Welk ventilatiesysteem kiezen: C+ of D?

Gepubliceerd op 01 July 2020

Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe belangrijker het wordt om uit te kijken naar een kwalitatief ventilatiesysteem. Dit keer zetten we de mechanische ventilatiesystemen C+ en D tegenover elkaar, twee systemen die de klok rond voor een gezond binnenklimaat kunnen zorgen. Een specialist in zelfbouw voor ventilatie helpt je de knoop doorhakken én besparen.

Isoleren vraagt om ventileren

We isoleren onze woningen steeds beter, een goede zaak voor onze planeet. Maar omdat we op die manier onze woningen luchtdicht maken, is er minder natuurlijke aan- en afvoer van verse lucht in de woning. Tegelijkertijd raakt de lucht binnenskamers vervuild. Wordt de vervuilde of vochtige lucht niet voldoende afgevoerd, dan krijg je last van vochtproblemen in de woning en lichamelijke klachten. Leer hier hoe je dergelijke risico’s vermijdt.

Ventileren, een must voor een gezond binnenklimaat

Wil je altijd zeker kunnen zijn van een gezond binnenklimaat in je woning, dan kijk je best uit naar een goed ventilatiesysteem. Bij nieuwbouw of grote renovaties is een ventilatiesysteem zelfs verplicht. Gelukkig kan je de kosten drukken door te kiezen voor een zelfbouwpakket met begeleiding. Iets voor jou? Vraag dan hier je gratis infobrochure aan.

Welke ventilatiesystemen zijn er zoal?

Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen. Vooral de mechanische systemen ventilatiesysteem C+ en ventilatiesysteem D (ook wel balansventilatie) zijn populair. Ze zijn energiezuinig en klaren de klus meer dan behoorlijk. Hieronder lees je meer over hun werking en voordelen. Beide types systemen zijn verkrijgbaar als zelfbouwpakket met begeleiding, interessant als je de kosten wil drukken. Maak een afspraak met een ventilatiespecialist voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Ventilatiesysteem C+: bij dit systeem voer je vervuilde binnenlucht af volgens noodzaak. Het ventilatiesysteem C+ past zich aan naargelang de situatie. Wanneer er zich bv. veel mensen in een ruimte bevinden, zal de lucht sneller vervuild raken. Aan de hand van sensoren zal het ventilatiesysteem C+ dan automatisch meer lucht afvoeren om de kwaliteit van de lucht in de kamer op peil te houden. Als je lucht afvoert, moet je ook lucht toevoeren. Dit gebeurt op natuurlijke wijze via zelfregelende raamroosters.

 • 24/24 gezonde binnenlucht
 • Energiezuinig
 • Onderhoudsvriendelijk

Ventilatiesysteem D: ventilatiesysteem D is een volledig mechanisch systeem. Via een elektrisch aangedreven ventilator wordt de verse lucht naar binnen gezogen en de vervuilde lucht naar buiten geblazen. Via een kanalennet komt de verse lucht in de droge ruimtes terecht en wordt de vervuilde lucht uit de natte ruimtes gezogen. Afhankelijk van het type unit wordt tot 87% warmte van de afgevoerde binnenlucht overgedragen op binnenkomende koudere buitenlucht. Lees meer over de werking van balansventilatie.

 • 24/24 gezonde binnenlucht
 • Meer E-peil punten dan systeem C+
 • Besparing op stookkosten
 • Geen dure roosters in de ramen
 • Geen tochtgevoel
 • Minder buitenlawaai via roosters naar binnen
 • De hoeveelheid ventilatie wordt automatisch geregeld
 • Fijnstof filters zijn mogelijk

In een notendop

Ventilatiesysteem C+ is geschikt voor nieuwbouw en renovaties, terwijl ventilatiesysteem D vooral gericht is op nieuwbouw. Renovaties kunnen zeker ook, maar zijn soms wat moeilijker uit te voeren. Systeem D presteert het best wanneer het gaat over luchtkwaliteit en temperatuurcomfort en is niet noodzakelijk duurder dan systeem C+ als je ook de kosten van de ventilatieroosters meerekent. Om het energieverbruik van het ventilatiesysteem D laag te houden, is een goede dimensionering van de ventilatiedebieten cruciaal. Ontdek tips voor het kiezen van de juiste ventilatie-unit.

Welk ventilatiesysteem kies ik best?

Welk type ventilatiesysteem je best kiest, hangt af van je woonsituatie en prioriteiten. We raden aan om contact op te nemen met een ventilatiespecialist voor advies op maat. Wil je de kosten van je project drukken door te kiezen voor zelfbouw, dan kun je terecht bij Ruban Zelfbouw voor een pakket op maat met professionele begeleiding.

Benieuwd naar het meest geschikte ventilatiesysteem voor jouw woning? Neem contact op met een ventilatiespecialist voor advies. Door te kiezen voor zelfbouw met begeleiding kun je stevig besparen. Vraag hier je offerte aan, volledig vrijblijvend.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan