Ventilatiesysteem C+ van Renson: ontdek alle voordelen en bespaar op je energiefactuur

07/03/2023

Een ventilatiesysteem is de dag van vandaag onmisbaar. Zo zijn ventilatiesystemen van groot belang voor een aangenaam binnenklimaat, maar ook voor het vermijden van vochtproblemen. Een voorbeeld hiervan is een ventilatiesysteem C+ van Renson. De Solyd-specialisten leggen je hieronder uit waarom een ventilatiesysteem C+ zo handig is en wat de voordelen zijn.

Wat is een ventilatiesysteem C+?

Vandaag de dag zijn er heel wat verschillende soorten ventilatiesystemen beschikbaar op de markt, elk met hun specifieke werking en eigenschappen. De juiste keuze van een ventilatiesysteem hangt daarom af van je project (nieuwbouw of renovatie) en het budget.

Zo heb je om te beginnen een ventilatiesysteem D. Dit wordt ook wel een balansventilatie genoemd. Bij een ventilatiesysteem D gebeuren zowel de aanvoer als afvoer van verse lucht en verontreinigde lucht via ventilatoren en een buizensysteem. Er komen bij een ventilatiesysteem D dus geen roosters aan de muren of boven de ramen, maar wel een netwerk van leidingen en ventilatieroosters in elke kamer. Bovendien beschikt een ventilatiesysteem D over een warmterecuperatiewisselaar. Dit wilt zeggen dat de warmte van de afgevoerde, verontreinigde lucht wordt overgedragen aan de verse, aangevoerde lucht. Op die manier kan je met een ventilatiesysteem D heel wat besparen op je energiefactuur, maar heb je een redelijk hoge investeringskost. Liever kijken voor een ander ventilatiesysteem? Dan kan je uitkijken naar een ventilatiesysteem C.

Bij een ventilatiesysteem C wordt er gebruik gemaakt van een natuurlijke luchttoevoer en een mechanische luchtafvoer. De natuurlijke luchttoevoer gebeurt via roosters boven ramen, deuren, … en de mechanische luchtafvoer gebeurt via ventilatieroosters en luchtkanalen. De natuurlijke luchttoevoer bij een ventilatiesysteem C zorgt ervoor dat de investeringskost relatief laag blijft. Dankzij de gunstige aankoopprijs in combinatie met een eenvoudige plaatsing, wordt een ventilatiesysteem C vaak gezien als een interessante oplossing. Bovendien is een ventilatiesysteem C zeer energiezuinig vanwege de natuurlijke luchttoevoer en is het makkelijk te onderhouden. Bij een ventilatiesysteem C gebeurt de aanzuiging van verontreinigde lucht continu. Hierdoor bestaat er een kans dat je de luchtcirculatie in je woning zal ervaren als tocht, waardoor dit onaangenaam kan aanvoelen. Een ideale oplossing om dit te vermijden is een ventilatiesysteem C+ van Renson.

Een ventilatiesysteem C+ heeft dezelfde werking al een C-systeem, maar ventileert enkel wanneer nodig. Wanneer er bijvoorbeeld veel personen bij elkaar zitten in een kamer wordt er geur of vochtigheid gedetecteerd door de unit. Op die manier zal het ventilatieniveau automatisch opgedreven worden om in die kamer het nodige debiet vervuilde lucht af te voeren. Een voorbeeld van zo’n ventilatiesysteem C+ is de Renson Healthbox.

Waarom een Renson Healthbox?

De Renson Healthbox Smartzone is een vraaggestuurd ventilatiesysteem C+ dat de luchtkwaliteit in je woning 24/24u registreert en vervolgens de vuile lucht afvoert in functie van de gemeten luchtkwaliteit.

Het slimme en innovatieve karakter van deze Renson Healthbox zorgt ervoor dat hij zowel in woningen als in appartementen kan toegepast worden. Verder biedt een Renson Healthbox vele voordelen. Zo is dit type ventilatiesysteem vraag gestuurd, waardoor hij non-stop alle kamers monitort. Dit wil zeggen dat een Renson Healthbox Smartzone weet wanneer er iemand aanwezig is in de ruimte en op basis van componenten zoals geur en CO2 de kamer extra zal ventileren.

Wanneer er bij een ventilatiesysteem C+ niemand thuis is, zal de vochtigheidsgraad gunstig zijn en zullen er weinig geurtjes aanwezig zijn. Op die manier zal de ventilatie-unit op minimumstand gaan. Dit wil zeggen dat de ventilator minder gaat draaien en zo een pak minder gaat verbruiken. Zo wordt de aanvoer van koude verse lucht en de bijhorende warmteverliezen beperkt. Dankzij deze werking hebben dit type ventilatiesystemen een grotere invloed op het E-peil dan klassieke C-systemen en zijn ze enorm energiezuinig.

Hoeveel kost een ventilatiesysteem C+?

Voor een ventilatiesysteem C+ mag je ongeveer € 1600 rekenen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat er nog verschillende componenten bij zo’n installatie horen. Denk maar aan ventilatiekanalen en instortkanalen zoals de Renson Easyflex, maar ook geïsoleerde buizen om het geluid van de aanvoer en afvoer te dempen. Verder heb je ook zaken nodig zoals dakdoorvoeren en muurdoorvoeren. In totaal kan je dus rekenen op een prijs rond de € 1900.

Graag wat weer informatie over een ventilatiesysteem C+ of liever een ventilatiestudie op maat? Neem dan gerust contact op met de Solyd-specialisten.

In samenwerking met Solyd

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.