Ventileren is een must
Een geïsoleerde woning verbruikt minder energie en biedt een aangenaam binnenklimaat. Er is wel een belangrijk aandachtspunt: de luchtkwaliteit in huis. Als je geen geschikt ventilatiesysteem hebt, blijft vervuilde lucht in je woning hangen. Dat is niet alleen nadelig voor je gezondheid, er liggen ook allerlei vochtproblemen op de loer. De oplossing? Een ventilatiesysteem plaatsen. Een goed ventilatiesysteem vervangt vervuilde lucht door verse, schone buitenlucht. Hierdoor blijft je binnenklimaat optimaal en worden vochtproblemen voorkomen.
Ontdek kwalitatieve ventilatiesystemen van A-merken zoals Renson, Zehnder, Vasco en Ubbink.
Soorten ventilatiesystemen en hun eigenschappen
We overlopen samen met jou de diverse soorten ventilatiesystemen, zodat jij je gericht kan informeren over het geschikte ventilatiesysteem voor jouw woning. Bij de meeste nieuwbouw- of verbouwprojecten wordt vandaag gewerkt met een ventilatiesysteem C, C+, D of D+. Voor de volledigheid vermelden we ook de ventilatiesystemen A en B, maar die zijn niet meer afgestemd op de huidige noden.
Welk ventilatiesysteem past bij jou? Vraag hier je voorstel voor een ventilatiesysteem afgestemd op jouw woning.
Ventilatiesysteem A: natuurlijke luchtcirculatie via roosters
Ventilatiesysteem A vertrouwt op natuurlijke luchtcirculatie, via roosters in ramen en deuren. Deze natuurlijke ventilatie werkt zonder elektriciteit of bewegende apparatuur. Het is de goedkoopste manier om te ventileren, maar volstaat vandaag niet meer. Bij een grote renovatie of nieuwbouw heb je minimum nood aan een ventilatiesysteem C of D.
Ventilatiesysteem B: automatische aanvoer via ventilatoren, natuurlijke afvoer
Ventilatiesysteem B voert verse lucht automatisch aan via ventilatoren, terwijl vervuilde lucht natuurlijk wordt afgevoerd. Ook dit type ventilatiesysteem is niet meer up-to-date voor nieuwbouw of renovatie.
Ventilatiesysteem C: natuurlijke luchttoevoer, mechanische luchtafvoer
Een ventilatiesysteem C werkt met een natuurlijke luchttoevoer van verse lucht via de aanwezige roosters boven ramen, deuren, … en een mechanische luchtafvoer van vervuilde lucht. De vervuilde lucht wordt aangezogen via luchtkanalen in vochtige kamers zoals de keuken en badkamer. Bij een klassiek C systeem gebeurt de aanzuiging van vochtige lucht continu.
Het grootste voordeel van een ventilatiesysteem C is de relatief lage investeringskost. Een gunstige aankoopprijs in combinatie met een vrij eenvoudige plaatsing maken van een ventilatiesysteem C een interessante oplossing. Omdat de aanvoer van verse lucht op een natuurlijke manier gebeurt, is dit systeem bovendien laag in energieverbruik en makkelijk in onderhoud. Ontdek hier een ventilatiesysteem C dat je zelf kan plaatsen.
En de aandachtspunten? Doordat je werkt met natuurlijke luchttoevoer, heb je de toevoer niet helemaal onder controle. De kans bestaat dat je de luchtcirculatie zal ervaren als tocht. Via de roosters voor de natuurlijke luchttoevoer komt ook lawaai makkelijker binnen. Woon je bijvoorbeeld naast een drukke straat, dan is een ventilatiesysteem C mogelijk minder geschikt.
Ventilatiesysteem C+: vraaggestuurd systeem C
Een ventilatiesysteem C+ werkt op dezelfde manier als een ventilatiesysteem C, maar ventileert enkel wanneer nodig. Wanneer er veel mensen in een bepaalde ruimte aanwezig zijn of er worden vochtigheid of geurtjes gedetecteerd, wordt het ventilatieniveau automatisch opgedreven om net daar het nodige debiet vervuilde lucht af te voeren. Omgekeerd zal de ventilatie-unit ook op minimumstand gaan wanneer er niemand thuis is en de vochtigheidsgraad gunstig is. Op die manier wordt de aanvoer van koude verse lucht en de daarbij horende warmteverliezen beperkt. Daarom hebben vraaggestuurde C+ systemen ook een grotere invloed op het E-peil dan de klassieke C-systemen. Ontdek hier een ventilatiesysteem C+ dat je zelf kan plaatsen.
