Ventilatiesysteem C: natuurlijke aanvoer - mechanische afvoer

Dit gecombineerde systeem bestaat eveneens uit twee delen, namelijk een ventilatierooster dat zorgt voor de natuurlijke aanvoer van lucht en een mechanisch afvoerkanaal. Deze twee beïnvloeden elkaar constant. Zo bepaalt de hoeveelheid afgezogen lucht de toevoer van verse lucht, waardoor de hoeveelheid lucht tijdens het hele proces constant blijft.

Ook hier zit je met een met ventilator die voortdurend elektriciteit verbruikt. Het gaat echter om een vraag gestuurde variant, die slechts lucht afvoert van zodra dit effectief nodig is. Deze centrale ventilator wordt geïnstalleerd op zolder of in een technische ruimte, terwijl de afvoeropeningen zich situeren in de natte ruimtes. Het gaat hier bovendien om moduleerbare afvoeropeningen die werken in functie van de vochtigheid of beweging in de ruimtes. Hierdoor wordt het ventilatiedebiet constant aangepast aan de werkelijke woonsituatie. Er wordt dus nooit meer geventileerd dan noodzakelijk is, waardoor je energie bespaart.

Je hebt ook de mogelijkheid om voor zelfregelende roosters te kiezen. Deze beschermen je tegen tocht, doordat ze zich aanpassen aan de windsnelheid. Dus hoe meer wind, hoe dichter de luikjes zich sluiten. Dit is geen overbodige luxe aangezien de aangevoerde lucht niet voorverwarmd wordt.

Om dit ventilatiesysteem te installeren, kan je best beroep doen op een vakman. Je moet immers voor het berekenen van de correcte werking van het ventilatiesysteem uitkijken dat je geen onderdruk creëert waardoor er rook van kachels of open haard naar binnen trekt.

In samenwerking met Bouwinfo.be

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief