Waarom moet ik ventileren?

Gepubliceerd op 03 December 2014
Ventilatiebuizen hybalans plus
Ventilatiebuizen hybalans plus
Ventilatieunit
Ventilatieunit
Zelfbouw ventilatie
Zelfbouw ventilatie

Vroeger was er van extra ventilatie geen sprake. Oude huizen vertoonden genoeg kieren en spleten om het huis op een natuurlijke wijze te ventileren. Dit is de ‘keerzijde’ van de zeer goed geïsoleerde woningen van nu. Alles is zo hermetisch afgesloten, dat er een doordacht ventilatiesysteem voorzien moet worden om vervuilde lucht, waterdamp en geurtjes af te voeren.

Dit is zeker geen achteruitgang, want is tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is het openen van ramen en deuren niet voldoende voor een continue aan – en afvoer van lucht om een gezond binnenklimaat te garanderen. Bovendien moet je het inbrekers niet te gemakkelijk maken!

Wat heb je te verliezen bij onvoldoende ventilatie? Door vervuilde binnenlucht en een te hoge luchtvochtigheidsgraad ga je schimmelvorming aanmoedigen in vochtige ruimtes. Denk hierbij maar aan je keuken of badkamer. Bovendien ga je in te warme, ongeventileerde kamers, zoals je slaapkamers, huismijt uitnodigen. Je verf gaat afschilferen, behang komt los… Om nog maar te zwijgen van welk effect pesticiden hebben in afgesloten ruimtes.

Het hoeft dus niet te verwonderen dat er in 2006 een EPB-regelgeving ingevoerd werd die stelt dat ventilatiesystemen verplicht zijn bij nieuwbouw én bij herbouw. Bij renovaties is het voldoende om bij het vervangen van de ramen toevoeropeningen voor ventilatie te voorzien.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan