Waarom ventileren in de badkamer zo belangrijk is

17/04/2020

We isoleren onze woningen steeds beter en besparen hierdoor heel wat kostbare energie, maar hierdoor blijft de vervuilde binnenlucht gevangen in de woning, en gaat de binnenluchtkwaliteit erop achteruit. Vooral CO2, geurtjes en vocht zijn de boosdoeners. Het zal je dan ook niet verbazen dat ook in de badkamer ventileren belangrijk is. Ontdek waarom en wat de oplossingen kunnen zijn.

Waarom ventileren?

Hoe beter we isoleren, hoe meer de binnenlucht opgesloten blijft en de kwaliteit ervan achteruit gaat. De vervuilde lucht bestaat uit CO2, chemische stoffen en waterdamp. Co2 en chemische stoffen kunnen hoofdpijn, concentratieproblemen, vermoeidheid of ergere gezondheidsproblemen veroorzaken. Waterdamp, afkomstig van een natte ruimte zoals de badkamer, veroorzaakt condensatie. Hierdoor kunnen allerlei ziekteverwekkende schimmels zich nestelen en kan er schade ontstaan aan je meubels, pleisterwerk, schilderwerk, …

Schoonmaken niet voldoende

Schimmelplekken kun je wegpoetsen en behandelen. Het effect is echter maar van korte duur, ze komen snel terug. Hiermee is het probleem van te veel vocht en een ongezond badkamerklimaat niet opgelost. Ook af en toe verluchten (lees: en raam openzetten) volstaat helaas niet. Enkel ventileren helpt! Hierbij wordt het overtollige vocht in de badkamer afgevoerd en vervangen door vers aangevoerde lucht vanuit de droge ruimtes in huis zoals de woonkamer of slaapkamer. Kiezen voor goede ventilatie is kiezen voor een goede gezondheid.

Meer dan een raam open zetten

Een raam open zetten is een ongecontroleerde manier van ventileren. Bovendien verbetert de binnenlucht enkel lokaal en is het effect beperkt en werkt het slechts tijdelijk. Ook haal je hiermee vaak koude lucht naar binnen die minder vocht zal opnemen dan warme lucht. Op die manier kan zelfs nog meer schimmel ontstaan. Gecontroleerde ventilatie is beter en zal een groter effect hebben.

De badkamerventilator

Een badkamerventilator kan helpen om het vocht in de badkamer af te voeren. Hierin bestaan verschillende uitvoeringen: een basisventilator, ventilator met timer en een ventilator met een hygrostaat. Een basis badkamerventilator heeft alleen een aan- en uitstand, eentje met een ingebouwde timer werkt zoals je die instelt, hij start bijvoorbeeld onder impuls van een bewegingsmelder wanneer je de ruimte binnenkomt, en stopt wanneer je die verlaat. Een badkamerventilator met hygrostaat detecteert de hoeveelheid luchtvochtigheid en zal hier zijn werking op aanpassen.

Slimme badkamerventilator

Nog interessanter wordt het met een slimme badkamerventilator die zijn ventilatieniveau volautomatisch afstemt op de binnenluchtkwaliteit. De ventilator is uitgerust met CO, vocht- en geurtjessensoren. Die monitoren de luchtkwaliteit in de badkamer 24/7 en grijpen in door meer te gaan ventileren telkens wanneer dat op basis van de metingen nodig blijkt. Met een handige app kun je alle acties en historiek van de ventilator perfect volgen.

Neem zelf ook maatregelen

Je kan zelf ook het ontstaan van condens beperken door bijvoorbeeld alles goed af te drogen als je de badkamer verlaat, geen natte handdoeken te laten liggen en regelmatig je badkamerventilator schoon te maken.

Badkamerventilatie met een ventilatiesysteem

Ga je bouwen of verbouwen, overweeg dan een uitgebreid, centraal ventilatiesysteem. Ga je aan de slag met een bouwvergunning, dan is dat zelfs verplicht. Een betrouwbaar ventilatiesysteem dat comfort niet in de weg staat, is zeker aan de orde. Hierbij moet je in de andere vochtige ruimtes zoals de keuken, wasruimte en wc’s ook ventilatie voorzien, dus waarom zou je dit niet allemaal tegelijk aansturen met één centraal aangestuurd ventilatiesysteem?

Verschillende soorten mechanische ventilatiesystemen

Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen. Welke je nodig hebt is afhankelijk van je situatie. Vraag raad aan een ventilatiespecialist je architect, of je EPB-adviseur.

  • Ventilatiesysteem C+

Een ventilatiesysteem C+ is een upgrade van systeem C: met natuurlijke aanvoer van verse lucht via de raamverluchtingen in de droge ruimtes en afvoer van vervuilde lucht in de natte ruimtes via een mechanisch ventilatiesysteem. Maar wat dit systeem vooral interessant maakt is dat het volautomatisch en vraaggestuurd per zone in huis werkt op basis van CO2-, vocht- en geurtjessensoren. Dit wil zeggen dat wanneer het ventilatiesysteem bijvoorbeeld detecteert dat er meer CO2 in een bepaalde ruimte is, dat het ventilatieniveau automatisch opgedreven wordt om het nodige debiet aan vervuilde lucht af te voeren, net zolang tot de binnenluchtkwaliteit weer in orde is. Dat betekent tegelijk ook dat in de andere ruimtes in huis op dat moment niet per se meer geventileerd wordt.

Een ventilatiesysteem om maat van je leefpatroon dus, zonder dat je er omkijken naar hebt én energiezuinig (want er wordt enkel daar en dan meer geventileerd waar en wanneer dat nodig is). Ontdek het nieuwste ventilatiesysteem C+.

  • Ventilatiesysteem D+

Een ventilatiesysteem D+ of ook wel balansventilatie genoemd, is een vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning. Ook dit systeem controleert de ganse dag de luchtkwaliteit via sensoren en op basis hiervan bepaalt het voor de hele woning hoe er geventileerd moet worden. Bovendien wordt er uit de afgevoerde binnenlucht warmte teruggewonnen om de vers aangevoerde koudere lucht op te warmen. Hierdoor bespaar je flink wat op je stookkosten. Houd er wel rekening mee dat je hier te maken hebt met een dubbel kanalensysteem (zowel voor toevoer van verse lucht als afvoer van vervuilde lucht) dat regelmatig gereinigd moet worden, waarvan de filters vervangen moeten worden en het systeem onderhouden moet worden, wil je binnen steeds van de best mogelijke binnenlucht kunnen genieten. En dat brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Ontdek hier alles over het ventilatiesysteem D+.

  • Ventilatiesysteem E+

Een ventilatiesysteem E+ combineert vraaggestuurde ventilatie (zie C+) met een lucht- waterwarmtepomp. De warmte uit de afgevoerde vervuilde binnenlucht wordt gerecupereerd voor lage temperatuurverwarming en de productie van sanitair warm water. De verse buitenlucht wordt via ventilatieroosters boven het raam in de droge leefruimtes aangevoerd en de vuile lucht wordt mechanisch afgevoerd vanuit de natte ruimtes, net zoals bij een C+ systeem. Ontdek het ventilatiesysteem E+ hier.

Ben je op zoek naar het gepaste ventilatiesysteem voor jouw project? Vraag je persoonlijk advies aan, laat je inspireren door de infobrochure of vind een verdeler in je buurt.

In samenwerking met RENSON

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.