Ventilatie en EPB: aan welke ventilatie-eisen moet ik voldoen?


Verluchten alleen volstaat niet voor een gezonde en energiezuinige woning. Continu en gecontroleerd ventileren is de boodschap, zeker nu we onze woningen steeds beter isoleren en we meer en meer tijd binnen doorbrengen. Leer waarom ventileren zo belangrijk is en ontdek aan welke ventilatie-eisen jouw woning moet voldoen.
Waarom is ventilatie zo belangrijk?
Indrukwekkend: de luchtkwaliteit in huis is gemiddeld 10 keer slechter dan de kwaliteit van buitenlucht. Koken, douchen, verwarmen, poetsen, zweten en ademen zijn daar de oorzaak van, samen met het gebruik van lijmen, bouwmaterialen en detergenten. Ventileren is dan ook een must. Bij nieuwbouw, maar ook in elke bestaande woning die beter wordt geïsoleerd en luchtdichter wordt gemaakt. Want hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe moeilijker vocht naar buiten kan. Door te ventileren vermijd je onaangename geurtjes (of VOS - vluchtige organische stoffen), allergieën en andere gezondheidsklachten. In één moeite bescherm je je woning tegen condensatieproblemen en schimmelvorming. Hoe ventileren voor een gezond binnenklimaat? Ontdek het in de gratis brochure ‘slim ventileren in 10 stappen’.
Ventileren: check de EPB-eisen voor renovatie en nieuwbouw
Ventileren is niet alleen een goed idee, het is ook verplicht. Elke woning moet voorzien zijn van een ventilatiesysteem dat 3,6 m³ lucht per uur per vierkante meter vloeroppervlak kan toe- of afvoeren. Bij nieuwbouw, aanbouw en ingrijpende energetische renovatie moet je een volledig ventilatiesysteem voorzien.
- Droge ruimtes (woonkamer, slaapkamer, …) moeten voor de toevoer van verse lucht minstens uitgerust zijn met raamventilatie, een ventilatierooster in de buitenmuur of een toevoeropening voor mechanische ventilatie.
- Tussenruimtes zoals de hal moeten roosters in de binnendeuren of binnenmuren hebben, of er moet een spleet van minstens 1 centimeter onder de binnendeuren zijn.
- Natte ruimtes (zoals badkamer, berging, keuken, wasplaats, …) moeten een afvoerkanaal hebben dat is aangesloten op mechanische ventilatie.
Wat bij een renovatieproject? Daarbij moet je enkel in alle droge ruimtes waar je ramen laat vervangen of toevoegen, minimale toe- en afvoervoorzieningen (laten) plaatsen. Niet zeker aan welke ventilatie-eisen jouw project moet voldoen? Informeer je verder over de EPB-eisen rond ventilatie en vraag je gratis ventilatie-advies aan.
Welk ventilatiesysteem kiezen?
In principe mag je zelf kiezen voor welk ventilatiesysteem je gaat: systeem A (natuurlijke toevoer én afvoer), systeem B (mechanische toevoer, natuurlijke afvoer), ventilatiesysteem C (natuurlijke toevoer, mechanische afvoer), ventilatiesysteem D (mechanische toevoer en afvoer) of ventilatiesysteem E+ (vraaggestuurde ventilatie in combinatie met een lucht-/water-warmtepomp). Maar als je aan de normen wil voldoen en tegelijk flink wat energie wil besparen, kun je niet om een mechanisch ventilatiesysteem heen. Met een ventilatiesysteem C+, D+ of E+ geniet je continu van 100% gezonde binnenlucht. Deze ventilatiesystemen zorgen voor slimme, uiterst stille en energiezuinige ventilatie. Volautomatisch, waar en wanneer het nodig is. Ontdek verschillende soorten mechanische ventilatiesystemen en hun voordelen. Leer meer over mechanische ventilatie in de gratis brochure.
Informeer je over een ventilatiesysteem op maat
Renovatie of nieuwbouw? Specifieke vereisten over de manier waarop verse lucht wordt aangevoerd? Akoestische verwachtingen? Ook voor jouw project is er een geschikt mechanisch ventilatiesysteem dat voldoet aan je behoeften. De ventilatiesystemen van Renson zorgen voor optimale toevoer van verse lucht, afzuiging van vervuilde binnenlucht en houden de luchtvochtigheid onder controle. Dankzij intelligente sensoren wordt het ventilatieniveau automatisch aangepast aan jouw behoeften en die van je woning. Zo profiteer je van een efficiënte maar zuinige werking. Neem contact op met een verdeler in je buurt voor advies op maat.
Zeker zijn dat je ventilatie voldoet? Schakel een professionele installateur in
Wil je in orde zijn met de wetgeving rond ventilatie, dan werk je best samen met een professionele installateur. Hij zal ervoor zorgen dat je ventilatie op alle vlakken beantwoordt aan de ventilatienormen. Op die manier vermijd je boetes van het VEA (Vlaams Energieagentschap). Dankzij zijn kennis en ervaring zal je ventilatiesysteem bovendien optimaal presteren, waardoor je geniet van een gezond binnenklimaat en dus meer woonkwaliteit. Vind een professionele installateur in je buurt en laat je adviseren.
Je ventilatie-installateur kan optreden als ventilatieverslaggever
Wie wordt jouw ventilatieverslaggever? Voor bouwaanvragen vanaf 01/01/2016 is het verplicht om naast de EPB-verslaggever ook een ventilatieverslaggever aan te stellen. Dit is van toepassing op nieuwbouw en energetische renovaties, niet op gewone verbouwingen. Als bouwheer moet je zelf een erkende ventilatieverslaggever aanstellen. Dat kan je ventilatie-installateur, architect, EPB-verslaggever of zelfs een studiebureau zijn. Waarom je ventilatie-installateur niet laten optreden als ventilatieverslaggever? Hij is uitstekend geplaatst om jou te adviseren en kan voor de verplichte verslagen (ventilatievoorontwerp en ventilatie-prestatieverslag) zorgen. Lees meer over het takenpakket van een ventilatieverslaggever en neem contact op met een ventilatie-installateur in je buurt.
Elke woning moet voorzien zijn van een ventilatiesysteem waarmee je 3,6 m³ lucht per uur, per vierkante meter vloeroppervlak, kun toevoeren of afvoeren. Benieuwd naar de beste ventilatie-oplossing voor jouw woning? Vraag advies op maat aan een ventilatiespecialist. In één moeite ontvang je een vrijblijvende offerte voor slimme ventilatie bij je thuis.