Ontdek het geheim voor een gezonde nachtrust

16/03/2023

Te warm, vervelende insecten die rond je hoofd zoemen, licht dat naar binnen piept en onvoldoende zuurstof … het vreet aan je nachtrust, én dus onvermijdelijk ook aan je recuperatievermogen. Hoog tijd dus om aandacht te besteden aan de ideale omstandigheden in je slaapkamer. We geven je met plezier enkele basistips voor een gezonde en verkwikkende nachtrust.

Tip 1: Hul je in duisternis

Zorg voor een donkere slaapkamer zodat er geen licht kan binnen piepen dat je ’s morgens vroeger dan je lief is wakker maakt. Screens met verduisterend doek weren niet alleen de zon, maar maken het ook pikdonker. Zelfs het kleinste streepje licht krijgt geen kans, omdat de windvaste screens in zijgeleiders ritsen. Lees meer in de gratis infogids zonwering.

Tip 2: Hou je slaapkamer fris

De ideale slaapkamertemperatuur is 16°C. Geen probleem in de winter, maar de zon kan in de zomer wel spelbreker zijn. Het best hou je dan de screens overdag naar beneden. Enkel zo voorkom je dat de zonnestralen het glas bereiken en de slaapkamertemperatuur doen pieken. Nog te warm ’s nachts? Denk dan aan nachtkoeling: inbraakwerende roosters met ingebouwd muggengaas die je in plaats van een raam de hele nacht kan open laten. De koelere nachtlucht helpt de binnentemperatuur nog enkele graden dalen. Lees meer over nachtkoeling in deze infogids.

Tip 3: Adem gezonde lucht ‘s nachts

Je kent het wel, de muffe geur die je tegemoet komt wanneer je ’s morgens een slaapkamerdeur opent. Logisch ook als zo’n kleine ruimte een hele nacht geen verse lucht krijgt. CO2 zit in uitgeademde lucht en wie ’s nachts flink zweet, doet er nog een schep vocht bovenop. Twee factoren die de binnenluchtkwaliteit op één nacht de alarmgrens voor gezonde binnenlucht ver doen overschrijden. Heb je een CO2 meter? Zet die dan maar eens in je slaapkamer met deuren en ramen dicht, je zal schrikken! Nochtans heb je ’s nachts net extra veel zuurstof nodig om goed uitgeslapen op te staan. Een raam openzetten kan helpen, maar is slechts een pleister op de wonde.

Heb je bouw- of verbouwplannen, overweeg dan om ook de slaapkamer(s) op het centrale ventilatiesysteem aan te sluiten. Geen nood: recente systemen zuigen ook ’s nachts in de slaapkamer zo goed als geruisloos de vervuilde binnenlucht af. Zeker als die via CO2-sensoren automatisch op de gemeten binnenluchtkwaliteit reageren en daardoor nooit meer dan nodig ventileren. Mooi meegenomen: samen met de CO2 uit uitgeademde lucht, wordt zo ook het overtollige vocht mee afgevoerd uit de slaapkamer.

Tip 4: Voorkom ongewenst bezoek

Het mag dan nog warm zijn overdag, als je ’s nachts simpelweg één of meerdere ramen laat openstaan, koelt het binnen snel af. Dat is efficiënt, maar met ramen de hele nacht open op het gelijkvloers en aan de straatkant niet altijd even veilig. Met nachtkoelingsroosters eenvoudig geïntegreerd in je nieuwe of te vervangen ramen is dat wel helemaal veilig. Hun inbraakwerende lamellen en muggengaas houden ongewenste bezoekers – groot of klein – buiten.

Tip 5: Hou het stil

En ten slotte is ook stilte een belangrijke voorwaarde voor een ongestoorde nachtrust. Niet te verzoenen met voldoende verse lucht? Dat dacht je maar: akoestisch geïsoleerde ventilatieroosters bovenop je slaapkamerraam laten verse lucht binnen, maar houden omgevingslawaai buiten.

Gezonde nachtrust is extra belangrijk voor topsporters

Zeker wie zware inspanningen en topprestaties levert, heeft baat bij een gezonde nachtrust. Sporters ervaren dat zowel tijdens trainingsperiodes als op wedstrijden en kampioenschappen aan den lijve. En de voorwaarden voor een gezonde nachtrust zijn voor hen net dezelfde, zo blijkt toch uit enkele getuigenissen van de Soudal Quick-Step renners.

Het geheim voor een gezonde nachtrust? Da’s een donkere, lekker frisse slaapkamer en veel zuurstof in de lucht. Met efficiënte zonwering en ventilatie creëer je makkelijk de juiste omstandigheden voor gezonde en verkwikkende nachten. Vraag je gratis infogidsen aan voor een overzicht van de mogelijkheden en neem contact op met een verdeler voor advies op maat en/of een offerte.

In samenwerking met RENSON

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.