Hierom is de binnenluchtkwaliteit zo belangrijk

22/03/2021

"Ga maar even een frisse neus halen." Dat kregen wij als kind van onze grootouders te horen. En ze hadden daar gelijk mee. Elke dag ademen wij zo'n 11.000 liter lucht in. Dit is het equivalent van ongeveer 50 badkuipen vol lucht. Zelfs de WHO benadrukt het belang van verse lucht voor onze gezondheid. Ook binnen is de luchtkwaliteit van belang. Ontdek waarom en hoe we de binnenlucht best verbeteren.

Gevolgen vervuilde lucht

Verschillende studies tonen de gevolgen van vervuilde lucht aan. Naast fijnstof en andere verontreinigingen is de voornaamste indicator van een goede binnenluchtkwaliteit het CO2-niveau in de kamers. Een CO2-niveau boven 1.000 ppm kan leiden tot symptomen als hoofdpijn, besluiteloosheid of vermoeidheid. Maar een combinatie van deze slechte stoffen in de lucht kan zelfs leiden tot ernstigere aandoeningen aan luchtwegen zoals astma, of zelfs tot hartaanvallen.

Nood aan verse lucht

Aangezien wij bijna 90 procent van onze tijd in binnenruimtes en 65 procent van onze tijd in onze eigen woning doorbrengen, is het absoluut een must dat wij wat verse lucht in onze gebouwen krijgen. Tegenwoordig is dat niet zo gemakkelijk. Wij wonen vaak in dichtbevolkte steden of in de buurt van industriegebieden. Zelfs als wij vaak onze ramen openen, kunnen wij nog steeds verontreinigde lucht inademen. Bovendien zijn nieuwe en gerenoveerde gebouwen zeer goed geïsoleerd en luchtdicht. Deze luchtdichtheid beschermt onze omgeving, maar vermindert ook de toevoer van verse lucht.

Om de binnenluchtkwaliteit op een gezond niveau te houden, moet de lucht regelmatig worden ververst. Zehnder richt zich met zijn producten en diensten op innovatieve oplossingen voor een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat. Ontdek hier meer over het verkrijgen van het beste binnenklimaat.

Ventilatiesysteem

Een ventilatiesysteem zorgt voor een constante luchtverversing in de ruimtes. Handmatig luchten brengt alleen verse lucht binnen als er meerdere ramen open staan. Over een langere periode gezien levert raamventilatie niet dezelfde goede luchtkwaliteit als gebalanceerde ventilatie. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, zorgt raamventilatie niet voor een gezond binnenklimaat, aangezien de CO2-waarden 30-60% van de tijd hoger zijn dan 1.000 ppm.

Energieverbruik

Het totale energieverbruik bij het ventileren van de ruimtes lijkt af te hangen van het aantal keer en de tijdsduur dat de ramen open staan. Het gebruik van een gebalanceerd ventilatiesysteem met terugwinning van warmte en koude leidt niet tot een hoger energieverbruik en verbetert de binnenluchtkwaliteit aanzienlijk.

Wil je graag het binnenklimaat van je woning verbeteren met verwarming- en ventilatieoplossingen? Lees meer in de brochure en ontdek een verdeler groothandel in je buurt.

In samenwerking met Zehnder

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.