Airco kiezen: welke airco past bij mij? (met bespaartip!)

Gepubliceerd op

Nooit meer puffen in huis tijdens de zomermaanden, het is een aantrekkelijk idee. Met een airco blijft het zelfs op snikhete dagen lekker koel in je woning. Maar welk type airco kies je best? En welk vermogen heb je nodig? Ontdek tips voor je aankoop en krijg persoonlijk advies van de Solyd-specialisten. Koop je je kwalitatieve airco bij Solyd en installeer je die zelf, dan kan je tot meer dan 50% besparen op de kosten van jouw project. Ook als je geen ervaring hebt.

1. Kies je type airco

Voor je enthousiast je airco gaat bestellen, moet je weten dat er diverse soorten bestaan. Zo kan je kiezen voor een mobiele of een vaste airco. Welk type jij best kiest, hangt af van je situatie en behoeften.

Mobiele airco’s: verplaatsbaar en budgetvriendelijk

Graag een airco die je kan verplaatsen in huis? Een mobiele airco zet je neer waar je maar wil in de woning. Het is een budgetvriendelijke oplossing. Bovendien hoef je geen buitenunit te voorzien om te genieten van een aangenaam binnenklimaat. Ontdek mobiele airco’s van A-merken.

Aandachtspunten zijn er ook. Mobiele airco’s verbruiken doorgaans veel energie en ze maken wel wat geluid. Verder is het koelvermogen beperkter dan bij een vaste airco. Tot slot moet je een doorvoerstuk voorzien om de afvoer naar buiten te verzekeren, of je zorgt ervoor dat er steeds een raam open staat.

Vaste airco’s: een lager verbruik en een stillere werking

Het kan ook energiezuiniger en stiller, met een vaste airco. Dit type airconditioningsysteem is opgesplitst in twee delen: een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Daarom wordt dit type airco ook een split airco genoemd.

Wist je dat een split airco je woning ook kan verwarmen in de winter? Omdat de lucht-lucht warmtepomp zowel warme als koude lucht in je woning kan blazen, geniet je in elk seizoen van de perfecte temperatuur in huis. Ontdek een ruim aanbod lucht-lucht warmtepompen van A-merken zoals Vaillant, Bosch en Remeha.

Bij de vaste airco’s heb je de keuze tussen single split airco’s en multi split airco’s. We helpen je graag de knoop doorhakken.

 • Wil je maar één kamer koelen of verwarmen? Dan volstaat een single split airco. Bij deze opstelling verbind je één binnenunit met één buitenunit. De binnenunit zorgt ervoor dat je ruimte op de gewenste temperatuur blijft en de buitenunit fungeert als motor. Ontdek single split airco’s van A-merken.
   
 • Wil je meerdere kamers in je woning koelen of verwarmen, dan kies je beter voor een multi split airco. Je verbindt dan meerdere binnenunits met één buitenunit. De binnenunits zorgen voor een aangename binnentemperatuur, de buitenunit doet dienst als motor. Kies uit multi split airco’s van A-merken.

  Hou er rekening mee: het aantal binnenunits dat je kan verbinden met je buitenunit is beperkt en hangt af van de buitenunit die je kiest. Bepaal eerst hoeveel binnenunits je nodig hebt en stem de keuze van je buitenunit hierop af. 

Niet zeker welk type airco jij best kiest? Vraag advies aan de specialisten van Solyd. Zij geven jou advies op maat en laten je kennismaken met hun voordelige zelfbouwformule.

2. Bepaal de nodige capaciteit voor je airco

Je weet nu welk type airco je nodig hebt. Tijd voor stap 2: het bepalen van de nodige capaciteit voor je airco, ook wel het vermogen. Daarvoor volg je onderstaand stappenplan.

Goed om te weten: het nodige vermogen hangt grotendeels af van de grootte van de ruimtes die je wil koelen of verwarmen. Maar ook de kenmerken van de gekozen ruimtes spelen een belangrijke rol. Zo zal je een krachtigere airco nodig hebben voor ruimtes die grote ramen hebben of slecht geïsoleerd zijn.

Airco vermogen berekenen: het stappenplan

Volg deze stappen en ontdek welke capaciteit je airco moet hebben: 

 • Stap 1: Bereken het volume van de te koelen of verwarmen ruimte.
  Dit doe je door lengte, breedte en hoogte met elkaar te vermenigvuldigen (lengte x breedte x hoogte).
 • Stap 2: Vermenigvuldig het volume van de kamer met 30, 40 of 50. Voor een doorsneewoning is de waarde doorgaans ca. 40 à 50.
  • Gebruik 30 voor kamers die goed geïsoleerd zijn en weinig ramen hebben.
  • Gebruik 40 voor kamers met meer ramen.
  • Gebruik 50 voor kamers die minder goed geïsoleerd zijn.

Heb je bijvoorbeeld een ruimte van 60 m³ die goed geïsoleerd is en weinig ramen heeft, dan heb je hiervoor een airco nodig met een vermogen van 2400 Watt of 2,4 kW.

Had je gekozen voor een single split airco? Dan volstaat bovenstaande berekening. Je voorziet namelijk een binnen- en buitenunit met dezelfde capaciteit.

Gaat je voorkeur naar een multi split airco? Dan moet je de berekening maken voor alle ruimtes die je wil koelen of verwarmen. Zo weet je welk vermogen je voor elke binnenunit nodig hebt. Vervolgens tel je alle benodigde wattages op en vermenigvuldig je die som met een gelijktijdigheidsfactor (bijvoorbeeld 0,7 of 0,8). Op die manier bekom je het benodigde vermogen voor de buitenunit.

Moeite met deze berekening? Vraag hulp aan een specialist van Solyd.

Bespaartip: kies voor zelfbouw met Solyd

Door je airco zelf te plaatsen, kan je tot meer dan 50% besparen op je verbouwbudget. Dat lukt ook als je geen technische voorkennis hebt. Ontdek hier een stappenplan voor het plaatsen van je airco.

Koop je jouw airco bij Solyd Zelfbouw, dan helpen hun vakmannen jou gratis op weg bij het opstellen van je materiaallijst. Zo kan je zelf bepalen welke materialen je wil gebruiken. Maar ze kunnen jou ook bijstaan op de werf. Zelfs de koeltechnische inbedrijfstelling van je airco nemen ze voor hun rekening. Je staat er dus nooit alleen voor!

Bij Solyd vind je een ruim aanbod kwalitatieve airco's aan scherpe internetprijzen. Koop en installeer je zelf je airco, dan kan je tot meer dan 50% besparen op je verbouwbudget. Neem contact op met de Solyd-specialisten voor advies op maat en een vrijblijvende offerte met materiaallijst. Ook op de werf kunnen de Solyd-vakmannen jou ondersteunen. Jij kiest zelf waar je professionele hulp wil. Succes gegarandeerd!

   

standaard