Airco installeren: een handig stappenplan

Gepubliceerd op 29 April 2022

Wil je jouw woning ook graag al voorbereiden op de hete zomermaanden? Ga dan nu zelf aan de slag met het installeren van een airco. Zo blijft het zelfs op de warmste dagen aangenaam vertoeven in je woning. Weet je nog niet welk type airco voor jou geschikt is? Of weet je niet goed het je de installatie moet aanvatten? Hieronder kom je er alles over te weten.

Airco installeren

Stap 1: Kies de juiste airco

Wanneer je een airco wilt kopen, heb je keuze tussen verschillende opties. Zo kan je kiezen voor een single split of multi split airco. Wil je slechts één kamer koelen of verwarmen, dan volstaat een single split. Dit houdt in dat je één binnenunit verbindt met één buitenunit. Wil je echter meerdere kamers in je woning koelen, dan doe je er goed aan om te kiezen voor een multi split airco. Op die manier kan je meerdere binnenunits verbinden met één buitenunit. Afhankelijk van de gekozen buitenunit, kan het aantal te koppelen binnenunits wel variëren. Hier dien je dus op voorhand goed over na te denken.

Vervolgens moet je ook stil staan bij de capaciteit of het vermogen van de airco. De benodigde capaciteit hangt voornamelijk af van de grootte van de ruimtes die je wilt koelen. Daarnaast spelen de kenmerken van de te koelen ruimtes een belangrijke rol. Voor een grote ruimte die slecht geïsoleerd is of grote ramen heeft, zal je bijvoorbeeld een krachtigere airco nodig hebben dan voor een kleine kamer zonder ramen. Om hier een correcte inschatting van te maken, kan je advies vragen aan de vakmannen van Solyd. Zij berekenen de benodigde capaciteit van je installatie en bezorgen je een volledige materiaallijst op maat. Hierop staan ook alle benodigde toebehoren, zoals een koelleiding, condenspomp of elektriciteitskabel. Vervolgens kan je jouw materialen eenvoudig online bestellen bij Solyd aan een scherpe prijs.

Stap 2: Installeer de airco

Het installeren van een airco is een relatief eenvoudige klus en kan je dus makkelijk zelf uitvoeren.

Starten doe je met het bevestigen van de binnenunits. Hiervoor dien je rekening te houden met de specifieke vereisten van de fabrikant. Algemeen voorzie je best zo’n 15 cm ruimte boven en naast de binnenunit. Daarnaast plaats je de binnenunit op minimaal 2 m van de grond en op minimaal 3 m van de tegenoverstaande muur. Om de binnenunit te bevestigen, gebruik je de bijgeleverde montageplaat.

Vervolgens kan je de buitenunit plaatsen. Deze kan je monteren op een sokkel op de grond of op een wandbeugel aan de muur. Ook hier gelden per fabrikant specifieke vereisten. Algemeen geldt dat je zowel naast als achter de buitenunit zo’n 30 cm moet voorzien. Daarnaast zorg je ook voor minimaal 2 m aan de voorzijde van de buitenunit voor een vrije luchtcirculatie.

Om nu de verbinding te maken tussen de binnen- en buitenunit, gebruik je de elektriciteitskabel, de koelleidingen en de condensafvoer. Hiervoor zal je eerst een doorvoer moeten boren in de muur. Vervolgens steek je de elektriciteitskabel, de koelleidingen en de condensafvoer door het gemaakte boorgat. De elektriciteitskabel en de condensafvoer kan je alvast aansluiten op de binnen- en buitenunit. De koelleidingen hoef je verder niet aan te sluiten, want dit gebeurt bij de inbedrijfstelling door een gecertificeerd vakman.

Stap 3: De airco aansluiten en opstarten

Het inbedrijfstellen of opstarten van een airco valt onder de zogenaamde F-gassen verordening en mag je daarom niet zelf doen. Heb je je airco bij Solyd aangekocht, dan kan je hiervoor beroep doen op een Solyd vakman.

Hij zal door middel van een flareverbinding de koelleidingen aansluiten op de binnen- en buitenunit. Om te na te gaan of er zeker geen lekken zijn, zal hij ook een druktest uitvoeren. Indien alles correct is aangesloten, zal hij de leidingen vervolgens luchtledig maken met een vacuümpomp. Op die manier verdampt het vocht uit de leidingen en zijn de leidingen volledig proper en leeg. Pas daarna laat hij het koelmiddel uit de buitenunit de leidingen binnenstromen. Tot slot schakelt hij de stroom in en start hij de airco op.

Zoals je kan lezen, kan je ook zonder enige voorkennis makkelijk zelf een airco kopen én installeren. Zo heb je 100% controle over de gekozen materialen en kan je ook heel wat geld besparen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het kopen of installeren van een airco? Doe dan zeker beroep op de vakmannen van Solyd. Ze helpen je graag op weg!

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan