Ventilatiesysteem B: mechanische aanvoer - natuurlijke afvoer

Gepubliceerd op 03 December 2014
Ventilatierooster in keuken
Ventilatierooster in keuken

Bij dit combinatiesysteem wordt er verse lucht aangeleverd door een ventilator en vervolgens gelijkmatig verdeeld over de woning. Door deze mechanische luchtaanzuiging ontstaat er een schoorsteeneffect waardoor vervuilde lucht automatisch op natuurlijke wijze afgevoerd wordt via ventilatieroosters in de ramen of via dakdoorvoeren.

Het voordeel van dit ventilatiesysteem is dat je in lawaaierige buurten of in gebieden die onderhevig zijn aan geurhinder, toch gemakkelijk verse lucht kunt aanvoeren. Je kunt zelfs werken met een filter om zeker alle slechte geuren te vermijden. Bovendien behaalt dit systeem in alle weersomstandigheden de voorgeschreven ventilatienormen.

Het nadeel is dat de ventilatoren constant elektriciteit verbruiken. Vanuit een energiezuinig standpunt gaan architecten dan ook vaak de voorkeur geven aan andere vormen van ventilatie, bijvoorbeeld ventilatiesysteem D waar er de mogelijkheid is tot warmterecuperatie of type C met zelfregelende ventilatieroosters. Als je hier nog bij in beschouwing neemt dat de aangevoerde lucht in koudere periodes een licht tochtgevoel kan veroorzaken, dan is het niet zo verwonderlijk dat ventilatiesysteem B niet zo vaak in woningen gebruikt wordt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan