Kantoor en showroom worden gezonde zorgwoning voor slachtoffer Pukkelpop

David Boel uit Hamme is één van de zwaarste, nog levende slachtoffers van het hevige noodweer tijdens Pukkelpop 2011. Hij werd er bedolven onder een lichtbalk, waardoor hij alleen nog zijn hoofd en linkervoorarm kan bewegen. Terwijl David in het revalidatiecentrum volop aan zijn herstel werkte, bouwden zijn ouders samen met de organisatie ‘Beter Thuis’ het voormalige kantoor van het familiebedrijf om tot een aangepaste zorgwoning.

Daar leidt David zoveel mogelijk een eigen zelfstandig leven, terwijl hij indien nodig een beroep kan doen op zijn ouders, die net naast hem wonen. Bij het ontwerp werd de woning niet alleen aangepast aan de noden van een bewoner met een beperking, maar kozen de bouwheren ook voor een gezond binnenklimaat. Ventilatiesysteem C+ van RENSON, geïnstalleerd door Yvick Ventilatie uit Hamme, zorgt er voor een goede binnenlucht.

David Boel herinnert zich die desastreuze dag alsof het gisteren was. Op 18 augustus 2011, rond 18 u. 15, barstte de hel los boven de festivalweide van Pukkelpop. “Straks valt er nog een boom op ons hoofd,” riep David zijn vrienden toe. Niet veel later lag hij op de vloer van de tent en kon niet meer bewegen. Een lichtbalk had het immers onder druk van een boom begeven en was vol op David terecht gekomen. “Ik wist direct dat het om een zware blessure zou gaan, want ik kon alleen maar mijn hoofd en mijn linkervoorarm bewegen,” aldus het slachtoffer. Uiteindelijk bleek zijn ruggenmerg volledig geplet en dat was de oorzaak van de verlamming. Na het verblijf in het ziekenhuis startte een lange revalidatie. David Boel: “De eerste dag in het revalidatiecentrum was de moeilijkste uit mijn leven. Je komt er terecht tussen allemaal mensen met een serieuze beperking en moet beseffen dat je nu zelf één van hen bent. Ik had vanaf mijn 9 jaar piano gespeeld en moest opeens weer leren hoe ik een krant moest lezen. Ik wist echt niet of ik dat zou aankunnen.”

Kantoren worden zorgwoning

Terwijl David in het revalidatiecentrum aan zijn herstel werkt, zoeken zijn ouders naar een oplossing om de onfortuinlijke jongeman thuis op te vangen en van de nodige zelfstandigheid te laten genieten. Uiteindelijk beslissen ze om de oude kantoren en showroom van het familiebedrijf om te bouwen tot een zorgwoning. Zij werken daarbij samen met de organisatie ‘Beter Thuis’, die de aanpassingen door aannemers van woningen voor senioren en mensen met een beperking begeleiden. Zo ontstond er naast het ouderlijke huis een nieuwe zorgwoning met onder meer automatische deuren, een speciale inrichting van badkamer en douche, een aangepast bed en keukenaanrecht, die beide gemakkelijk in hoogte verstelbaar zijn, een op maat gemaakte buitenaanleg, …. Hier kan David Boel vandaag een zelfstandig leven leiden, maar toch rekenen op de snelle ondersteuning van zijn ouders.

Gezond binnenklimaat

Naast het gebruiksgemak werd bij het ontwerp ook rekening gehouden met een goede luchtkwaliteit in de woning. Zo integreerde specialist Yvick Ventilatie uit Hamme een ventilatiesysteem C+ van RENSON. Dit systeem combineert de continue toevoer van verse lucht in de droge leefruimtes via zelfregelende ventilatieroosters (Invisivent®EVO) en de mechanische afvoer van vervuilde lucht in de natte ruimtes via de centrale afvoerventilator Healthbox. Dynamische sensoren analyseren 24 uur per dag de afvoerlucht op CO2, vocht en vluchtige organische stoffen (VOCs) en passen zo op een intelligente manier het ventilatieniveau aan de daadwerkelijke behoefte van David Boel aan. Resultaat: een optimale luchtkwaliteit in elke ruimte van de woning.

In samenwerking met RENSON

Meer nieuws van RENSON

Renson start bouw gloednieuw Outdoor Experience Center langs E17

In industriezone de Prijkels langs de E17 (Deinze / Nazareth / Kruisem) gaf Paul Renson (CEO Rens

eSafe inbouwmodule met pakket-, brievenbus, deurbel, videofoon en/of klavier

Online bestelde pakjes correct thuis geleverd krijgen was nog nooit zo makkelijk dankzij de eSafe

NIEUW: Invisidoor ‘S’, de schuifdeur in hetzelfde vlak als de wand

Het deurblad van de Invisidoor S (met de ‘S’ van ‘Slide’) valt in gesloten stand perfect in hetze

GRATIS Nieuwsbrief