Verplichte mazouttanksanering
Een sanering is wettelijk verplicht als je je mazouttank definitief niet meer gebruikt. Of hij dan ook verplicht verwijderd moet worden, is afhankelijk van: het doel waarvoor hij gebruikt wordt, de plaats waar hij zich bevindt en de grootte van de tank. Bovendien kunnen de regels per regio verschillen. Informeer je dus ook bij je gemeente. Lees hier meer over het saneren van je mazouttank.
Wanneer moet je je mazouttank saneren?
Je gebruikt je mazouttank niet meer
Ga je je woning verwarmen met een andere energiebron, dan geraakt je mazouttank in onbruik. Je mag hem dus niet voor iets anders gebruiken. Om te voorkomen dat er lekken ontstaan en de aardbodem verontreinigd wordt, moet je je tank laten leegpompen, reinigen en (eventueel) laten verwijderen door een professional. Niet alleen voorkom je zo problemen, je bent dan ook wettelijk in orde. Wil je je stookolietank zelf verwijderen? Dat doe je best niet. Lees hier waarom.
Bovengrondse mazouttank
Heb je een oude, bovengrondse mazouttank, dan kan je die makkelijk laten leegpompen, reinigen en verwijderen. Heeft de tank een opslagruimte kleiner dan 6000 liter (5000 kg), dan mag hij ook blijven staan. Toch wordt hij meestal verwijderd. De vrijgekomen ruimte kan je namelijk ook gebruiken voor iets anders. Wist je trouwens dat een stookolietank die in de kelder staat, gezien wordt als een bovengrondse mazouttank? Ontdek hier hoe een bovengrondse stookolietank professioneel verwijderd wordt.
Ondergrondse mazouttank
Heb je een ingegraven mazouttank die gebruikt werd om je woning te verwarmen? Verlies hem dan niet uit het oog en denk niet zomaar: ‘zand erover’. Je bent namelijk verplicht deze te laten uitgraven, of wanneer dat niet mogelijk is door bijvoorbeeld stabiliteitsproblemen, te laten neutraliseren en dus te laten opvullen met inert materiaal zoals zand of schuim. Laat dit doen door een erkend stookolietechnicus en ontvang een officieel certificaat.
Ontdek hier wie je kan inschakelen om je mazouttank professioneel te laten saneren, vraag hier je gratis offerte aan.
Je mazouttank lekt
Het kan ook dat je mazouttank dringend vervangen of verwijderd moet worden, bijvoorbeeld door een lek. Dit kan namelijk tot bodemverontreiniging leiden en hoge kosten met zich meebrengen. Ontdek wat je moet doen als je bovengrondse mazouttank lekt.
Je mazouttank is afgekeurd
Is je oude mazouttank afgekeurd? Dan kan je hem laten verwijderen en vervangen door een nieuwe mazouttank . Maak vooraf de overweging of je ketel nog lang genoeg zal meegaan en de aankoop van een nieuwe mazouttank de investering waard is. Want je mag je mazoutketel, wanneer hij stukgaat namelijk niet meer vervangen door een nieuwe als er aardgas in je straat ligt. Je kan dan kiezen voor aardgas of een andere energiebron.
Je verkoopt je woning
Staat je woning te koop, dan kan een mazouttank een struikelblok zijn voor de kandidaat-kopers. Verhoog daarom je kansen en laat je mazouttank professioneel verwijderen.
Lees ook over de keuring van een mazouttank bij verkoop.
Moet je oude mazouttank gesaneerd en/of verwijderd worden? Schakel dan een professional in. Neem contact op voor een offerte op maat. Zo ben je wettelijk in orde en krijg je een certificaat dat bewijst dat dit volgens de regels van de is kunst gebeurd door een erkend technicus.