Ventilatie: hoe efficiënt je woning ventileren? (met besparingstip!)

Gepubliceerd op

Je woning ventileren is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Ga je bouwen of plan je een ingrijpende renovatie, dan moet je verplicht een ventilatiesysteem voorzien. Maar eigenlijk zou elke woning er een moeten hebben. Welk ventilatiesysteem kies je best? Wat betekent dit voor je energieverbruik? En hoe kan je besparen op de kosten van je ventilatieproject? Je staat op het punt om het te ontdekken!

Waarom is ventilatie belangrijk?

Indrukwekkend: binnenlucht kan tot vijf keer meer vervuild zijn dan buitenlucht. Diverse soorten vervuiling en vocht bedreigen de kwaliteit van de lucht in je huis. Doe je niets aan de dalende luchtkwaliteit in je woning, dan gaat je gezondheid eronder lijden. Op termijn kan je last krijgen van diverse gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, slaapstoornissen, astma en allergieën. Bovendien tast condensatievocht ook je woning aan. Op die manier daalt de waarde van je woning. Geen fijn vooruitzicht! Ontdek meer redenen om voor een ventilatiesysteem te kiezen en leer over efficiënte oplossingen.

Voor verluchting zorgen volstaat niet

Wil je je gezondheid en je woning beschermen, dan moet je dus zorgen voor een goede luchtkwaliteit in huis. Vergis je niet, enkel verluchten is niet genoeg. En airconditioning levert wel frisse lucht, maar geen verse lucht. Wat nu? Je moet zorgen voor een afzuiging van vervuilde lucht waarbij die vervangen wordt door verse, gezonde buitenlucht. Dat doe je door te ventileren.

Tip: Ben je van plan om een ventilatiesysteem te plaatsen? Dat kan je ook zelf, met het ventilatiepakket van Sack Zelfbouw. Daarbij krijg je alle begeleiding die je nodig hebt. Vraag je gratis offerte aan en ontdek hoeveel jij bespaart via zelfbouw.

Ventilatie: extra belangrijk in natte ruimtes

Nu we onze woningen steeds beter isoleren en luchtdicht maken, is ventilatie belangrijker dan ooit. Vooral natte ruimtes zoals de badkamer en de keuken hebben afvoer van vochtige lucht nodig. Daar is afzuiging en verversing van vervuilde binnenlucht extra belangrijk om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen.

Ventileren: wat zegt de wet?

Volgens de EPB-eisen is een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw en grote verbouwingen. Nieuwbouwwoningen moeten een ventilatiesysteem hebben waarmee je 3,6 m³ lucht per uur per vierkante meter vloeroppervlak kan aan- of afvoeren. Bovendien moeten ze voldoen aan een bepaald kwaliteitskader voor ventilatie. Dit kwaliteitskader geldt ook voor ingrijpende energetische renovaties van woongebouwen. Bij ‘gewone’ renovaties moet je enkel aan de minimale ventilatie-eisen voldoen en is een ventilatiesysteem niet verplicht. Maar zoals we al aangaven, is een ventilatiesysteem altijd een goed idee!

Goed om te weten: kies je voor een zelfbouwpakket van Sack Zelfbouw, dan nemen hun specialisten de ventilatieverslaggeving voor hun rekening. Maak hier je afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Soorten ventilatiesystemen: welk ventilatiesysteem kiezen?

Er bestaan diverse soorten ventilatiesystemen, maar systeem C en D worden het vaakst toegepast.

  • Een ventilatiesysteem C voert vervuilde lucht af via afvoerroosters in natte ruimtes (badkamer, douche, keuken ...) en haalt verse lucht binnen via raamroosters. Ook binnenshuis vindt luchtcirculatie plaats, meestal via roosters onderaan in deuren.
  • Bij een ventilatiesysteem D (ook wel balansventilatie) gaat de aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van gebruikte binnenlucht volledig mechanisch. Ventielen (op het dak of in de muur) zuigen verse buitenlucht aan. Ook de gebruikte binnenlucht verdwijnt via ventielen. In de meeste gevallen is het systeem D uitgerust met een warmtewisselaar.

Lees meer over de verschillen tussen beide ventilatiesystemen.  

Ventilatiesysteem C of D kiezen?

Wat kies je nu best: ventilatiesysteem C of D? Het moet gezegd: systeem D biedt interessante voordelen:

  • Ventilatiesysteem D is een compleet geautomatiseerd systeem. Er is altijd een perfecte balans tussen de aanvoer van voorverwarmde buitenlucht en de afvoer van binnenlucht.
  • Je hoeft geen roosters te laten plaatsen zoals bij een systeem C en je hebt geen last van omgevingsgeluiden.
  • Met een systeem C komt in de zomer warme lucht naar binnen, en in de winter koudere lucht. Met een ventilatiesysteem D daarentegen wordt de verse lucht eerst verwarmd voor die in de droge ruimtes van de woning terecht komt. Er komt dus geen koude lucht binnen, wat gunstig is voor het E-peil van je woning maar ook voor je wooncomfort.
  • Ventilatiesysteem D verbruikt meer energie dan een ventilatiesysteem C, maar dat wordt gecompenseerd door een lagere verwarmingskost. Dankzij de warmterecuperatie profiteer je van een hoog rendement, een enorm pluspunt.

Kan een ventilatiesysteem D ook bij renovatie? Dat hangt van de situatie af. Als ventilatiebuizen niet makkelijk weggewerkt kunnen worden, kiest men meestal voor het ventilatiesysteem C. Bij grondige verbouwingen waarbij het volledige gebouw gestript wordt, is het interessanter om geautomatiseerde balansventilatie (systeem D) te plaatsen.

Ventilatiesystemen van A-merken

Bij Sack Zelfbouw vind je ventilatiesystemen C en D van topmerken, waaronder het Profi-Air® ventilatiesysteem met warmterecuperatie van Begetube dat je zelf kan plaatsen. Daarmee profiteer je van alle voordelen van een ventilatiesysteem D. Omdat warmte gerecupereerd wordt, is er maar heel weinig energie nodig om de verse ventilatielucht op een aangename temperatuur de kamer in te laten blazen. De hoeveelheid energie die nodig is om de verse lucht op te warmen daalt met meer dan 80%!

En tijdens de zomer? Ook dan doet het systeem zijn werk. De ingebouwde bypassklep opent vooral tijdens de nacht. Zo wordt je woning automatisch voorzien van gezonde, frisse buitenlucht, terwijl de verdere opwarming van het gebouw wordt tegengegaan.

Interesse om dit ventilatiesysteem zelf te plaatsen, en zo stevig te besparen? Maak een afspraak in een showroom van Sack Zelfbouw voor advies en/of een offerte.

Kiezen voor zelfbouw en bespaar

Door te kiezen voor een zelfbouwpakket met begeleiding spaar je heel wat uit. Bovendien is het ook gewoon leuk om zelf aan de slag te gaan, zeker als het systeem zichzelf uitwijst. Dankzij Sack Zelfbouw installeer je je ventilatie als een pro. Heel eenvoudig bovendien, want alles is plug & play. Alle onderdelen zijn op maat en in de juiste hoeveelheid. Dankzij het overzichtelijke legplan zie je meteen wat waar moet komen. Jouw beloning: een aangenaam binnenklimaat, een mooie besparing en heel wat punten voor de Energieprestatieregelgeving die je nodig hebt om aan de EPB-eisen te voldoen.

Profiteer van de begeleiding van specialisten

Geen ervaring met zelfbouw? Da’s geen probleem! De ventilatiespecialisten van Sack Zelfbouw begeleiden jou van a tot z. Zo berekenen ze de benodigde ventilatiedebieten op basis van je bouwplannen. Vervolgens adviseren ze jou over een geschikt ventilatiesysteem, afgestemd op je woning en situatie. Je ontvangt een helder legplan waarop alle elementen van je ventilatie-installatie staan aangegeven. De specialisten van Sack Zelfbouw helpen je bij de plaatsing van je ventilatiesysteem en sluiten het aan. Ook het inregelen van je ventilatiesysteem doen ze met plezier voor jou.

Zelfs wat betreft de ventilatieverslaggeving kan je gerust zijn. Je ontvangt een ventilatievoorontwerp (VVO) op maat en bij de oplevering van je installatie krijg je het ventilatieprestatieverslag (VPV) dat nodig is voor het afwerken van het EPB-dossier. Bovendien dienen ze het VPV in bij de bevoegde instanties. Handig!

Om je woning efficiënt te ventileren, heb je een kwalitatief ventilatiesysteem nodig. Plaats je dit via zelfbouw, dan kan je fiks besparen. Ervaring is niet nodig, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Ontdek het ventilatiepakket van Sack Zelfbouw en maak een afspraak in een showroom naar keuze. Da’s meteen de kortste weg naar een gezond binnenklimaat!