Ga oververhitting in huis tegen met balansventilatie en Climate Switch

Gepubliceerd op

Tijdens de hete zomerdagen koelt je woning steeds moeilijker af. Hierdoor is het onaangenaam wonen en komt je gezondheid in gedrang. Welke factoren spelen een rol bij oververhitting in huis? Wist je dat je ook kunt koelen met je ventilatiesysteem? Kom er hier meer over te weten.

Stijgende oververhitting

Eén van de belangrijkste redenen van oververhitting in huis is natuurlijk de klimaatverandering. De zomers zijn steeds warmer en ’s nachts koelt het minder snel af. Woon je in de stad, dan merk je dat de warmte er langer blijft hangen. Dit noemt men ook wel het ‘Urban Heat Island-Effect’. Grote zuid-gerichte raampartijen en donkere raambekleding in moderne woningen werken de oververhitting mee in de hand. Isolatie houdt de koele lucht binnen maar voorkomt ook dat de zuurstof op een natuurlijke manier ververst kan worden (warmte-accumulatie). Ventileren is dus belangrijk. Wat kun je doen om oververhitting in huis tegen te gaan?

Oververhitting tegengaan

Pak je woning aan

Ga je voor nieuwbouw, hou dan rekening met de oriëntatie van je woning en de ramen. Voorzie eerder grote raampartijen in het westen of het noorden dan in het zuiden. Isoleer je woning goed maar probeer de binnenkomende warmte te beperken. Zet hiervoor zonwerende oplossingen zoals rolluiken en screens in. Laat deze aan de buitenkant van je ramen monteren. Tot slot koel je je woning best zodat het aangenaam fris wordt in huis. Met een ventilatiesysteem bijvoorbeeld.

Ventileer efficiënter met balansventilatie en Climate Switch

Is je woning goed geïsoleerd, dan is ventilatie een noodzaak. Een gebalanceerd ventilatiesysteem met Climate Switch is dan een prima oplossing. Oververhitting wordt hiermee op verschillende manieren tegengegaan, waardoor je geniet van meer wooncomfort. Welke voordelen levert dit je op?

Je ventilatie in balans

Een balansventilatie of ventilatiesysteem D zorgt ervoor dat de aangevoerde verse lucht en afgevoerde vervuilde lucht automatisch in evenwicht gehouden wordt. Dit verloopt volledig mechanisch. Kies je een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, dan beperk je het energieverlies en de CO2-uitstoot. De koude lucht die aangevoerd wordt, wordt dan voorverwarmd door de lucht die afgevoerd wordt. Kom meer te weten over ventileren met een ventilatiesysteem D.

Optimaal ventileren en gedaan met oververhitting

Dankzij de Climate Switch oplossingen haal je nog meer uit je ventilatiesysteem. Zo geniet je van een comfortabel en gezond binnenklimaat, het hele jaar door. Het automatisch terugwinnen van warmte en koelte is een van de voordelen. Gedaan met oververhitting! Daarnaast bestaan er nog interessante Climate Switch oplossingen.

Win warmte én koelte terug

Een groot voordeel van een ventilatiesysteem D met Climate Switch is dat er zowel warmte (in de winter) als koelte (in de zomer) kan worden teruggewonnen. Dit is standaard bij dit type ventilatiesystemen. Hierdoor kan in de zomer de aangevoerde lucht gekoeld worden en het aangenaam fris blijven in je geïsoleerde woning. Het systeem beschikt over een intelligente bypass, die de buitentemperatuur detecteert en op basis hiervan switcht naar koelen of verwarmen. Ontdek meer over de terugwinning van koude.

bypass

Lagere energiefactuur

Met een airco kun je ook koelen, maar hierdoor gaat er vaak energie verloren. Met een Climate Switch ventilatiesysteem wordt de warmte van de lucht die wordt afgevoerd nuttig besteed: het zal de temperatuur van de zuivere aangevoerde lucht gaan koelen tijdens warme dagen en verwarmen tijdens de koude dagen.

Zuivere luchttoevoer en vochtterugwinning

Je ventilatiesysteem met Climate Switch levert en verspreidt verse, zuivere lucht in huis. De onzuiverheden worden gefilterd, warmte en koelte wordt teruggewonnen, maar ook de luchtvochtigheid wordt in balans gebracht. Hierdoor voelt de temperatuur in huis aangenaam en is de lucht minder droog in de winter en minder vochtig in de zomer. Ontdek hier meer over een enthalpiewisselaar.

Benieuwd naar meer mogelijkheden? Ontdek meer over de ventilatiesystemen in combinatie met de Climate Switch-oplossingen. Ga langs bij een installateur in je buurt of download de whitepaper voor meer info.