Je verwarmingsinstallatie vervangen tijdens een renovatie? Dit doe je met je mazoutinstallatie.

Wie zijn verwarmingsinstallatie vervangt, kan tegenwoordig kiezen uit verschillende mogelijke warmtebronnen. Blijf je bij dezelfde warmtebron, wil je verschillende warmtebronnen combineren en wat kan en mag er vandaag nog bij jouw renovatieproject? Krijg een beknopt overzicht van de mogelijkheden en enkele tips over wat te doen met je oude of bestaande mazoutinstallatie.
Energiezuinige verwarmingsbronnen
Als je tijdens een renovatie kiest voor een nieuwe verwarmingsbron, heb je een waaier aan mogelijkheden. Je verwarming kan immers behoorlijk wat energie verbruiken. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van energiezuinige opties om je huis en zelfs je sanitair water te verwarmen.
- Warmtepompen: Hiermee kan je niet enkel je woning energiezuinig en milieuvriendelijk verwarmen, je kan er ook nog eens mee besparen op verwarmingskosten Een warmtepomp verbruikt namelijk energie die onttrokken wordt uit de bodem, uit grondwater of uit de lucht.
- Zonnecollectoren: Je kan een warmwaterketel op basis van zonne-energie combineren met zonnepanelen en eenvoudigweg profiteren van gratis zonne-energie. Milieuvriendelijk en goed voor je portemonnee.
- Condensatieketel: Deze oplossing hergebruikt een deel van de opgewekte warme rookgassen. In combinatie met een warmwaterboiler kan je zo ook voor warm water zorgen en bespaar je op aardgas of mazout.
Wat met je mazoutinstallatie?
Daar is de wet duidelijk over: vanaf 1 januari 2022 mogen er in Vlaanderen géén nieuwe mazoutketels meer geplaatst worden in nieuwbouw- of bestaande woningen. Enkel wie woont in een straat waar geen aardgas beschikbaar is, mag een nieuwe mazoutketel laten installeren of een bestaande mazoutketel laten vervangen.
En dan is er nog je mazouttank. Schakel je over op een nieuwe energiebron, dan ben je wettelijk verplicht om je mazouttank definitief buiten gebruik te stellen. Elke ongebruikte mazouttank, ook als die leeg is, bevat namelijk een residu van slib, restjes mazout en water. Komt dat residu in aanraking met de bodem via een lek of een barstje in je mazouttank, dan veroorzaakt dit milieuverontreiniging. Daarom neemt de overheid geen enkel risico en is het reinigen en verwijderen van een ongebruikte mazouttank verplicht.
Kadert het reinigen en verwijderen van je mazouttank in een grondig renovatieproject, zoals het vervangen van je centrale verwarming, dan geniet van het verlaagde btw-tarief van 6%.
Plan jij een renovatie van je verwarmingsinstallatie waardoor je oude mazoutinstallatie plaats moet ruimen? Doe dan een beroep op de experts van All-In Tank Service voor het reinigen en verwijderen van jouw mazouttank. Vraag je offerte aan of bel gratis 0800 11 206.