Balansventilatie: deze 6 voordelen mag je niet missen!

03/04/2020

Gezonde lucht in de woning is belangrijk. Maar omdat onze woningen steeds beter geïsoleerd zijn, komt er nauwelijks verse lucht van buiten naar binnen. Om een gezonde luchtkwaliteit in de woning te verzekeren heb je een goed functionerend ventilatiesysteem nodig. Ken jij deze voordelen van een balansventilatiesysteem?

1. Minder gezondheidsklachten dankzij woningventilatie

Een balansventilatiesysteem zorgt ervoor dat er het hele jaar door verse lucht van buiten naar binnen stroomt, en dat volgens de behoeften van de bewoners. Maar er is meer. Wie goed ventileert, vermindert gezondheidsklachten. Onvoldoende ventilatie leidt immers tot een hoge luchtvochtigheid: een ideaal klimaat waarin schimmels en mijten zich vermenigvuldigen. Ook sigarettenrook, fijn stof en formaldehyde zijn boosdoeners. Zij zijn voor 80% verantwoordelijk voor alle ziektes ten gevolge van slechte ventilatie. Benieuwd naar een oplossing? Vraag hier je gratis infobrochure aan.

2. Een ventilatiesysteem werkt ook met ramen open

Een ventilatiesysteem zorgt voor een constante toevoer van verse lucht. In tegenstelling met wat men soms denkt, is het perfect mogelijk om een extra raam te openen voor nog meer verse lucht in de woning of gewoon om in de lente de vogels te horen fluiten. Het systeem zal blijven functioneren en een goede luchtkwaliteit waarborgen. Maak kennis met het ventilatiesysteem D voor een efficiënte ventilatie in huis.

3. Een balansventilatiesysteem is energiebesparend

De warmte uit de afvoerlucht kan tot 95% opnieuw gebruikt in de toevoerlucht. Op die manier wordt het warmteverlies in een woning aanzienlijk verminderd en verdient het ventilatiesysteem zichzelf terug. Lees meer over EPB en wetgeving in ventilatie.

4. Tijdens de zomer zorgt balansventilatie voor verkoeling in de woning

Wanneer het tijdens de zomer buiten kouder is dan binnen en er geen behoefte aan warmterecuperatie is (binnen al warm genoeg), dan schakelt het balansventilatiesysteem automatisch de warmterecuperatie uit. (bypass-werking). De woning wordt dan geventileerd met aangename frisse buitenlucht. Ontdek het geschikte ventilatiesysteem voor jouw woning of gebouw.

Wanneer het echter buiten warmer is dan binnen, treedt er een kouderecuperatie in werking. De warme buitenlucht wordt afgekoeld waardoor er een aangename koelte binnenstroomt die bijna gelijk is aan de binnentemperatuur. Hierdoor zorgt de werking van een balansventilatie dus nooit voor een verdere verwarming van de woning.

5. Balansventilatie houdt de luchtvochtigheid in de woning op peil

In de winter is de buitenlucht droger dan tijdens de andere seizoenen. Natuurlijke ventilatie kan ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid binnenshuis daalt door de toevoer van koude lucht. Een balansventilatiesysteem met enthalpiewisselaar gaat dat tegen door niet enkel de warmte maar ook het vocht terug te winnen en zo de kans op uitdroging te verlagen. Graag meer info? Neem dan contact op met je installateur of groothandel.

6. Balansventilatie maakt nauwelijks geluid

Elk ventilatiesysteem maakt geluid. Soms komt dit geluid van buiten door de raamroosters (systeem C). Bij de balansventilatie komt het geluid echter door het kanalensysteem waardoor de ventilatielucht stroomt en niet door de opening in de gevel. Het geluid in het kanalensysteem is met een geluiddemper echter zeer goed te dempen. Wil je een hoger thermisch rendement, een lager elektrisch energieverbruik en een nog geluidsarmere verluchtingsinstallatie? Kies dan voor vraaggestuurde balansventilatie op basis van CO2-meting.

Met een balansventilatiesysteem ben je zeker van een optimale luchtkwaliteit in je woning. Een balansventilatiesysteem werkt bovendien energiebesparend, zo verdient deze investering zichzelf terug. Interesse? Vraag hier je inspiratiebrochure aan en ontdek bij welke groothandels je terechtkan.

In samenwerking met Zehnder

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.