Ventilatiesysteem D: mechanische luchttoevoer en -afvoer
Bij een ventilatiesysteem D, ook wel balansventilatie genoemd, gebeurt zowel de aanvoer van verse buitenlucht als de afvoer van verontreinigde binnenlucht door ventilatoren en een buizensysteem. Een netwerk van leidingen doorheen de woning verdeelt de lucht via ventilatieroosters in elke kamer zonder dat de inkomende en uitgaande luchtstromen elkaar kruisen. Daarnaast maakt een ventilatiesysteem D gebruik van een warmterecuperatiewisselaar. Die haalt de warmte uit de lucht die wordt afgevoerd en gebruikt ze om de verse lucht te verwarmen. Omgekeerd zal in de zomer de aangevoerde warme buitenlucht eerst gekoeld worden alvorens in de woning te komen.
Door de warmterecuperatie in het D systeem kan je heel wat besparen op je energiefactuur. Daarnaast is de lucht die binnenkomt in de woning al gefilterd. Je hebt dus geen last meer van pollen of huisstofmijt. Ontdek hier een ventilatiesysteem D dat je zelf kan plaatsen.
Het nadeel van een ventilatiesysteem D is voornamelijk de hogere investeringskost. Doordat de ventilatie bij een ventilatiesysteem D volledig mechanisch verloopt, verbruik je ook iets meer energie voor de elektrische motoren.
Ventilatiesysteem D+: vraaggestuurd systeem D
Bij een ventilatiesysteem D+ gebeuren zowel de toevoer van verse lucht als de afvoer van vervuilde lucht volledig mechanisch. Het verschil met een klassiek ventilatiesysteem D is dat de aanvoer en afvoer van lucht vraaggestuurd verloopt. Dit houdt in dat het systeem de luchtkwaliteit continu monitort en bijstuurt wanneer nodig. Een systeem D+ is dus slimmer en op die manier ook energiezuiniger. Ontdek hier een ventilatiesysteem D+ dat je zelf kan plaatsen.
Decentrale ventilatie
Bij decentrale ventilatie gebeurt het aanzuigen van verse lucht en het afvoeren van vervuilde lucht met één ventilatie-unit per ruimte. Zo kan je een bepaalde ruimte specifiek ventileren, zonder dat je rekening moet houden met andere ruimtes van de woning. Enige voorwaarde is dat de ruimte grenst aan de buitenomgeving.
Decentrale ventilatie is ideaal voor kleine renovaties. De montage van een decentraal systeem vereist geen of weinig breekwerken, dus zo kan je efficiënt en zonder veel moeite het leefcomfort in je woning verhogen. Lees meer over het plaatsen van een badkamerventilator.
Welk ventilatiesysteem kiezen?
Omdat de installatie van een ventilatiesysteem nauw samenhangt met de constructie van je woning, is het heel belangrijk om meteen het juiste systeem te kiezen. Van een C systeem of een C+ systeem overschakelen naar een D systeem is namelijk in veel gevallen niet meer mogelijk. Benieuwd welk ventilatiesysteem geschikt is voor jouw woning? Laat je dan adviseren door de Solyd-specialisten. Vraag hier je gratis ventilatiestudie aan.
Bespaar door zelf je ventilatie te plaatsen (zelfbouw met ondersteuning)
Door je ventilatiesysteem zelf te plaatsen, kan je tot meer dan 50% besparen op je verbouwbudget. Het kan ook als je weinig of geen technische voorkennis hebt. Koop je jouw ventilatiesysteem bij Solyd Zelfbouw, dan helpen hun vakmannen je gratis op weg bij het opstellen van je materiaallijst. Ook na je aankoop staan ze voor je klaar. Van het tekenen van je ventilatieplan tot hulp bij de plaatsing en inregeling van het ventilatiesysteem. Succes gegarandeerd! Leer meer over de ondersteuning door Solyd bij het plaatsen van je ventilatie.
Op zoek naar een geschikt ventilatiesysteem voor je woning? De specialisten van Solyd maken een gratis ventilatiestudie voor jouw woning, inclusief advies over het juiste ventilatiesysteem. Doe hier je aanvraag. Door je ventilatiesysteem zelf te plaatsen, kan je behoorlijk wat geld uitsparen. Solyd biedt je alle nodige ondersteuning. Ontdek hun aanpak in de gratis infobrochure.