Wat is een ventilatieverslag?

Gepubliceerd op 16 April 2021

Ga je een woning bouwen, of plan je een energetische renovatie waarvoor een stedenbouwkundige vergunning of melding nodig is? Dan moet je voldoen aan de strenge EPB-eisen. Zo moet je verplicht een ventilatiesysteem voorzien en de nodige documenten laten opmaken door een erkend ventilatieverslaggever. Naast een ventilatievoorontwerp moet je een ventilatieprestatieverslag laten opstellen. Wat houdt het ventilatieverslag in en wat moet je hierover weten? 

Verplicht ventileren voor een gezond binnenklimaat

Alle gebouwen in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd of een melding wordt gedaan, moeten aan bepaalde energienormen voldoen. De EPB-regelgeving moet leiden tot energiezuinige, gezonde en comfortabele gebouwen. Zo zijn minimale ventilatievoorzieningen verplicht, want die zijn nodig voor een gezond binnenklimaat. Sinds 1/1/2016 moet de ventilatie-installatie van vergunningplichtige residentiële nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties in Vlaanderen uitgevoerd worden volgens een kwaliteitskader. Wat betekent dit voor jou? Je ontdekt het in het gratis handboek ventilatie.

Laat je adviseren over een geschikt ventilatiesysteem

Wie een woning (ver)bouwt met een bouwvergunning, moet dus voldoen aan de regelgeving rond ventilatie van de Vlaamse overheid. Zo moet je bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties een volledig ventilatiesysteem installeren. Met een mechanisch ventilatiesysteem ben je zeker dat de lucht in je huis voldoende en tijdig ververst wordt. Een ventilatiepecialist kan je vertellen welk ventilatiesysteem geschikt is voor jouw situatie en voldoet aan de ventilatienormen. Tip: kies voor een zelfbouw ventilatiesysteem van Ruban en bespaar 2000 euro en meer. Elk pakket is op maat en komt met de nodige begeleiding. Vraag hier je gratis offerte aan.

Stel een ventilatieverslaggever aan

Maar er zijn nog meer verplichtingen. Zo ben je bij nieuwbouw of een energetische renovatie met een bouwvergunning verplicht om een ventilatieverslaggever aan te stellen. Je hebt een ventilatieverslaggever nodig voor de start van de werkzaamheden en op het einde van de werkzaamheden. Je ventilatieverslaggever maakt twee belangrijke documenten op: een ventilatievoorontwerp en een ventilatieprestatieverslag. De EPB-verslaggever heeft deze documenten nodig om de startverklaring en de EPB-aangifte te kunnen opmaken. Goed om te weten: kies je voor een zelfbouw ventilatiesysteem van Ruban, dan kun je hun specialisten laten instaan voor de volledige ventilatieverslaggeving. Ontdek hier de begeleidingsmogelijkheden en vraag een adviesgesprek aan met een specialist van Ruban.

Het ventilatievoorontwerp: voor de start van de werken

Het installeren van een ventilatiesysteem kent doorgaans 2 fases. In fase 1 wordt het kanaalwerk van het systeem geplaatst, in fase twee wordt het toestel geïnstalleerd en ingeregeld voor gebruik. Voor de start van fase 1 van de installatie van je ventilatie stelt je ventilatieverslaggever een ventilatievoorontwerp (VOO) op. De EPB-verslaggever heeft dit ventilatievoorontwerp nodig voor de opmaak van de startverklaring. Een ventilatievoorontwerp of ventilatieplan vermeldt het gekozen ventilatiesysteem en geeft de componenten en de ruimtelijke impact ervan weer. De ventilatieverslaggever dient het ventilatievoorontwerp in bij de databank van de kwaliteitsorganisatie voor ventilatie. Het ventilatieplan hoeft niet tot in detail te zijn uitgewerkt en mag tijdens het bouwproces nog wijzigen, maar er moet wel duidelijk uit blijken wat de debieten zijn.

Het ventilatieprestatieverslag: na de werken

Na de werken moet je verplicht een ventilatieprestatieverslag (VPV) van het geplaatste ventilatiesysteem laten opmaken door een erkende ventilatieverslaggever. De EPB-verslaggever heeft dit ventilatieprestatieverslag nodig om je EPB-aangifte op te maken. Eens de werken zijn afgerond, vraag je je ventilatieverslaggever dus om het ventilatieverslag op te maken en op te laden bij de databank van de kwaliteitsorganisatie. Eerst voert de ventilatieverslaggever debietmetingen uit per ruimte. De resultaten van die metingen bundelt hij in het ventilatieverslag. Dat document geeft aan of de prestaties van je installatie voldoen aan de ventilatie-eisen van de Vlaamse overheid (regeling debieten, luchtfiltratie, isolatie van luchtkanalen, …). Het verslag kan ook worden vergeleken met de eisen die gesteld werden aan de ventilatie-installatie in het lastenboek.

Welke info bevat het ventilatieprestatieverslag?

Het ventilatieverslag vermeldt de kenmerken en de behaalde prestaties van het geplaatste ventilatiesysteem en toont de kwaliteit ervan. Het beschrijft alle prestaties van het geïnstalleerde ventilatiesysteem die nodig zijn voor de EPB-aangifte, onderverdeeld in volgende deelaspecten: regelbare toevoeropeningen (RTO), doorstroomopeningen (DO), regelbare afvoeropeningen (RAO) en mechanische ventilatie (MV). Lees meer over de inhoud van dit verslag en de te volgen procedure.

Kies voor zelfbouw en krijg hulp bij de verslaggeving

Als je je ventilatiesysteem zelf plaatst met een zelfbouwpakket van Ruban Zelfbouw kun je gebruik maken van de professionele hulp die je nodig hebt. Die gaat verder dan advies over het juiste ventilatiesysteem of ondersteuning bij de plaatsing en de inregeling ervan. Zo kun je ook de nodige verplichte documenten waaronder het ventilatieprestatieverslag laten opstellen door hun specialisten. Om dit verslag te kunnen opstellen, komt een specialist van Ruban alle debieten opmeten met gekalibreerde meetapparatuur. Vervolgens stelt hij het ventilatieprestatieverslag op volgens de eisen van de ventilatieregelgeving. Ook dient hij het ventilatieverslag in bij de daarvoor bevoegde instanties. Kies hier welke begeleiding jij wil en vraag hier je offerte aan voor jouw zelfbouwpakket inclusief begeleiding.

Hoe kom je aan het nodige ventilatieprestatieverslag voor je EPB-aangifte? Als je je ventilatiesysteem zelf plaatst met behulp van een zelfbouwpakket van Ruban bespaar je op jouw project, bovendien kun je hun specialisten inschakelen voor de ventilatieverslaggeving. Maak kennis met de zelfbouwpakketten van Ruban en vraag een adviesgesprek aan met een van hun specialisten.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan