Welk type ventilatiesysteem kiezen: C, C+, D of decentrale ventilatie?

08/10/2020

Een goed geïsoleerde woning vraagt om een efficiënt ventilatiesysteem. Voor wie twijfelt: een ventilatiesysteem is tegenwoordig verplicht, zowel bij nieuwbouw als bij grondige renovaties. Niet zeker welk type ventilatiesysteem jij best kiest? Check onze beste tips en ontdek hoe je bespaart op je aankoop.  

Ventileren, een must voor een gezond binnenklimaat

De overheid stimuleert jou om je woning goed te isoleren. Zeker doen, want zo bespaar je op je energiefactuur en draag je bij tot minder CO2 in de lucht. Let wel, om je binnenklimaat op peil te houden heb je een efficiënt ventilatiesysteem nodig. Daarmee voorkom je vochtproblemen in je woning én bewijs je je je luchtwegen een dienst. Welk ventilatiesysteem past bij jou? Dat ontdek je via de ventilatiestudie op maat. Die komt met een handig legplan én een volledige materiaallijst. Leer hoe je deze studie t.w.v. 100 euro volledig terugbetaald krijgt!

Welk ventilatiesysteem past bij mij?

Een ventilatiesysteem vervangt vervuilde binnenlucht door verse, schone buitenlucht. Hoe dat gebeurt, verschilt van systeem tot systeem. Wie online op zoek gaat, ontdekt algauw meerdere soorten ventilatiesystemen. Van ventilatiesystemen type CC+ en D (ook wel balansventilatiesystemen) tot diverse systemen voor decentrale ventilatie. Welke systeem jij best kiest, hangt af van diverse factoren. In eerste instantie je type project (nieuwbouw of renovatie) en je beschikbare budget. Maar ook de gewenste luchtkwaliteit, het nodige temperatuurcomfort, het verbruik, het onderhoud én de montagemogelijkheden spelen een rol. Graag professioneel advies? Neem dan contact op met de Solyd-specialisten, want zij kunnen je een ventilatiestudie op maat bezorgen. In afwachting stomen we je klaar voor een slimme keuze! 

Ventilatiesysteem C: natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer

Vooral op zoek naar een budgetvriendelijke oplossing? Dan kun je een ventilatiesysteem C overwegen. Daarmee gebeurt de luchtaanvoer op een natuurlijke manier, via roosters in ramen of muren. De afvoer van de vuile lucht verloopt mechanisch met een ventilator. Dit ventilatiesysteem is doorgaans goedkoper dan een systeem D, en ook het verbruik ligt lager. Ontdek ventilatie-units type C van topmerken die je zelf kunt plaatsen. Zijn er ook aandachtpunten? Jawel, de stookkosten bij dit ventilatiesysteem liggen hoger omdat de lucht onverwarmd de woning binnenkomt. De lucht wordt niet gefilterd, waardoor stof, vervuiling, pollen … in de woning kunnen terechtkomen. Verder kun je last krijgen van een tochtgevoel, en ook geluiden van buitenaf kunnen storend zijn.

Vraaggestuurd ventilatiesysteem C+: een zelfregulerend systeem C 

Ventilatiesysteem C+ is het slimme broertje van systeem C, want het werkt vraaggestuurd en zelfregulerend. Dit ventilatiesysteem controleert de luchtkwaliteit via sensoren. Het ververst de lucht alleen wanneer het nodig is en past zijn werking aan aan de luchtkwaliteit in je woning. Het C+ systeem is dus efficiënter dan een klassiek ventilatiesysteem C, maar ook wat duurder. Omdat warmteverliezen beperkt worden, hebben vraaggestuurde C+ systemen een grotere invloed op het E-peil dan de klassieke C-systemen. Bekijk ventilatie-units type C+ van topmerken, geschikt voor zelfbouw.

Ventilatiesysteem D: mechanische luchtafvoer en mechanische luchtaanvoer

Liever geen roosters in je ramen of muren? Bij het ventilatiesysteem D, ook gekend als balansventilatie, gebeurt de aan- en afvoer van de lucht mechanisch via een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren. De aangevoerde lucht wordt gefilterd en op een aangename temperatuur gebracht voordat deze je leefruimtes binnenkomt. Op die manier ben je altijd zeker van een aangenaam binnenklimaat. Kies je voor een systeem D met warmteterugwinning, dan bespaar je bovendien op je verbruik. De binnenkomende lucht wordt voorverwarmd door de afgevoerde binnenlucht, waardoor je minder moet verwarmen om de binnenlucht op temperatuur te krijgen. Het systeem produceert wel wat geluid, maar dat kun je verhelpen door dempers te voorzien. Ontdek ventilatie-units type D van topmerken.

Decentrale ventilatie: één ventilatie-unit per ruimte

Hoe ventileer je makkelijk een bepaalde ruimte, zonder rekening te houden met andere ruimtes van je woning? Bij decentrale ventilatie gebeurt het aanzuigen van verse lucht en het afvoeren van vervuilde lucht met één enkele ventilatie-unit per ruimte. Dit type ventilatie is ideaal voor kleine renovaties. Voor de montage zijn geen of weinig breekwerken nodig, dus je verhoogt zonder veel moeite het leefcomfort in je woning. Er is wel één voorwaarde: de ruimte die je wil ventileren moet een muur hebben die aan de buitenomgeving grenst. Kies uit systemen voor decentrale ventilatie van topmerken.

Budgettip: plaats je ventilatiesysteem zelf, met professionele begeleiding

Niemand geeft graag te veel uit. Door zelf je ventilatiesysteem te plaatsen met de nodige begeleiding kun je stevig besparen. Een goede raad: laat je adviseren over het meest geschikte ventilatiesysteem voor jou en je woning. Dat doe je door een ventilatiestudie op maat aan te vragen bij zelfbouwspecialist Solyd. Naast advies over de beste keuze krijg je een ventilatie legplan op maat van je woning, plus een lijst met alle nodige materialen. Bestellen doe je voordelig online, en dankzij het handige legplan schiet je klus goed op. Toch een probleem? De Solyd-specialisten zetten je snel weer op het juiste spoor. Mission accomplished!

Welk ventilatiesysteem kies je best? Neem contact op met de Solyd-specialisten. Zij tippen jou welke ventilatie-unit het meest geschikt is voor jou en je woning. Verder kunnen ze je een duidelijk ventilatieplan bezorgen, waarmee je zelf aan de slag kan. En het nodige materiaal? Dat shop je makkelijk online, bij Solyd natuurlijk!

In samenwerking met Solyd

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.