Ventilatie: wat zijn doorstroomopeningen?

Gepubliceerd op 20 September 2021

Je woning ventileren is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Opdat je ventilatiesysteem goed zou werken, heeft het doorstroomopeningen nodig. Net zoals bij de andere componenten van een ventilatiesysteem zijn er regels waaraan je moet voldoen. Wat zijn doorstroomopeningen en wat zeggen de EPB-eisen hierover?

Waarom doorstroomopeningen voorzien?

Doorstroomopeningen (DO) zijn een must als je wil ventileren, want zonder deze openingen zal je ventilatiesysteem niet werken. Lucht kan enkel in een ruimte binnenstromen als er tegelijk lucht kan buitenstromen en omgekeerd. Doorstroomopeningen hebben een belangrijke functie: ze zorgen ervoor dat de lucht van de kamers waar die wordt toegevoerd, kan doorstromen naar de kamers waar de lucht wordt afgevoerd. Download het gratis e-book ventilatie en leer alles wat je moet weten over ventileren.

Tip: leg je ventilatie via zelfbouw en laat je ondersteunen door de specialisten van Ruban. Zo bespaar je 2000 euro en meer op je project. Je krijgt legplannen én de ventilatiedebieten worden berekend voor jou! Ontdek hoe het werkt en vraag je offerte aan.

Hoe ziet een doorstroomopening eruit?

Een doorstroomopening kan een opening in een binnenmuur of -deur zijn, of zelfs een spleet onder een binnendeur. In bepaalde gevallen wordt de doorstroomopening vervangen door een grote opening tussen twee ruimten (bijvoorbeeld een open keuken). De minimumcapaciteit en de vrije ruimte van deze openingen maakt deel uit van regelgevingen. Laat je begeleiden door een specialist van Ruban Zelfbouw, zo ben je zeker dat je installatie aan de ventilatie-eisen voldoet.

Welke soorten doorstroomopeningen zijn er?

Voor doorstroomopeningen maakt men onderscheid tussen grote openingen, spleten onder binnendeuren en doorstroomroosters. In de praktijk is de doorstroomopening meestal een spleet onder de deur. Met doorstroomroosters bedoelt men producten die in de muur, in de deur of in het kader rond de deur worden ingewerkt. Ze zijn esthetischer dan een spleet onder de deur en akoestisch dempend. Let wel, niet eender welk rooster is een geldige doorstroomopening.

Aan welke eisen moeten doorstroomopeningen voldoen?

Bij elk ventilatiesysteem geldt dat vochtige ruimten minimaal één doorstroomopening moeten hebben voor vrije luchttoevoer, en droge ruimten minimaal één doorstroomopening voor vrije luchtafvoer.

Hoe groot moet de spleet onder de deur zijn?

De spleet onder de deur moet ongeveer één centimeter zijn, wat neerkomt op een oppervlakte van ongeveer 80 cm². Daarmee voldoe je aan de gevraagde doorstroomdebieten (minimum is 70 cm²). Let wel, voor een keuken moet de doorstroomopening minimaal 140 cm² zijn, of een spleet van ongeveer 2 cm onder de deur. Als je een open keuken hebt, is dit natuurlijk geen probleem.

Wat kan een ‘grote opening’ tussen twee ruimten zijn?

 • Een open keuken, die aansluit bij een woonkamer door middel van een doorloopopening zonder deur.
 • Een niet afsluitbare baropening of doorgeefopening (geen doorgeefluik).
 • Een badkamer die aansluit aan een slaapkamer, zonder afsluitmogelijkheid.
 • Een door muren en deur(en) afgescheiden ruimte waarbij de muren niet tot tegen de zoldering doorlopen, bijvoorbeeld in een loft.
 • De ruimte tussen de muren en de zoldering.
 • Ruimten met verschillende functies zonder afscherming, bv. een loft.
 • Een open trapgat zonder afsluitmogelijkheid dat twee ruimten verbindt.

Tips voor het voorzien van doorstroomopeningen

 • Controleurs van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) meten de spleet onder de deuren na met speciaal gereedschap. Zorg er dus voor dat je de spleet groot genoeg maakt. Andere doorstroomopeningen zijn natuurlijk ook mogelijk.
 • Zorg voor een goede verdeling van de doorstroomopeningen en let erop dat ze niet versperd worden.  
 • Doe de check: is er met de verplichte doorstroomopeningen in elke natte of droge ruimte genoeg doorstroming doorheen je woning? In een grote ruimte met meerdere deuren is het best mogelijk dat de doorstroming beter verloopt als je onder elke deur een doorstroomopening voorziet.
 • Grenst je woonruimte aan een open keuken? Dan doet de open doorgang dienst als doorstroomopening. Voorzie best ook doorstroomopeningen van de woonruimte naar een gang of naar een natte ruimte. Zo vermijd je dat beide ruimten volledig gescheiden zijn van de rest van de installatie.

Wie meet en rapporteert de prestaties van de doorstroomopeningen?

Na de plaatsing van je ventilatie-installatie, moet je een ventilatieprestatieverslag (VPV) laten opstellen met onder andere de eigenschappen van de doorstroomopeningen (DO). De verslaggever ‘DO’ is verantwoordelijk voor het verslag over de productprestaties van de geïnstalleerde doorstroomopeningen. Leg je je ventilatie zelf met de begeleiding van Ruban Zelfbouw, dan kun je hun specialisten het ventilatieprestatieverslag laten opstellen. Vraag hier je offerte aan.

Ook belangrijk voor jou: regels voor de aan- en afvoer van lucht

Bij mechanische ventilatiesystemen zorgen luchttoevoerroosters voor de aanvoer van verse buitenlucht, terwijl luchtafvoerroosters de vervuilde lucht naar buiten afvoeren. Over het algemeen worden de luchttoevoer- en de luchtafvoeropeningen in een buitenmuur of in het dak aangebracht. Volg hierbij altijd de regels voor de aan- en afvoer van lucht:

 • Zorg dat de aan- en afvoer van de lucht naar buiten minstens 3 meter uit elkaar staan.
 • Hou voldoende afstand van de uitlaat van een dampkap (3 tot 5 meter).
 • Blijf voldoende weg van rookkanalen (minstens 5 meter, maar liever meer).
 • Voorzie de aanvoer van verse lucht minstens 70 cm boven het maaiveld.
 • Hou rekening met de afvoeren van de dampkap, cv, open haard … van de buren.

Als je je ventilatiesysteem zelf plaatst met een zelfbouwpakket van Ruban Zelfbouw kun je gebruikmaken van de professionele hulp die je nodig hebt. Zo kun je ook de nodige verplichte documenten waaronder het ventilatieprestatieverslag laten opstellen door hun specialisten. Kies welke begeleiding jij wil en vraag hier je offerte aan voor jouw zelfbouwpakket met begeleiding.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan