwijderd. Drab, olieresten, water is restafval. Wat gebeurt daarmee?

1. Het residu in kaart brengen.

De saneerder maakt een inhoudsberekening met behulp van een peilstok en inhoudslijst om de exacte hoeveelheid residu te bepalen. Vervolgens controleert hij het type residu om te bepalen of er een kans is op bodemverontreiniging. Zowel het type als de hoeveelheid residu worden zorgvuldig genoteerd op een vervoersdocument. Dit document wordt ook gebruikt om bij een eventuele controle aan te tonen over welk product het gaat en de kwantiteit ervan te bewijzen. Bij het verwijderen van je mazouttank is het verwerken van 300 of 500 liter restafval voorzien. Ruim voldoende dus.

2. De mazouttank leegzuigen en reinigen

Is alles genoteerd op het vervoersdocument, dan kan de reinigingswagen met een vacuümpomp al het bezinksel via een buis uit de mazouttank zuigen. Het laatste bezinksel is soms te dik waardoor het moet verdund worden met spoelwater. Is de mazouttank volledig leeg, dan krijgt hij een grondige poetsbeurt. Alle hoeken en kanten worden met een harde waterstraal en gespecialiseerde producten schoongemaakt. Ontdek meer over het reinigen van de mazoutketel.

3. Het residu opslaan en verwerken

Op het depot van het reinigingsbedrijf, wordt het afval uit de tankwagen overgeheveld in een opslagtank. Daar blijft het veilig bewaard tot een afvalverwerkend bedrijf het komt ophalen. Dit soort afval kun je namelijk niet zomaar weggooien of -gieten.

Heb je nog vragen over de reiniging van je mazouttank of wil je een offerte aanvragen? Vul dan het contactformulier in of bel gratis 0800 11 206.