Renovatieplicht
De Vlaamse Overheid wil onze woningen tegen 2050 duurzamer maken. De renovatieverplichting en het verlengd verlaagd tarief van 6% bij sloop- en heropbouw, moedigen dit ambitieuze plan aan. Eigenaars van bestaande woningen zullen aan de slag moeten om het EPC-label van hun woning te verbeteren naar label D of beter en hebben nog tot 2030 de tijd hiervoor.
Energetisch renoveren en mazoutketel
Het EPC-label van een woning kan verbeterd worden met een energetische renovatie. Naast het dak, de muren en het buitenschrijnwerk neem je best ook je verwarmingsinstallatie onder handen. Sinds 2022 kun je niet meer kiezen voor het plaatsen van een nieuwe mazoutketel, tenzij er geen aardgas in je straat ligt. Moet je voor je renovatie van je bestaande verwarmingsinstallatie op mazout overschakelen naar een ander energiebron? Dan ben je wettelijk verplicht je mazouttank te laten verwijderen of saneren.
Mazouttank verwijderen: redenen
De sanering van een ongebruikte mazouttank is verplicht. Die vormt, ongeacht de locatie, een risico op bodemverontreiniging. Het residu dat in je mazouttank achterblijft, bevat namelijk slib, restjes mazout en water dat na verloop van tijd door barst- en roestvorming in de bodem kan sijpelen. En omdat er geen periodieke keuringen meer uitgevoerd worden bij ongebruikte tanks, kan het dat deze bodemverontreiniging te laat of niet wordt opgemerkt. Daarom neemt de overheid geen enkel risico. Ontdek meer over het verwijderen van je mazouttank.
Verlaagd btw-tarief van 6%
Bij een energetische renovatie kun je genieten van het verlaagd btw-tarief van 6% voor het laten saneren van je mazouttank. Laat je dit uitvoeren door All-in Tank Service, dan krijg je een officieel attest als bewijs van de sanering. Bewaar dit document goed voor de eventuele verkoop van je woning later.
Wordt je woning (energetisch) gerenoveerd en wil je je oude mazouttank laten saneren? Neem contact op met de experts van All-in Tank Service via 0800 11 206 of vraag hier je offerte aan.