Wat kost een ventilatiesysteem? (met concrete voorbeelden!)

10/12/2021

Omdat we onze woningen steeds beter isoleren, is een goede ventilatie zo goed als onmisbaar geworden. Zonder een geschikt ventilatiesysteem kan er namelijk geen frisse lucht aangevoerd worden en kan de gebruikte of vervuilde lucht niet weg. Daarom gebruikt men bij de bouw of verbouwing van een woning steeds vaker een centraal ventilatiesysteem. Maar hoeveel kost zoiets precies? En wat bepaalt de aankoopprijs van een ventilatiesysteem?

Wat bepaalt de prijs van een ventilatiesysteem?

Bij de aankoop van een ventilatiesysteem zijn er verschillende factoren die een invloed hebben op het totale prijskaartje.

Het type ventilatiesysteem

Allereerst speelt het type ventilatiesysteem een grote rol. Afhankelijk daarvan zal je namelijk een andere ventilatie-unit moeten voorzien, maar ook meer of minder ventilatiekanalen doorheen je woning.

  • Bij een ventilatiesysteem C of C+ plaats je enkel ventilatiekanalen naar de vochtige ruimtes (keuken, badkamer, wasplaats en wc) voor de afvoer van vuile en vochtige lucht. De aanvoer van verse lucht gebeurt via roosters in ramen en deuren.
     
  • Bij een ventilatiesysteem D plaats je ventilatiekanalen voor de afvoer van vochtige lucht in de vochtige ruimtes en voor de aanvoer van verse lucht in de leefruimtes (woonkamer, slaapkamer, bureau, speelkamer). Hierdoor zal het totale prijskaartje van een ventilatiesysteem D of D+ dan ook wat hoger zijn dan dat van een ventilatiesysteem C of C+.

Benieuwd welk type ventilatiesysteem bij jou en jouw woning past? Lees hier meer over de verschillende soorten ventilatiesystemen.

De grootte van de ruimtes

Naast het type ventilatiesysteem, speelt ook de grootte van de te ventileren ruimtes een grote rol. De oppervlakte van die ruimtes zal namelijk het benodigde debiet van het ventilatiesysteem bepalen. De EPB-regelgeving legt een minimum ontwerpdebiet op voor de luchttoevoer, -doorvoer en -afvoer naargelang het type ruimte. Deze dien je strikt te volgen. De boete voor het niet naleven van de voorschriften kan al gauw oplopen tot enkele honderden euro's. We raden je ook aan om steeds 20% reserve te rekenen bij het bepalen van het benodigde debiet. De debieten die omschreven staan bij ventilatiesystemen zijn enkel haalbaar in een ideaal scenario, wanneer er geen obstakels zijn zoals bochten in ventilatiekanalen e.d.

Graag hulp bij het berekenen van de debieten? Dan helpen je de vakmannen van Solyd Zelfbouw je graag op weg.

Prijs ventilatiesysteem C+

Om je een idee te geven van de prijs van een ventilatiesysteem C+, werken we hieronder een kort voorbeeld uit. We benoemen de belangrijkste onderdelen van het ventilatiesysteem en geven je een ruwe inschatting van de kostprijs. Wil je graag per onderdeel de exacte prijs kennen, dan kan je hiervoor terecht op de webshop van Solyd. Tot in de het kleinste onderdeel vind je hier een 100% transparante prijs.

In dit scenario werken we met de Healthbox 3.0 Smartzone van Renson in een woning met vijf te ventileren vochtige ruimtes. Deze ventilatie-unit heeft een debiet van 475 m³/h en is daarmee geschikt voor zowel kleine als middelgrote woningen. Voor de ventilatiekanalen maken we gebruik van de Renson Easyflex kanalen. Die zijn makkelijk te plaatsen en zorgen voor een optimale en stille werking van je ventilatiesysteem. Afwerken doen we met ventielen van Vasco. Om een dergelijke installatie te plaatsen, moet je rekenen op een totaalprijs van ongeveer €2500.

Prijs ventilatiesysteem D

Om je een inschatting te geven van hoeveel budget je moet voorzien voor een ventilatiesysteem D, werken we hieronder opnieuw een concreet voorbeeld uit.

In dit scenario gaan we uit van vijf vochtige ruimtes en vijf leefruimtes. We gebruiken hiervoor de DX 4 ventilatie-unit van Vasco. Deze ventilatie-unit heeft een maximaal luchtdebiet van 400 m³/h en is daarmee ideaal voor een gemiddelde woning. Voor grotere woningen zijn de DX 5 of DX 6 ventilatie-units beter geschikt. Voor de luchtverdeling in de woning, maken we gebruik van de Vasco Easyflow kanalen en de geïsoleerde kanalen van Ubbink. Deze laatste zorgen ervoor dat warme lucht in de kanalen niet condenseert tijdens het transport. Afwerken doen we opnieuw met de ventielen van Vasco. In totaal kom je zo op een bedrag van ongeveer €4000.

Ventilatie zelf plaatsen

Dankzij bovenstaande voorbeelden heb je nu een goed idee van welk budget je moet voorzien voor een ventilatiesysteem. Uiteraard kan de prijs uit de voorbeelden sterk wijzigen naargelang het type woning en de gebruikte merken en materialen. Het staat echter vast dat je heel wat geld kan besparen door het ventilatiesysteem zelf te kopen en te plaatsen.

Je ventilatiesysteem plaatsen kan je perfect zelf, ook al heb je weinig tot geen technische voorkennis. Zeker met de hulp van Solyd Zelfbouw. Allereerst helpen de vakmannen van Solyd Zelfbouw je gratis op weg bij het opstellen van je materiaallijst. Ze geven je neutraal advies en je bepaalt vervolgens helemaal zelf met welke materialen je wil werken. Vervolgens worden je materialen gratis aan huis geleverd en kan je aan de slag met de installatie. Informeer je hier over de mogelijkheden.

Heb je tijdens de plaatsing nood aan een helpende hand? Geen nood. Ook na je aankoop staan de vakmannen van Solyd voor je klaar. Zowel bij de plaatsing, de inregeling als het ventilatieprestatieverslag. Je staat er dus nooit alleen voor.

Met de hulp van de Solyd-specialisten plaats je zelf je ventilatiesysteem, waardoor je stevig bespaart. Ontdek hoe het werkt en verken het gamma ventilatiesystemen in de webshop van Solyd.

Zelf je ventilatie, vloerverwarming, elektriciteit, domoticasysteem … plaatsen? Vraag hier je gratis infobrochures aan.

In samenwerking met Solyd

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.