Welke debieten laten berekenen voor je ventilatie?

Gepubliceerd op 19 May 2021

Je woning ventileren is verplicht, en een must voor een gezond binnenklimaat. De wet bepaalt hoeveel jij precies moet ventileren. Zo moet je voldoen aan minimum verplichte ventilatiedebieten. Om de nodige ventilatie in je woning te kunnen berekenen, moet je weten hoeveel ruimtes er in je woning zijn, en hoe groot die zijn. Ontdek hoe het werkt. 

De EPB-eisen bevatten eisen rond ventilatie

Bouwplannen, of sta je voor een energetische renovatie waarvoor een stedenbouwkundige vergunning of melding nodig is? Dan moet je voldoen aan EPB-eisen. De wetgeving over ventilatie maakt een belangrijk onderdeel uit van de EPB, omdat ventilatie cruciaal is voor een gezond binnenklimaat. Zo moet je woning voorzien zijn van een ventilatiesysteem waarmee je 3.6 m³ lucht per uur, per vierkante meter vloeroppervlak, kunt toevoeren of afvoeren. Tip: door zelf je ventilatiesysteem te plaatsen met behulp van een handig zelfbouwsysteem, bespaar je 2000 euro en meer! Jij kiest zelf welke begeleiding je wil. Ontdek de mogelijkheden.

Welk ventilatiesysteem heb ik nodig?

Als je aan de normen wil voldoen en energie wil besparen, dan heb je een mechanisch ventilatiesysteem (ventilatiesysteem D) nodig. Dat voert vervuilde lucht af via ventielen in de keuken, badkamer, wasplaats en de toiletten. Via kanalen voert het systeem eenzelfde hoeveelheid zuivere, voorverwarmde lucht toe (in de living, de slaapkamers, het bureau …). Via de warmtewisselaar wordt tot 87% warmte van de afgevoerde binnenlucht overgedragen op binnenkomende koudere buitenlucht. Hierdoor bespaar je heel wat energie. Let wel, wanneer je een mechanisch ventilatiesysteem gebruikt, moet je het op de juiste manier inregelen om te kunnen voldoen aan de wetgeving over ventilatiedebieten. Als je je ventilatie plaatst met een zelfbouwsysteem van Ruban Zelfbouw, kun je deze klus overlaten aan hun ventilatiespecialisten. Zo weet je zeker dat je ventilatiesysteem optimaal is ingeregeld, volgens de geldende ventilatienormen. Ontdek de begeleidingsmogelijkheden.

Wat is het minimaal geëiste ontwerpdebiet?

Wat vertelt de wet over ventilatiedebieten? De Belgische ventilatienorm (NBN D 50-001) bepaalt hoe snel een bepaalde hoeveelheid lucht in een ruimte ververst moet worden. De norm bevat minimaal geëiste ontwerptoevoer- en ontwerpafvoerdebieten waaraan je ventilatie moet voldoen. Het minimaal geëiste ontwerpdebiet is het debiet per ruimte waarvoor de installatie volgens de energieprestatieregelgeving minimaal moet ontworpen worden. Lees er meer over in de gratis wegwijzer ventilatie, een leerrijk e-book boordevol handige tips.

Hoe de verplichte ventilatiedebieten berekenen?

Om het minimaal geëiste ontwerptoevoerdebiet in droge ruimten en het ontwerpafvoerdebiet in natte ruimten te bepalen, geldt in principe de algemene regel van 3,6 m³/h per m² vloeroppervlakte van de ruimte. Om te beletten dat er in kleine ruimten te weinig geventileerd wordt, is het minimaal geëiste toevoer- en afvoerontwerpdebiet nooit lager dan een bepaalde waarde (de ondergrens). Om de lucht goed te laten circuleren in de woning heb je spleten onder de deuren nodig (ook wel doorstroomopeningen genoemd). In de tabel hieronder zie je hoe groot deze minimaal moeten zijn.

Goed om te weten: het minimaal geëist ontwerpdebiet houdt geen rekening met de hoogte van de ruimte, omdat die nauwelijks invloed heeft op het aantal aanwezige personen of de (vervuilende) activiteiten. Het minimaal geëist ontwerpdebiet is ook onafhankelijk van het aantal personen in een ruimte.

