Zelf je ventilatie leggen: met dit stappenplan lukt het!

Gepubliceerd op 26 August 2020

Door zelf je ventilatiesysteem te plaatsen kan je fiks besparen. Hoe je dat aanpakt, ontdek je in ons handige stappenplan. Je materialen bestel je makkelijk online, net als de nodige begeleiding. Zo slaap je op beide oren. Je ventilatiesysteem past bij je situatie en je noden, is correct geplaatst, werkt optimaal én je installatie voldoet aan de voorschriften.

Ventileren is een must

Tegenwoordig ben je verplicht om je woning goed te isoleren. Da’s goed nieuws voor je energiefactuur, maar je moet wel voor de nodige ventilatie zorgen. Anders krijg je een slechte luchtcirculatie, waardoor de luchtkwaliteit afneemt en je gezondheidsproblemen riskeert. De oplossing? Een kwalitatief ventilatiesysteem dat aangepast is aan jouw woning en behoeften. Daarmee geniet je de klok rond van een gezond binnenklimaat. Ontdek kwalitatieve ventilatiesystemen van A-merken.

Je ventilatiesysteem zelf plaatsen = besparen

Als je een beetje handig bent, kan je je ventilatiesysteem zelf installeren. Zo kom je een stuk goedkoper uit dan wanneer je voor een vakman gaat. Ook als je je laat begeleiden door een specialist, wat we trouwens warm aanbevelen. Leer hoe je de nodige begeleiding krijgt van ervaren ventilatiespecialisten.

Welke materialen heb je nodig?  

Niet elk ventilatiesysteem past bij elke woning. Welk ventilatiesysteem jij best kiest? Vraag je ventilatiestudie aan en ervaren ventilatiespecialisten onderzoeken dit voor jou. In één moeite ontvang je een gedetailleerde materiaallijst en een praktisch legplan voor een vlotte installatie. Ontdek hier hoe je de ventilatiestudie terugbetaalt krijgt.

Bestel je materialen en begeleiding online

Met je materialenlijst in handen ga je shoppen. In deze online shop vind je alles wat je nodig hebt, waaronder diverse formules voor professionele begeleiding. Die hulp komt zeker van pas. Zo moet je een ventilatievoorontwerp en een ventilatieprestatieverslag kunnen voorleggen. Die belangrijke documenten kan een ventilatiespecialist jou bezorgen. Ook kan hij je ondersteunen bij de plaatsing en inregeling van je ventilatiesysteem. Zo ben je zeker van een optimale en zuinige werking. Tip: koop je materialen online en bestel meteen de begeleiding die jij nodig hebt. Alle nodige materialen in huis? Dan ga je van start met onderstaand stappenplan!

Zelf je ventilatie leggen: het stappenplan

Stap 1: laat je ventilatievoorontwerp opstellen  

Voor je start met de bouwwerken, laat je het verplichte ventilatievoorontwerp opstellen. Daarin staat beschreven aan welke eisen je ventilatiesysteem moet voldoen. Hoe helpt je specialist? Hij kan het ventilatievoorontwerp voorzien volgens de eisen van de ventilatieregelgeving en het ventilatiedossier registreren bij de juiste instanties. Ontdek hoe je van deze begeleiding gebruikmaakt.

Stap 2: kies het juiste systeem en koop je materiaal

Op basis van het ventilatievoorontwerp kies je het juiste systeem en ga je online op zoek naar de bijhorende producten (kanalen, dempers, bevestigingsbeugels, dakdoorvoeren …). Zoals eerder aangegeven, kan je specialist een ventilatiestudie maken. Daarin baseert hij zich op de wettelijke vereisten van het ventilatievoorontwerp en stelt hij de juiste producten voor. Ontdek hier wat je mag verwachten.

Stap 3: doe de nodige betonboringen

Voor de montage van de ventilatiekanalen en ventielen moet je de noodzakelijke gaten boren in de muren of het plafond van je woning. Hiervoor heb je een diamantboor nodig met een brede diameter. Laat je de betonboringen liever uitvoeren door een professional? Dat kan! Ontdek hier hoe je intekent.

Stap 4: plaats het ventilatiesysteem

Nu kan je de ventilatie-unit gaan monteren. Afhankelijk van het type ventilatiesysteem komt deze op de muur of op het plafond. Daarna bevestig je de ventilatiekanalen. Hierbij start je met de buitenleidingen voor aan- en afvoer (als je een D-systeem hebt) van lucht. Vervolgens monteer je de binnenleidingen van de unit naar de kamers. Loop je ergens op vast? Dan kan je een specialist aan huis laten komen. Hij beantwoordt je vragen, zet je weer op het goede spoor en controleert of alle kanalen goed bevestigd zijn. Vervolgens kan je het plafond dichtmaken of de chape gieten.  

Stap 5: plaats de ventielen of ventilatieroosters

Wanneer de woning verder volledig is afgewerkt, plaats je de ventilatieroosters en de ventielen.

Stap 6: regel je ventilatiesysteem in

Om ervoor te zorgen dat het ventilatiesysteem optimaal kan werken, moet het correct ingeregeld worden. Dit zorgt ervoor dat er steeds voldoende verse lucht binnenkomt en dat vervuilde lucht wordt afgevoerd. Je schakelt best een specialist in voor een optimale inregeling van je ventilatiesysteem. Zo ben je er zeker van dat het optimaal werkt en dat het ventilatieprestatieverslag vlot kan worden opgesteld.

Stap 7: laat het ventilatieprestatieverslag opstellen

Voor het vervolledigen van het EPB-dossier is een ventilatieprestatieverslag verplicht. Koudwatervrees? Geen stress, een specialist kan ter plaatse komen om alle debieten op te meten met gekalibreerde meetapparatuur. Die debieten moeten overeenkomen met de vooropgestelde debieten in het ventilatievoorontwerp. Worden de benodigde debieten niet behaald, dan riskeer je een boete. Na het opmeten stelt de ventilatiespecialist het ventilatieprestatieverslag op zoals het hoort én dient het in bij de bevoegde instanties. Weer een zorg minder! Ontdek hier hoe je intekent op deze begeleiding.
Plannen om zelf je ventilatiesysteem te plaatsen? Ga voor zelfbouw met ondersteuning aan internetprijzen. Bestel je nodige materialen makkelijk online en kies zelf welke begeleiding je precies wil. Zo betaal je geen euro te veel. Tip: laat eerst een ventilatiestudie doen en krijg een volledige materialenlijst met handig legplan. Succes!

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan