Inspirerende totaalrenovatie: architecte Anouk Taeymans koos voor slimme ventilatie en doekzonwering van Renson

16/02/2023

Door bij je verbouwing meteen ook aan ventilatie en zonwering te denken, bouw je een figuurlijke warme thuis, waar je helemaal tot rust komt bij de juiste binnentemperatuur en waar je op elk moment zorgeloos ademhaalt. Daar is ook ontwerpster en architecte Anouk Taeymans van overtuigd. Zij renoveerde een rijhuis in Antwerpen-Berchem tot een aantrekkelijke, comfortabele en gezonde thuis voor haar gezin. Daarbij ging heel wat aandacht naar moderne technieken, zoals slimme ventilatie en ingewerkte doekzonwering met app-bediening. Leer meer over de gebruikte oplossingen en ontdek hier het verhaal achter Anouks renovatieproject.

Isoleren vraagt om ventileren

Voor veel verbouwers is isoleren een prioriteit. Terecht, want in een goed geïsoleerde woning verbruik je minder energie, bespaar je op je energierekening en blijft het lekker warm zonder al te veel te stoken. Er is wel een belangrijk aandachtspunt. Door je woning goed te isoleren, maak je die luchtdichter. Bijgevolg kan vervuilde binnenlucht maar moeilijk naar buiten. Daardoor ontstaat een slecht binnenklimaat, wat gezondheidsrisico’s inhoudt. Bovendien leidt te vochtige lucht in huis tot geurtjes, condensatie en schimmelvorming.

Wil je dit soort problemen voorkomen, dan denk je best in het prille begin van je verbouwproject al aan ventilatie. Dat is precies wat Anouk Taeymans deed. ‘Ik ben er nu meer dan ooit van overtuigd dat isoleren niet zonder ventileren kan’, zegt ze resoluut. ‘Meer nog: in mijn woning versterken ze elkaar, terwijl ik een paar jaar geleden zelf nog sceptisch was over die combinatie.’

Hoe ventilatie integreren in jouw verbouwproject? Vraag hier je gratis renovatiegids aan.

D+-ventilatiesysteem Endura Delta: de klok rond gezond ademen in huis

Bij de meeste renovaties is het C+-systeem de logische keuze, maar in het geval van Anouk bleek het D+-ventilatiesysteem van Renson geschikter. ‘De luchtkwaliteit in het hart van de stad is niet de meest gezonde’, vertelt Anouk. ‘Ons D+-systeem filtert die buitenlucht en zo zijn we op zijn minst zeker dat we in huis gezond wonen. Toen we na 3 maanden de filters moesten reinigen en zagen wat er allemaal in zat, waren we des te blijer met deze beslissing, die voor ons een meer dan logische is voor een gerenoveerde woning midden in de stad.’ Maar ook het lage energieverbruik door de warmterecuperatie en de akoestische prestaties waren voor een woning in het centrum van Antwerpen-Berchem overtuigende argumenten.

Vraag je gratis ventilatiegids aan en leer meer over efficiënt ventileren.

Het ventilatiesysteem in Anouks huis is de Endura Delta, een vraaggestuurd D+ balansventilatiesysteem van Renson met app-bediening. Deze balansventilatie-unit gaat met ingebouwde CO2-, VOC- en vochtsensoren een pak verder qua vraagsturing dan bestaande D‑systemen. En dat tegen het laagst mogelijke verbruik en met een zo hoog mogelijke warmteterugwinning (tot 89%). Dankzij de app kan Anouk de binnenluchtkwaliteit 24/7 monitoren, het ventilatieniveau programmeren en verwittigd worden wanneer filters aan vervanging of nazicht toe zijn.

Lees meer over de werking van een ventilatiesysteem D

Bijkomend voordeel: omdat het gezin koos voor een D+-ventilatiesysteem moesten er in de massieve eiken ramen geen roosters ingebouwd worden. Dat was voor Anouk esthetisch mooi meegenomen. De ventilatieroosters voor afvoer van vervuilde binnenlucht en toevoer van verse buitenlucht in de verschillende ruimtes zijn maximaal geïntegreerd en mee geschilderd in de kleur van muur of plafond. Omdat Anouk van meet af aan ventilatie integreerde in haar verbouwplan, konden zelfs de ventilatiekanalen mooi weggewerkt worden.

Ook gekozen voor een D+-ventilatiesysteem? Hou dan bij je verbouwing rekening met de plaats die een dubbel kanalennet inneemt (toevoer én afvoer).

Fixscreen doekzonwering: lekker uitslapen en oververhitting voorkomen

Dankzij de gezonde binnenlucht genieten Anouk en haar gezin van een betere nachtrust. In de zomer draagt ook de buitenzonwering bij aan het rustige slapen. Want met de screens van ’s morgens naar beneden, wordt het op zomerdagen in de slaapkamer nooit echt te warm. ‘’s Nachts maakt het verduisterende screendoek de slaapkamer trouwens perfect donker’, vult Anouk aan. ‘En in de winter krijgen we toch nog steeds maximaal daglicht binnen in huis met de screens opgetrokken. Ik kan eindelijk nog eens echt uitslapen in het weekend, zelfs in de zomer, zonder wakker te worden van het daglicht.’

Doekzonwering is perfect geschikt voor slaapkamers wanneer die uitgerust is met een verduisterend doek. De verduisterende glasvezeldoeken en polyesterdoeken van Renson zien er aan de voorzijde uit als een standaard glasvezel- of polyesterdoek. De achterzijde van dit doek is voorzien van een verduisterende PVC-coating die het licht volledig weert.

De beige-grijze screendoeken van Anouks screens sluiten mooi aan bij de muren. De doekkast en zijgeleiders zijn dan weer gepoederlakt in dezelfde kleur als het pleisterwerk.

Tip: Denk van in het begin van je renovatie al aan buitenzonwering, want zo kan die subtiel mee ingewerkt worden in je gevel. Kies voor dezelfde kleur als je raamkozijnen en je zonwering valt niet op. Da’s oververhitting voorkomen in stijl!

Vraag je inspiratiegids over zonwering aan en leer meer over de mogelijkheden.

Binnendeuren met onzichtbare scharnieren

Speciaal: de scharnieren van Anouks binnendeuren zijn niet zichtbaar. Zo konden deze deuren esthetisch en strak in lijn met de wand ingewerkt worden. In gesloten stand is van de scharnieren niets te merken.

De argenta invisible neo van ARLU is een 3D-regelbaar scharnier met onzichtbare schroeven en een hoogstaande look en feel. Het scharnier is uitgerust met het Easy-Hook systeem, waardoor de deur geplaatst kan worden door één persoon. De scharnieren zijn omkeerbaar en kunnen voor zowel linkse als rechts deuren gebruikt worden. Beschikbaar in elf verschillende kleuren en in drie verschillende groottes voor verschillende deurdiktes.

Tip: Als je deze onzichtbare scharnieren combineert met een ingepleisterd invisidoor deurkader, gaan je opendraaiende binnendeuren naadloos op in de wanden.

Deur en wand vormen één esthetisch geheel

Het interieur van Anouk in warm brutalistische stijl komt extra tot zijn recht dankzij de subtiel aanwezige binnendeuren die mooi opgaan in de gekaleide wanden.

De argenta invisidoor van ARLU is een onzichtbaar aluminium kader voor draaiende binnendeuren. Doordat het kader ingepleisterd wordt, is het mogelijk om binnendeuren naadloos te laten opgaan in de wand, zonder zichtbare deurlijsten. Dat biedt nieuwe mogelijkheden om creatief om te gaan met de aankleding van de binnenmuren.

Plan je flink wat nieuwe scheidingswanden in gipskarton bij je renovatie? Dan is dit de ideale basis om invisidoor deurkaders in te werken. In combinatie met invisible neo scharnieren is daarbij zelfs van de scharnieren amper iets te zien.

Net als Anouk je huis stijlvol renoveren voor gezond en comfortabel wonen? Ontdek hoe je dat aanpakt in de gratis renovatiegids. Kijk op renson.eu voor efficiënte oplossingen en een verdeler in je buurt.

In samenwerking met RENSON

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.