Luchtdichtheid: een kleine investering met een grote impact
E-peil en luchtdichtheid
Aandacht voor luchtdichtheid bij het ontwerp en de bouw van een woning kan het E-peil doen dalen met 5 tot 15 E-peilpunten. Een goede luchtdichtheid is ook de meest kostenefficiënte investering om je S-peil te doen dalen. Een gebrekkige luchtdichtheid leidt tot overmatig warmteverlies, waardoor je meer moet verwarmen om eenzelfde binnentemperatuur te behouden. Dus stijgen de energiekosten. De verwarming 1 °C hoger zetten betekent een stijging van je energiekosten met 6%.
Condensatie
Net als koudebruggen kan een gebrek aan aandacht voor luchtdichtheid eveneens leiden tot condensatie, wat dan weer schimmelvorming kan veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je architect tijdens het ontwerp en de aannemers tijdens de uitvoering erover waken dat de gebouwschil aan de binnenzijde (de ‘warme’ zijde) van de isolatielaag luchtdicht is. Er zijn gespecialiseerde firma’s die zich enkel en alleen bezighouden met het luchtdicht maken van de verschillende aansluitingen in een woning. Maar je kan ook zelf aan de slag gaan.
Dicht zelf je woning perfect af met vloeibare membranen
Alle kieren, spleten, aansluitingen in je dak en gevel perfect zelf afdichten? Het kan. Met de vloeibare membranen van Soudal is luchtdichting kinderspel. Voorwaarde is dat het overal wordt aangebracht.
Met Soudatight LQ en Soudatight SP introduceert Soudal gebruiksvriendelijke lucht- en dampdichte vloeibare membranen. Het grote voordeel van vloeibare membranen is dat ze na het aanbrengen een elastisch, naadloos geheel vormen, dat perfect de vorm van de ondergrond volgt. De producten van Soudatight hechten op alle courante ondergronden, zelfs als die licht vochtig of vervuild zijn. Eenmaal droog veranderen de vloeibare membranen van kleur en kunnen ze rechtstreeks worden overpleisterd. Beide producten zijn Passive House gecertificeerd, wat wil zeggen dat ze gebruikt kunnen worden voor projecten met extreem hoge energie- en luchtdichtheid-eisen.
Soudatight LQ (Liquid) is zeer gebruiksvriendelijk, lucht- en dampremmend product dat je kan uitstrijken met een platte verfborstel. Dankzij de minuscule glasvezels kun je met de pasta naden tot wel 5 mm overbruggen, bijvoorbeeld bij een raamaansluiting tussen het binnenste spouwblad en de isolatielaag. Wanneer het product gedroogd is blijft het een elastisch, volledig naadloos membraan dat perfect de vorm van de ondergrond volgt. Soudatight LQ hecht zeer goed op poreuze materialen, en zelfs op lichtvochtige en lichtstoffige ondergronden. Er kan op de luchtdichtingspasta worden geverfd, overpleisterd of gekleefd.
Soudatight SP (Sprayable) wordt aangebracht met behulp van airless spuitapparatuur en is het lievelingsproduct van de professional. Met de juiste spuittip kan elke aansluiting of zelfs een volledig oppervlak snel en eenvoudig luchtdicht worden gemaakt.
Alle Soudatight-producten zijn watergebaseerd, vrij van solventen en zeer emissiearm, en voldoen aan de strenge eisen van het EC1 Plus-label. Gereedschap kan, alvorens uitharding, eenvoudig met water worden gereinigd.
“Geen gedoe meer met knippen, plooien en plakken van de traditionele vensterfolies. Met Soudatight kan iedereen aan de slag.”
Meer weten? https://www.soudal.com/nl-be
Geniet van discrete lichttoevoer met Invisivent Comfort
Invisivent Comfort is een zelfregelend ventilatierooster dat garant staat voor een gecontroleerde natuurlijke toevoer van verse lucht, zonder tochtgevoel of energieverlies. Het wordt bijna onzichtbaar bovenop het raamprofiel geplaatst. Ontdek raamventilatie.
Een zelfregelende klep in het toevoerrooster reageert op drukverschillen, waardoor ook bij hoge winddruk het luchtdebiet constant blijft en tocht kan worden vermeden. De vorm van de binnenklep zorgt er dan weer voor dat de verse lucht naar boven wordt geleid, zodat de lucht zich optimaal in de ruimte kan verspreiden. Door de binnenklep manueel te verstellen, kan je het gewenste debiet zelf regelen, in functie van bijvoorbeeld het aantal aanwezigen in een kamer.
Het Invisivent Comfort-raamrooster is standaard uitgerust met akoestisch dempend materiaal en is verkrijgbaar in verschillende dempingsniveaus.
Hiermee brengt Renson het ultieme comfort in natuurlijke ventilatie, zowel op energetisch, akoestisch als thermisch vlak. Bovendien is deze raamverluchting nog beter afgestemd op de slimme afvoerbox Healthbox 3.0, waardoor de binnenluchtkwaliteit gegarandeerd altijd optimaal is.
Meer weten? www.renson.eu
Maak gebruik van vraaggestuurde natuurlijke ventilatie met ventilatiesysteem C+®
Wie gecontroleerd (en dus energiezuinig) wil ventileren, komt automatisch uit bij het ventilatiesysteem C+.
Bij een ventilatiesysteem C stroomt de verse lucht op een natuurlijk manier naar binnen via raam- en muurroosters, terwijl een mechanische unit ervoor zorgt dat de vervuilde lucht wordt afgevoerd. Bij een C+-systeem gebeurt dat alles ‘vraaggestuurd’, wat betekent dat het ventilatiedebiet zich aanpast volgens de noden per ruimte en dus afstemt op wat sensoren detecteren in de binnenlucht. Zo ventileer je niet te veel en ook niet te weinig, en bovendien kan de ventilatie in elke ruimte in huis op maat geregeld worden.
Dit gebeurt volledig automatisch door middel van intelligente sensoren die zich in het systeem bevinden.
Zolang de lucht in een vochtige ruimte van goede kwaliteit is, blijft het ventilatieniveau beperkt tot een minimum. Van zodra de sensoren vervuilde lucht waarnemen, stuwt de centrale ventilatorunit (de Healthbox 3.0) het ventilatieniveau in deze ruimte naar omhoog.
Zo wordt elke vochtige ruimte in huis op maat geventileerd, en ventileer je niet te veel en ook niet te weinig. In vergelijking met een traditioneel ventilatiesysteem C zorgt de vraaggestuurde ventilatie van Healthbox 3.0 voor een energiebesparing tot ca. 60%.
Door zijn eenvoud, onderhoudsvriendelijkheid en energiezuinigheid kent het ventilatiesysteem C+ van Renson al vele jaren een groot succes.
Meer weten? www.renson.eu