Ventilatiesysteem D: mechanische aanvoer – mechanische afvoer

Hiervoor wordt de woning uitgerust met een kanalensysteem waardoor de lucht via ventilatoren gelijkmatig verdeeld en afgevoerd wordt. Aangezien er een permanent energieverbruik van de ventilatoren is, moet dit gecompenseerd worden door middel van warmterecuperatie. Dit doe je door het systeem uit te rusten met een warmtewisselaar. Deze gaat de warmte uit de af te voeren lucht halen en vervolgens afgeven aan de verse lucht die terug de leefruimtes ingeblazen wordt.

Een ander voordeel is dat de aangevoerde lucht eerst gefilterd kan worden, voordat ze de kanalen binnenstroomt. Zo voorkom je dat stof de woning binnendringt en dat de luchtkanalen verzadigd worden door vuil. Dit zou immers een nefast effect hebben op de kwaliteit van de binnenlucht. Je kunt zelfs voor een extraatje gaan in de vorm van een elektronische filter die pollen en huisstofmijt weert. Het spreekt voor zich dat wanneer je met filters werkt, deze regelmatig vervangen moeten worden.

Je moet er wel rekening mee houden dat dit ventilatietype vooral interessant is bij nieuwbouw. Het is immers belangrijk dat de woning zo luchtdicht mogelijk gemaakt is. Bovendien bestaat het systeem uit een complex kanalennetwerk, wat natuurlijk niet evident is om aan te brengen in een bestaande woning. Voor de plaatsing moet er trouwens sowieso een uitgebreide studie gemaakt worden. De kanalen gaan namelijk aangelegd worden met zo weinig mogelijk bochten omdat die het vermogen van de ventilatoren zouden verminderen. De overgangen tussen de kanalen moeten dan weer perfect luchtdicht afgesloten worden om lekken te vermijden. Ook hier is een vakman dus een must.

Tegenwoordig wordt er veel gedaan rond renovatiepremies en isolatie, maar het belang van een goede ventilatie mag zeker niet onderschat worden.  Ga je dus zeker eens informeren, want voor elk specifiek scenario is er een gepast ventilatiesysteem voor handen!

In samenwerking met Bouwinfo.be

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief