Ventilatie: waarom je woning ventileren?

Hoe hou jij de lucht in je huis gezond? Je kan je ramen openzetten, maar binnen het halfuur is het effect verdwenen en adem je weer allerlei ziekmakers in. De vuistregel is: je woning voortdurend ventileren en geregeld verluchten. Ontdek waarom ventileren een must is.
Sos vervuilde binnenlucht
Je staat er vast niet bij stil, maar de lucht in onze woningen is erg vervuild. Gemiddeld is ze 2 tot 5 keer vuiler dan de buitenlucht. Terwijl we met z’n allen ademen, douchen, schoonmaken en koken in huis, stapelen CO2 en vocht zich op in de lucht. Verder bevat binnenlucht een cocktail van chemische stoffen uit bijvoorbeeld bouwmaterialen, meubilair, schoonmaakmiddelen, verf en woontextiel. Het merendeel van deze stoffen is schadelijk voor de gezondheid. En dan hebben we het nog niet gehad over bacteriën, stof en huisstofmijt. Maar het kan ook anders. Hoe zorg je voor gezonde lucht in huis? Je leert er alles over in het gratis handboek ventilatie.
Ventileren voor een gezond binnenklimaat
Waarom is gezonde binnenlucht zo belangrijk? We brengen gemiddeld zo’n 15 uur per dag in onze woning door. Als je je huis niet (of niet goed) ventileert, adem je haast voortdurend vervuilde lucht in. De gevolgen zijn niet min. Je concentratie gaat achteruit, je wordt sneller moe en je kan last krijgen van allergieën, misselijkheid, hoofdpijn, geïrriteerde ogen, neus of keel. Sommige luchtvervuiling in huis is zelfs kankerverwekkend. Hoe moet het dan wel? Vraag je handboek ventilatie aan en ontdek oplossingen voor een gezond binnenklimaat.
Hoe helpt een ventilatiesysteem?
Door je woning te ventileren, vermijd je de opstapeling van CO2, vocht en schadelijke stoffen die tot gezondheidsklachten kunnen leiden. Hoe pak je dat best aan? Een venster een paar uur openzetten volstaat niet om voor een gezond binnenklimaat te zorgen. Bovendien gaat er zo veel kostbare warmte verloren. Efficiënt ventileren doe je met een kwalitatief ventilatiesysteem. Daarmee wordt vervuilde lucht continu afgevoerd en vervangen door verse, gezonde lucht. Zo verhoogt de kwaliteit van de binnenlucht en geniet je 24 uur op 24 van een gezond binnenklimaat. Bye bye allergenen, vocht en microben! Vraag vrijblijvend je offerte aan.
Meer isolatie = meer nood aan ventilatie
Hoe zit het trouwens met de isolatie van je woning? Onze woningen raken steeds beter luchtdicht geïsoleerd. Dat is goed voor het milieu omdat we zo minder moeten verwarmen, maar het heeft een belangrijk nadeel. Wanneer je een woning isoleert, wordt die meer luchtdicht. Er zijn dan haast geen spleten of kieren meer, waardoor verse lucht naar binnen kan. Ventileren is in zo’n geval extra belangrijk. Met een ventilatiesysteem op maat van je woning ververs je de lucht in huis continu, op een energiezuinige manier. Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak dan hier je afspraak voor een adviesgesprek met een specialist.
Verplicht voor nieuwbouw en grote verbouwingen
Ventileren is een absolute noodzaak voor een gezonde woning. Dat heeft ook de overheid begrepen. Sinds 2006 is een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw en grote verbouwingen. Wil je er zeker van zijn dat de lucht in je huis voldoende en tijdig ververst wordt? Dan kies je best voor een mechanisch ventilatiesysteem. Een ventilatiepecialist kan je vertellen welk ventilatiesysteem het meest geschikt is voor jouw situatie en voldoet aan de ventilatienormen. Tip: door te kiezen voor een zelfbouw ventilatiesysteem bespaar je tot 2000 euro. Ontdek hier de prijs van een zelfbouwsysteem op maat.
Ventileren voor een hygiënische woning
Wie houdt er niet van een proper huis? Door goed te ventileren, wordt het een stuk makkelijker om je woning schoon en hygiënisch te houden. Omdat vocht wordt afgevoerd, vermijd je schimmels, problemen met huisstofmijt en onaangename geuren. Hierdoor heb je minder schoonmaakwerk. En omdat het schoon en fris ruikt in je huis, hoef je geen luchtverfrissers of huisparfums meer te kopen.
Kies voor zelfbouw en bespaar tot 2000 euro
Om efficiënt en voldoende te ventileren, heb je een ventilatiesysteem nodig dat aangepast is aan jouw woning. Duur? Welnee! Door te kiezen voor een zelfbouwsysteem kan je als klusser zelf je ventilatie plaatsen, ook als je geen ervaring hebt. Zo bespaar je tot 2000 euro op de kosten. De specialisten van Ruban Zelfbouw adviseren jou, zorgen voor legplannen en berekenen debieten. Vraag je gratis offerte aan en ontdek snel een richtprijs voor jouw project.
Om de lucht in je woning gezond te houden, moet je goed ventileren. Daarvoor heb je een ventilatiesysteem nodig op maat van je woning. Door je ventilatiesysteem zelf te plaatsen, met de hulp van een specialist, bespaar je tot 2000 euro. Interesse in een handig zelfbouwpakket? Vraag dan vrijblijvend je gratis offerte aan. Succes!