Afbeelding met tafel

Automatisch gegenereerde beschrijving

Mogen de ontwerptoevoer- en ontwerpafvoerdebieten lager liggen dan de norm?

Om het energieverbruik beter onder controle te houden, laat de norm toe om voor bepaalde ruimten de ontwerptoevoer- en ontwerpafvoerdebieten te beperken, zelfs al schrijft de algemene regel hogere ontwerpdebieten voor. Voor een woonkamer bijvoorbeeld kan het minimaal geëiste ontwerptoevoerdebiet nooit lager zijn dan 75 m³/h en mag het beperkt worden tot 150 m³/h. Het moet niet hoger zijn, maar het mag.

Opmerkingen bij het berekenen van ventilatiedebieten

  • Het debiet mag verdeeld worden over meerdere openingen.
  • Om het debiet te bepalen, moet je de vloeroppervlakte van een ruimte correct berekenen.
  • De verschillende mechanisch gerealiseerde debieten kunnen worden afgesteld door een specialist van Ruban Zelfbouw.
  • De ontworpen ventilatievoorzieningen mogen een hoger debiet leveren dan het minimaal geëiste ontwerpdebiet.
  • Je bent niet verplicht om het minimaal geëiste ontwerpdebiet op elk ogenblik te behalen. Je mag het debiet hoger of lager regelen naargelang de behoefte.
  • Bij ruimten die over meerdere bouwlagen gaan, wordt de totale vloeroppervlakte op alle niveaus meegerekend om het minimaal geëiste ontwerpdebiet te berekenen.
  • Als de woonkamer en de open keuken in het ontwerp in elkaar verwerkt zijn, is het soms moeilijk om de grens tussen beide ruimten te bepalen. Er wordt dan een ‘fictieve scheiding’ gemaakt voor het bepalen van de gebruiksoppervlakte van de woonkamer en de open keuken. Daarbij moet het minimaal geëiste ontwerpdebiet gehaald kunnen worden.

Doorstroomopeningen

Doorstroomopeningen zorgen ervoor dat de lucht van de kamers waar die wordt toegevoerd, kan doorstromen naar de kamers waar de lucht wordt afgevoerd. In de praktijk is de doorstroomopening meestal een spleet onder de deur. Deze spleet moet ongeveer één centimeter zijn, wat neerkomt op een oppervlakte van ongeveer 80 cm². Daarmee voldoe je aan de gevraagde doorstroomdebieten (minimum is 70 cm²). Voor een keuken moet de doorstroomopening minimaal 140 cm² zijn, of een spleet van ongeveer 2 cm onder de deur. Als je een open keuken hebt, is dit sowieso geen probleem. Opgelet: controleurs van de VEA (Vlaams Energie Agentschap) meten de spleet onder de deuren na met speciaal gereedschap. Maak de spleet dus groot genoeg.

Denk aan je verplicht inregelrapport

Om aan de EPB-eisen rond ventilatie te voldoen, heb je ook een inregelrapport nodig. Plaats je je ventilatiesysteem zelf met behulp van een zelfbouwsysteem van Ruban Zelfbouw, dan kan een van hun specialisten de nodige debietmetingen doen en het inregelrapport opstellen voor de EPB-verslaggever. In het inregelrapport staat wat de werkelijk gemeten toe- en afvoerdebieten in de verschillende ruimtes zijn. Op basis van dit rapport kan men afleiden of het ventilatiesysteem in balans is. Blijkt uit het inregelrapport dat je niet aan de eisen voldoet, dan kun je een boete krijgen van het EPB. Je hebt er dus alle belang bij om ervoor te zorgen dat je ventilatiesysteem juist is ingeregeld. Reken daarom op de hulp van een specialist, zoals Ruban Zelfbouw. Vraag hier je gratis offerte aan voor een zelfbouwsysteem met begeleiding.

Ventileren is een must. Kies je voor een zelfbouwpakket van Ruban Zelfbouw, dan bespaar je tot 2000 euro op de kosten van je ventilatie. Elk pakket is op maat en komt met de nodige begeleiding. Zo kun je Ruban Zelfbouw inschakelen voor je ventilatieverslaggeving, want ze zijn erkend verslaggever. Vraag vrijblijvend je gratis offerte aan voor een zelfbouwsysteem op maat met begeleiding.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan