Een ventilatiesysteem kiezen voor je woning: ontdek tips en info voor de ventilatieberekening

08/05/2023

Een ventilatiesysteem is onmisbaar en verplicht in nieuwe woningen. Maar ook bij renovaties wordt er veel aandacht besteed aan het plaatsen van een ventilatiesysteem. Zonder ventilatiesysteem kan er immers een ongunstig binnenklimaat ontstaan en kunnen er vochtproblemen optreden. Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen op de markt, met elk hun eigen eigenschappen, debieten en werking. Het kiezen van het juiste ventilatiesysteem hangt af van je project en budget. De Solyd-specialisten geven hieronder een overzicht van waar je op moet letten.

Zelfbouw ventilatie

Je ventilatiesysteem zelf plaatsen is helemaal niet zo moeilijk. Het lijkt een grote opgave, maar met de juiste ondersteuning en kennis is het perfect mogelijk. Het is wel van groot belang het juiste ventilatiesysteem voor je woning te kiezen. Zo zijn er op de markt heel wat verschillende ventilatiesystemen. Hieronder vind je een kort overzicht van de meest voorkomende ventilatiesystemen.

Ventilatiesysteem C(+)

Bij een ventilatiesysteem C wordt er gewerkt met natuurlijke toevoer van verse lucht via ventilatieroosters boven ramen en deuren en een mechanische luchtafvoer van vervuilde lucht. Bij een ventilatiesysteem C is dit een continu proces. Een ventilatiesysteem C+ werkt volgens hetzelfde principe als een klassiek ventilatiesysteem C. Het enige verschil hier is dat een ventilatiesysteem C+ enkel ventileert wanneer nodig. Dankzij het innovatieve karakter monitort een ventilatiesysteem C+ de omgeving wanneer er zich veel mensen in een bepaalde ruimte begeven en er dus veel vochtigheid of geurtjes worden gedetecteerd. Op die manier heeft een ventilatiesysteem C+ van Renson een grotere invloed op het E-peil.

Ventilatiesysteem D(+)

Een ventilatiesysteem D, ook wel balansventilatie genoemd, werkt met een mechanische aanvoer van verse lucht en een mechanische afvoer van vervuilde lucht. Op die manier zijn er bij een ventilatiesysteem D geen roosters, maar wel ventilatiekanalen en ventilatoren. Net zoals bij een ventilatiesysteem D gebeurt de aanvoer en afvoer van lucht bij een ventilatiesysteem D+ mechanisch. Een ventilatiesysteem D+ onderscheidt zich omdat het vraaggestuurd werkt. Zo monitort een ventilatiesysteem D+ voortdurend de ruimte en stuurt het bij waar nodig.

Ventilatiedebiet berekenen

De oppervlakte van de te ventileren ruimte zal het benodigde debiet bepalen van je ventilatiesysteem. De EPB-regelgeving legt minimum ontwerpdebieten op voor de luchttoevoer, -doorvoer en -afvoer naargelang het type ruimte. Het is belangrijk dat je deze strikt volgt.

Voor toevoer en afvoer bedraagt het minimaal geëiste ontwerpdebiet in principe 3,6 m³/h per m³. Om ervoor te zorgen dat er in kleine ruimtes te weinig geventileerd zou worden, bevat het ontwerpdebiet ook een ondergrens waar je rekening mee moet houden. Op die manier zal je voor bijvoorbeeld een toilet steeds een minimaal afvoerdebiet moeten behalen van 25 m³/h ongeacht de vloeroppervlakte.

Daarnaast heeft het ontwerpdebiet ook uitzonderingen om het energieverbruik in grotere ruimtes onder controle te houden. Op die manier laat de norm toe om voor bepaalde ruimtes, zoals de woonkamer of keuken, de toevoerdebieten te beperken tot 150 m³/h. Dankzij deze norm is het dus geen probleem om een lager toevoerdebiet te hebben, ook al kom je op basis van de vloeroppervlakte op een hoger ontwerpdebiet.

Heb je graag een overzicht van de benodigde debieten in je woning? Dan kan je een ventilatieplan op maat laten opmaken door de Solyd-specialisten.

Ventilatieplan maken

Nu je weet welke ventilatiesystemen er zijn en welke debieten je nodig hebt, is het tijd voor de voorbereidingsfase. Wil je snel en efficiënt te werk gaan? Dan is het handig om een ventilatieplan te laten maken van je woning.

Op zo’n ventilatieplan of legplan vind je een duidelijk overzicht over waar je buizen moeten liggen, waar de ventilatie-unit zich bevindt, welke debieten je best gebruikt en waar je gaten moet boren voor de ventilatiekanalen. Voor dit soort zaken kan je perfect bij de Solyd-specialisten terecht. Zij zorgen voor een legplan, maar ook een gedetailleerde materiaallijst met alle benodigde materialen en prijzen. Graag vervolgens wat extra uitleg bij je ventilatieplan? Dan staan de Solyd-specialisten je graag te woord met een persoonlijk gesprek waar ze alles tot in detail toelichten. Op die manier is alles duidelijk en kan je perfect zelf je ventilatiesysteem installeren.

Ventilatie inregeling

Eens je ventilatiesysteem geïnstalleerd is, kan je opnieuw beroep doen op de Solyd-specialisten. Namelijk voor de inregeling van je ventilatiesysteem. Om een optimale en zuinige werking te garanderen, komen de Solyd-specialisten bij jou thuis langs. Hierbij voeren ze een laatste controle uit, stellen ze alle parameters en debieten in en geven ze een duidelijke uitleg over het gebruik en onderhoud van je ventilatiesysteem. Op die manier is je installatie volledig klaar om opgemeten te worden bij het ventilatieprestatieverslag.

Zoals je kan lezen, zijn er heel wat verschillende soorten ventilatiesystemen op de markt en zijn er wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Graag wat meer informatie over je ventilatiesysteem, de debieten of een inregeling? Neem dan gerust contact op met de Solyd-specialisten.

In samenwerking met Solyd

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.