Ventilatiesysteem C en C+
Een ventilatiesysteem C of C+ wordt meestal voor renovaties gekozen omwille van de eenvoudige installatie, de compactheid en de gunstige prijs. Bij nieuwbouw kiest men vaker voor een ventilatiesysteem D of D+, maar ook hier is een C-systeem mogelijk.
Samenstelling
Een ventilatiesysteem C bestaat uit een compacte ventilatie-unit, ventilatiekanalen en ventilatieroosters. Je hebt ruimte in je woning nodig om de unit en de luchtkanalen te kunnen plaatsen. Een C+ systeem heeft sensoren om vraaggestuurd te kunnen werken.
Werking
Bij een ventilatiesysteem C wordt zuivere buitenlucht op een natuurlijke manier aangevoerd via luchtroosters in de muren of (zelfregelende) raamroosters. Deze roosters bevinden zich in de droge ruimtes van de woning. De vervuilde lucht van binnen wordt dankzij de ventilatie-unit mechanisch via de luchtkanalen afgevoerd. De afzuiging van deze vervuilde lucht gebeurt in de natte ruimtes zoals de badkamer, de keuken en het toilet. Dankzij de mechanische afzuiging ontstaat er een onderdruk in de woning, waardoor er een constante luchtstroom van zuivere lucht via de roosters stroomt.
Een ventilatiesysteem C+ is een geavanceerde versie van het ventilatiesysteem C, met het grote verschil dat dit toestel vraaggestuurd werkt. Dit wil zeggen dat het enkel lucht gaat afvoeren als de sensoren meten dat de luchtkwaliteit verminderd is. Ze meten de luchtvochtigheid, de aanwezigheid van CO2 en geurtjes. Het debiet wordt (tijdelijk) verhoogd wanneer dit nodig is. Hierdoor wordt het verlies aan warmte beperkt.
Voor- en nadelen
Een ventilatiesysteem C is eenvoudiger dan een ventilatiesysteem D, en dus ook goedkoper in aanschaf en installatie. Je moet wel nog raam- of muurventilatie voorzien. Doordat je voor dit ventilatiesysteem enkel afvoerkanalen nodig hebt, neemt het minder ruimte in beslag en is het makkelijker in te bouwen. Ideaal voor renovaties dus, waar het vaak puzzelen is. Dit systeem vraagt ook minder onderhoud, je hoeft enkel de roosters regelmatig te reinigen. Een nadeel van dit ventilatiesysteem is dat de afgevoerde, warme lucht niet hergebruikt kan worden, waardoor er meer energieverlies is. Ook ben je afhankelijk van de buitentemperatuur en wordt de binnenkomende lucht niet gefilterd. Je hebt maar een beperkte controle over het binnenklimaat.
Ventilatiesysteem D en D+
Een ventilatiesysteem D wordt ook wel balansventilatie genoemd. Vaak wordt dit type ventilatiesysteem voor nieuwbouw gekozen omwille van de warmteterugwinning. Een goed geïsoleerde woning en goede luchtdichtheid is hiervoor een must. Je kan kiezen tussen een ventilatiesysteem D of D+.
Samenstelling
Een ventilatiesysteem D(+) bestaat uit een ventilatie-unit, een warmtewisselaar, luchtkanalen, filters, luchtroosters en ventielen. Dit systeem neemt meer ruimte in beslag dan een ventilatiesysteem C.
Werking
Bij een ventilatiesysteem D gebeurt zowel de aanvoer van de zuivere lucht als de afvoer van de vervuilde lucht volledig mechanisch door de unit via de luchtkanalen.
Een ventilatiesysteem D+ is de geavanceerde versie van het D-systeem. De aan- en afvoer van de lucht gebeurt ook mechanisch, maar vraaggestuurd. Het detecteert dus via sensoren wanneer er geventileerd moet worden.
Voor- en nadelen
Een ventilatiesysteem D(+) is een geavanceerder systeem dan een ventilatiesysteem C(+). Het is ook duurder in aanschaf en installatie. Je hebt hiervoor wel geen raamroosters nodig. Een groot voordeel is de warmteterugwinning via de warmtewisselaar. Deze energie kan efficiënt gebruikt worden door het systeem. De binnenkomende lucht wordt ook gefilterd. Met dit ventilatiesysteem heb je dus een betere controle over het binnenklimaat. Wel vraagt het systeem meer onderhoud, zo moeten de filters ieder half jaar gereinigd en ieder jaar vervangen worden. Ook de leidingen moeten elke 3-5 jaar gereinigd worden.
Zelf je ventilatiesysteem plaatsen en besparen
Wist je dat je geld kunt besparen door je ventilatiesysteem zelf te plaatsen? Je kan kiezen om dit volledig zelf te doen of met hulp. Kies je voor zelfbouw met hulp, dan scoor je niet alleen een voordeliger ventilatiesysteem, je krijgt ook de nodige handvatten om je zelfbouwproject tot een goed einde te brengen. Zo bespaar je tot wel 50% op je (ver)bouwbudget. Ontdek de mogelijkheden voor een ventilatiesysteem voor zelfbouw met hulp.
Het juiste ventilatiesysteem kiezen
Eén van die extra’s, is hulp krijgen bij het kiezen van het juiste ventilatiesysteem. Ben je na de bovenstaande vergelijking nog niet helemaal zeker welk zelfbouw ventilatiesysteem je best kiest? Reken dan op de hulp van de Solyd-specialisten, die geven je graag het nodige technische advies hierover. Daarnaast zijn ook de volgende hulpmiddelen de moeite waard:
Bereid je goed voor
Laat eerst een EPB-studie of een ventilatievoorontwerp uitvoeren. Op basis van het plattegrond van je woning en de EPB-vereisten werken de Solyd-specialisten dit voorontwerp voor je uit, waarop alle componenten voor jouw ventilatie-installatie worden op aangeduid. Daarnaast wordt er ook een ventilatiedossier aangemaakt bij de nodige instanties. Dat scheelt je het nodige werk.
Benodigdheden voor de DIY-installatie
Kies je bovendien voor Solyd Zelfbouw voor ventilatie, dan krijg je nu tijdelijk een gratis ventilatiestudie ter waarde van 100 euro. Dit zijn een gedetailleerde materiaallijst en een praktisch legplan die op basis van je ventilatievoorontwerp of EPB-studie worden opgesteld.
Interesse om je ventilatiesysteem of andere technieken zelf te installeren? Steek de handen uit de mouwen en reken op de scherpe prijzen in de webshop en begeleiding van Solyd Zelfbouw. Een vraag in verband met je zelfbouwproject? Neem hier contact op.