Ga je isoleren? Denk ook aan een goede luchtdichtheid en ventilatie

Gepubliceerd op 03 November 2022

Met alleen isolatie heb je nog geen optimale BEN-woning. Ook een goede luchtdichtheid is belangrijk. Zodat warme en koude luchtstromen niet van buiten naar binnen komen en omgekeerd. In een woning die correct luchtdicht is afgewerkt, voorkom je dat warme, vochtige lucht condenseert tegen een koud oppervlak, en schimmels ontstaan. Een goede ventilatie is ook in een BEN-woning wettelijk verplicht. Want hoe beter een huis geïsoleerd en luchtdicht is gemaakt, hoe belangrijker een gezond binnenklimaat is. Ontdek oplossingen voor een goede luchtdichtheid en ventilatie. Wil je ook BEN bouwen? Schrijf je in voor de BEN-challenge!

Dicht zelf je woning perfect af met vloeibare membranen

Alle kieren, spleten, aansluitingen in je dak en gevel perfect zelf afdichten? Het kan. Met de vloeibare membranen van Soudal is luchtdichting kinderspel.

Soudatight LQ (Liquid) bijvoorbeeld, is een zeer gebruiksvriendelijk, lucht- en dampremmend product dat je kan uitstrijken met een platte verfborstel. Dankzij de minuscule glasvezels kun je met de pasta naden tot wel 5 mm overbruggen, bijvoorbeeld bij een raamaansluiting tussen het binnenste spouwblad en de isolatielaag. Wanneer het product gedroogd is blijft het een elastisch, volledig naadloos membraan dat perfect de vorm van de ondergrond volgt. Soudatight LQ hecht zeer goed op poreuze materialen, en zelfs op lichtvochtige en lichtstoffige ondergronden. De luchtdichtingspasta kan worden geverfd, overpleisterd of op gekleefd. 

Raamkader en binnenblad spouwmuur laten aansluiten

Luchtdicht bouwen begint met een goed ontwerp. De architect moet bij het ontwerp koudebruggen vermijden en een luchtdichte uitvoering mogelijk maken. Idealiter loopt de luchtdichtingslaag continu door de volledige gebouwschil aan de binnenzijde van de isolatie. Daartoe moet elk bouwelement volledig bedekt zijn met een luchtdichte laag en nauwkeurig aansluiten op de aangrenzende, eveneens luchtdichte bouwelementen.

Daarvoor is het belangrijk dat:

  • de architect alle details die verband houden met de luchtdichtheid zo gedetailleerd mogelijk uitwerkt.
  • het aantal doorboringen van het luchtscherm ter hoogte van de buitenmuren beperkt is. Stopcontacten en schakelaars worden bij voorkeur aangebracht op binnenmuren of, als dat niet mogelijk is, voorzien van luchtdichte contactdozen die in de bepleistering worden ingewerkt.
  • de pleisterlaag of cementering van de buitenmuren aan de binnenzijde voldoende dik is (minstens 6 mm).
  • ingewikkelde details vermeden worden. Hoe eenvoudiger de vorm van een woning, hoe eenvoudiger de plaatsing van de luchtdichting.
  • speciale aandacht wordt besteed aan elke overgang naar een ander materiaal of een andere wand. In de meeste gevallen zorgt de pleisterlaag voor de luchtdichtheid van muren, maar de aansluiting van de pleisterlaag met bijvoorbeeld het raamkozijn moet bijkomend luchtdicht worden gemaakt.

Soudatight Hybrid dicht de aansluitvoeg tussen het raam (of de deur) en de muur luchtdicht af. Het is een vloeibaar membraan dat op twee manieren kan worden aangebracht. Je kan het uitspuiten met een klassiek worstenpistool en vervolgens uitsmeren met een gewone borstel, of het aanbrengen met een specifiek persluchtpistool. Na uitharding vormt Soudatight Hybrid een elastisch, naadloos membraan met een lage dampdiffusieweerstand (het is dus ‘dampopen’), een hoge luchtdichtheid en een goede weer- en uv-bestendigheid, waardoor het zowel aan de binnen- als buitenzijde kan worden toegepast. Voor een optimale luchtdichte afdichting van raamaansluitingen wordt aangeraden om Soudatight LQ of SP aan de binnenzijde aan te brengen en Soudatight Hybrid aan de buitenzijde.

Voor de applicatie onderaan een raam, zoals bij een schuifraam, worden EPDM-slabben aangeraden. Deze slabben worden op de ondergrond verlijmd, en moeten - net zoals de traditionele vensterfolies - in de hoeken correct geplooid worden om een volledig luchtdichte aansluiting te bekomen. In de praktijk is dat echter maar zelden het geval. Met Soudatight Hybrid biedt Soudal een vloeibaar membraan als alternatief voor het gebruik van EPDM-slabben rond vensteraansluitingen.

Meer weten? https://www.soudal.com/nl-be
 

Geniet van discrete lichttoevoer met Invisivent Comfort

Invisivent Comfort is een zelfregelend ventilatierooster dat garant staat voor een gecontroleerde natuurlijke toevoer van verse lucht, zonder tochtgevoel of energieverlies. Het wordt bijna onzichtbaar bovenop het raamprofiel geplaatst. Ontdek raamventilatie.

Een zelfregelende klep in het toevoerrooster reageert op drukverschillen, waardoor ook bij hoge winddruk het luchtdebiet constant blijft en tocht kan worden vermeden. De vorm van de binnenklep zorgt er dan weer voor dat de verse lucht naar boven wordt geleid, zodat de lucht zich optimaal in de ruimte kan verspreiden. Door de binnenklep manueel te verstellen, kan je het gewenste debiet zelf regelen, in functie van bijvoorbeeld het aantal aanwezigen in een kamer.

Het Invisivent Comfort-raamrooster is standaard uitgerust met akoestisch dempend materiaal en is verkrijgbaar in verschillende dempingsniveaus.

Hiermee brengt Renson het ultieme comfort in natuurlijke ventilatie, zowel op energetisch, akoestisch als thermisch vlak. Bovendien is deze raamverluchting nog beter afgestemd op de slimme afvoerbox Healthbox 3.0, waardoor de binnenluchtkwaliteit gegarandeerd altijd optimaal is.

Meer weten? www.renson.eu
 

Maak gebruik van vraaggestuurde natuurlijke ventilatie met ventilatiesysteem C+®

Wie gecontroleerd (en dus energiezuinig) wil ventileren, komt automatisch uit bij het ventilatiesysteem C+.

Bij een ventilatiesysteem C stroomt de verse lucht op een natuurlijk manier naar binnen via raam- en muurroosters, terwijl een mechanische unit ervoor zorgt dat de vervuilde lucht wordt afgevoerd. Bij een C+-systeem gebeurt dat alles ‘vraaggestuurd’, wat betekent dat het ventilatiedebiet zich afstemt op wat sensoren detecteren in de binnenlucht. Zo ventileer je niet te veel en ook niet te weinig, en bovendien kan de ventilatie in elke ruimte in huis op maat geregeld worden.

Dit gebeurt volledig automatisch door middel van intelligente sensoren die zich in het systeem bevinden.

Zolang de lucht in een vochtige ruimte van goede kwaliteit is, blijft het ventilatieniveau beperkt tot een minimum. Van zodra de sensoren vervuilde lucht waarnemen, stuwt de centrale ventilatorunit (de Healthbox 3.0) het ventilatieniveau in deze ruimte naar omhoog.

Zo wordt elke vochtige ruimte in huis op maat geventileerd, en ventileer je niet te veel en ook niet te weinig. In vergelijking met een traditioneel ventilatiesysteem C zorgt de vraaggestuurde ventilatie van Healthbox 3.0 voor een energiebesparing tot ca. 60%.

Door zijn eenvoud, onderhoudsvriendelijkheid en energiezuinigheid kent het ventilatiesysteem C+ van Renson al vele jaren een groot succes.

Meer weten? www.renson.eu