Verwarmen met airco: doen of niet?

Gepubliceerd op 02 November 2021
airco verwarming

Wanneer je denkt aan airco, denk je spontaan aan het koelen van een ruimte in de zomer. Echter kunnen airco toestellen tegenwoordig zowel koelen als verwarmen. Zo kan je met één toestel de temperatuur in huis of op kantoor makkelijk regelen. We vertellen je hieronder hoe dit precies in zijn werk gaat.

Airco verwarming: hoe gaat dat in z’n werk?

Een airco wordt ook wel eens een lucht-lucht warmtepomp genoemd. Zo’n toestel bestaat uit twee onderdelen, een binnen- en een buitenunit, en transporteert de warmte tussen de buiten- en de binnenlucht met behulp van koelmiddel.

Om een ruimte te kunnen koelen wordt warmte aan de binnenlucht onttrokken. Deze wordt vervolgens via de koelleidingen naar de buitenunit getransporteerd en daar afgevoerd. Tegelijkertijd wordt de gekoelde lucht binnenshuis opnieuw verspreid om de ruimte te verfrissen.

Om een ruimte te verwarmen in de winter is het mogelijk om dat proces om te keren. Zo onttrekt de buitenunit de warmte uit de buitenlucht en vervoert deze met behulp van het koelmiddel naar de binnenunit. Die zal vervolgens de warmte in de kamer verspreiden.

Verwarmen met airco: wat zijn de voordelen?

Je woning verwarmen met een airco biedt tal van voordelen. We sommen de belangrijkste hieronder op:

  • Een airco biedt een heel hoog comfort dankzij de snelle reactietijd. Zo zullen de ruimtes in je woning veel sneller verwarmd of gekoeld zijn dan met een traditionele installatie. Daarnaast kan je de temperatuur in de ruimtes ook volledig onafhankelijk van elkaar regelen.
  • Een airco kan je eenvoudig plaatsen in vergelijking met radiatoren en vloerverwarming.
  • Beschik je over zonnepanelen? Dan voorzien zij de airco van stroom, waardoor je onmiddellijk bespaart op je energiefactuur.

Wanneer is verwarmen met airco interessant

Hoewel verwarmen met airco heel wat voordelen biedt, is het toch niet altijd aangewezen. We geven je enkele voorbeelden waarbij de plaatsing van een airco wel een goede keuze is.

  • Wanneer je reeds gebruikt maakt van elektrische verwarming in huis. Heb je bijvoorbeeld een centrale verwarmingsinstallatie op elektriciteit, zoals accumulatoren, dan kunnen de verbruikskosten soms hoog oplopen. Een lucht-lucht warmtepomp is dan ook een interessant alternatief dat heel wat minder verbruikt.
  • Wanneer je bouwt of renoveert en ervoor kiest om bijvoorbeeld op de bovenverdieping geen centrale verwarming te voorzien. In de slaapkamers kan je in dat geval eenvoudig een airco monteren, zodat je geniet van koele kamers in de zomer en een aangename warmte in de winter.

Verwarmen met airco: hoeveel kost het?

De prijs van een lucht-lucht warmtepomp of split airco is afhankelijk van het merk, het aantal ruimtes en het benodigde vermogen.

Om je een idee te geven van de totale prijs, werken we hieronder een eenvoudig voorbeeld uit. In dit voorbeeld willen we op de bovenverdieping van een nieuwbouwwoning airco plaatsen om de twee slaapkamers te koelen en te verwarmen.

Aangezien de plaatsing van een airco vrij eenvoudig is, zullen we dit zelf doen. Hierdoor besparen we heel wat op de plaatsingskosten. Hoe je dat precies kan doen, lees je in dit artikel. Nadat de toestellen geplaatst zijn, doen we wel beroep op een vakman voor een correcte en veilige inbedrijfstelling.

We werken in dit voorbeeld met de airco toestellen van Bosch. Deze zijn prijs-kwaliteit de beste optie en garanderen een efficiënte en duurzame werking. Omdat we twee ruimtes willen voorzien van een aircotoestel, werken we met een multi split buitenunit met twee binnenunits. Afhankelijk van het benodigd vermogen kan je nu de geschikte airco toestellen kiezen. Hoe je dat precies berekent, lees je in dit handige artikel. Wij zullen in dit scenario volgende toestellen gebruiken:

Om binnen en buitenunit vervolgens met elkaar te verbinden, hebben we nog bijkomende koelleidingen nodig. Daarnaast zullen we ook na de installatie van de airco’s een professionele inbedrijfstelling inplannen.

In totaal komen we zo op een bedrag tussen de €1700 en €2000 voor de volledige installatie met professionele opstart.

Zoals je kan lezen biedt het koelen en verwarmen met airco heel wat voordelen. Twijfel je nog of het een geschikte oplossing is voor jouw woning? Neem dan zeker contact op met de vakmannen van Solyd. Ze helpen je graag verder!

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan