Ventileren voor een gezond binnenklimaat
We bouwen steeds energiezuiniger. Dat doen we door grondig te isoleren en onze woningen luchtdicht af te werken. Zo dragen we bij aan de klimaatdoelstellingen, terwijl we energie besparen en ons wooncomfort verhogen. Drie keer winst dus, al is er een belangrijk aandachtspunt. In een luchtdichte woning blijft de vervuilde binnenlucht gevangen in huis, wat leidt tot vochtproblemen en ernstige gezondheidsrisico's. De oplossing? Ventileren! Lees meer over het belang van ventileren en de voordelen die je mag verwachten.
Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de vervuilde binnenlucht tijdig afgevoerd wordt en vervangen wordt door verse lucht. Een mechanisch ventilatiesysteem gaat nog een stap verder: het stemt de aan- en afvoer van lucht op elk moment perfect op elkaar af. De binnenlucht wordt voortdurend en op een gecontroleerde manier ververst. Et voilà, je kan gerust ademhalen. Vraag je gratis infogids aan.
Er bestaan meerdere types ventilatiesystemen. Doorgaans kiest men voor een systeem C of D. Beide systemen zorgen op een energiezuinige manier voor een gezond binnenklimaat. En bij beide systemen wordt de vervuilde binnenlucht mechanisch afgevoerd. Maar er zijn ook heel wat verschillen.
Het verschil tussen ventilatiesysteem C en D
Het belangrijkste verschil tussen het systeem C en D is de manier waarop de verse buitenlucht in de woning wordt aangevoerd.
Systeem C: natuurlijke aanvoer, mechanische afvoer
Bij een ventilatiesysteem C wordt de buitenlucht aangevoerd op een natuurlijke manier, via zelfregelende raamventilatieroosters. De luchtafvoer gebeurt mechanisch via een ventilator.
- De verse lucht komt binnen via roosters in de droge ruimtes: de leefruimtes, slaapkamers en eventuele bureauruimtes.
- De luchtaanvoer verloopt op natuurlijke wijze doordat er een verschil in druk is tussen de binnen- en buitenlucht. De warme binnenlucht stijgt op en wordt via de ventilatieroosters afgevoerd. De koudere buitenlucht wordt aangezogen door de natuurlijke luchtstroom en via de ventilatiekanalen naar de droge ruimtes getransporteerd.
- De afvoer van vervuilde of gebruikte binnenlucht gebeurt via luchtroosters in de natte ruimtes: de keuken, badkamer, toilet, wasplaats… De lucht wordt afgevoerd via een centrale ventilatie-unit. De unit bestaat uit een ventilator die de lucht afvoert via een kanalensysteem naar buiten.
Ontdek het ventilatiesysteem C.
Wist je dat er ook een ventilatiesysteem C+ bestaat? Daarmee ventileer je altijd voldoende, maar nooit te veel. Een ventilatiesysteem C+ werkt namelijk vraaggestuurd. Het meet de luchtkwaliteit in de diverse ruimtes en gaat harder werken wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer er veel mensen in huis zijn. Omdat warme lucht niet onnodig afgevoerd wordt, is dit systeem heel wat voordeliger in verbruik en stookkosten dan een normaal systeem C. Ontdek de Healthbox 3.0, slimme ventilatie op maat van jouw leefpatroon.
Systeem D: mechanische aanvoer en afvoer
Een D-systeem is een centraal ventilatiesysteem. De aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van gebruikte binnenlucht gebeuren volledig mechanisch. Ontdek systeem D.
- Bij een ventilatiesysteem D wordt de lucht aan- en afgevoerd door een centrale ventilatie-unit. De unit bestaat uit twee ventilatoren: een voor de aanvoer van verse buitenlucht en een voor de afvoer van vervuilde binnenlucht.
- De verse buitenlucht wordt aangezogen door de ventilator voor de aanvoer. De lucht wordt vervolgens gefilterd om stof, pollen en andere vervuiling te verwijderen. De gefilterde lucht wordt daarna via een kanalensysteem naar de verschillende ruimtes in de woning getransporteerd.
- De vervuilde binnenlucht wordt afgevoerd door de ventilator voor de afvoer. De lucht wordt afgevoerd via luchtroosters in de natte ruimtes, zoals de keuken, badkamer, toilet en wasplaats.
- Er is een perfecte balans tussen de aanvoer van voorverwarmde buitenlucht en de afvoer van binnenlucht. Daarom spreken we ook over balansventilatie.
- Typisch voor het systeem D is dat het warmte recupereert. De aangevoerde buitenlucht wordt gedeeltelijk opgewarmd met de warmte van de afgevoerde binnenlucht. Hierdoor heb je geen last van tocht en bespaar je op stookkosten. Het draagt ook bij tot een gunstiger E-peil van de woning, omdat de buitenlucht verwarmd wordt voor die de woning binnenkomt.
- Het kan zelfs nog energiezuiniger. Ventilatiesysteem D+ heeft een vraaggestuurde werking. Dit betekent dat het systeem zich kan aanpassen aan de situatie. Ontdek Flux+ Flat, de meest energiezuinige D+ ventilatie.
Benieuwd wat het beste ventilatiesysteem is voor jouw woning? Neem contact op met een Renson-verdeler in je buurt voor advies op maat. In deze gratis infogids ventilatie vind je alvast gouden inzichten en tips.