Ga je je ramen vervangen? Met raamroosters en een mechanisch ventilatiesysteem adem je gerust.

Gepubliceerd op

Ben je aan het verbouwen of renoveren, en wil je je ramen vervangen? Strak plan, want zo kan je besparen op je energiefactuur terwijl je je woning extra uitstraling geeft. Denk wel meteen aan ventilatie. Efficiënt ventileren is een must voor je gezondheid én je wooncomfort. Bovendien zijn er ventilatienormen om aan te voldoen. Ontdek hoe je efficiënt en energiezuinig ventileert, op maat van jouw behoeften. Daarvoor zorgt een slimme combo.

Renoveren vraagt om ventileren

Als verbouwer weet je maar al te goed hoe belangrijk isoleren is, dus isoleer je je woning grondig volgens de isolatienorm. Daarbij maken hoogisolerende ramen mee het verschil. Maar wist je dat een goed geïsoleerde woning ongezond kan zijn? Als je je woning niet efficiënt ventileert, komt er te weinig verse buitenlucht naar binnen en blijft de vervuilde, vochtige binnenlucht in de woning hangen. Hierdoor kan je last krijgen van diverse klachten. Denk aan prikkelende ogen, een zere keel, concentratiestoornissen, vermoeidheid, allergieën en hoofdpijn. Niet meteen wat je verwacht van een comfortabele, eigentijdse woning.

Bovendien liggen er vochtproblemen op de loer. Architecte Lien De Vuyst (Ypsilon architecten): ‘Als je na-isoleert, duiken gewoonlijk hier en daar bouwknopen op. Koudebruggen die je niet kan oplossen, zijn risicozones voor vochtophoping en schimmelvorming. Op termijn kan dat zelfs structurele schade aan het gebouw veroorzaken. Een goed ventilatiesysteem voert vochtige lucht tijdig af en vervangt die door droge, verse lucht.’ Ontdek ventilatie-oplossingen voor jouw renovatieproject.

Jouw combo: een mechanisch ventilatiesysteem en raamroosters

Een goed ventilatiesysteem kan vochtproblemen en klachten door vervuilde binnenlucht voorkomen. Vooral in de slaapkamer en de natte ruimtes (badkamer, toilet, keuken) is dit enorm belangrijk. Bij de renovatie van de ramen kiest men vaak voor ventilatiesysteem C. Dit systeem helpt je woning om de vervuilde lucht in de natte ruimtes, zoals keuken, badkamer en wasplaats, mechanisch af te voeren. Voor de aanvoer van frisse buitenlucht heb je dan ventilatieroosters in je ramen. De combo raamroosters en mechanisch ventilatiesysteem garandeert je een gezond binnenklimaat. Vraag je gratis infogids aan.

Ventilatiesysteem C+, energiezuinige ventilatie op jouw maat

Architecte Lien De Vuyst ging bij de totaalrenovatie van haar rijwoning in Destelbergen voor het C+-ventilatiesysteem van Renson. Het ventilatiesysteem C+ van Renson past zich automatisch aan aan de bewoners. Eenvoudig én efficiënt. De toevoer verloopt, net als bij het klassieke C-systeem, met zelfregelende raamverluchtingsroosters. Maar de afvoer gebeurt vraaggestuurd: het debiet van de ventilatoren wordt automatisch aangepast aan de werkelijke behoefte. Zo wordt er enkel geventileerd waar en wanneer het nodig is. Resultaat: de binnenluchtkwaliteit is altijd optimaal en je bespaart energie. Laat je adviseren door een specialist in je buurt.

Hoe werkt het ventilatiesysteem C+?

Het ventilatiesysteem C+ van Renson is gebaseerd op natuurlijke toevoer van verse lucht en mechanische afvoer van vervuilde lucht. Dankzij de vraaggestuurde werking geniet je van energiezuinige ventilatie op maat:

  • Zelfregelende Invisivent-raamverluchtingsroosters in de droge leefruimtes zorgen voor een continue natuurlijke luchttoevoer.
  • De mechanische afvoer in de natte ruimtes gebeurt via de Healthbox, een centrale afvoermotor die volledig ‘vraaggestuurd’ werkt.
  • De ingebouwde centrale sensoren van de Healthbox monitoren continu het CO2- of vochtgehalte en/of VOC (vluchtige organische stoffen of ‘geurtjes’).

Intelligente sensoren analyseren de binnenluchtkwaliteit en passen het ventilatieniveau daarop aan. Vermindert de luchtkwaliteit in een bepaalde ruimte, dan reageert Healthbox 3.0 meteen. Kijk je ‘s avonds tv, dan zal de Healthbox de afvoer in de ruimte automatisch verhogen. Ga je slapen, dan vermindert de afvoer in de living en wordt er meer lucht afgevoerd in de slaapkamers. Neem je een douche? Dan voert Healthbox 3.0 extra lucht af in de badkamer. Maar wanneer er niemand thuis is, zal de Healthbox 3.0 niet extra ventileren. Makkelijk en efficiënt.

Raamroosters van Renson: welkom verse lucht

De binnenluchtkwaliteit in onze woningen is gemiddeld tien keer slechter dan de buitenluchtkwaliteit. Wil je altijd zeker zijn van voldoende verse lucht in huis? Met Invisivent-raamverluchtingsroosters van Renson haal je op een natuurlijke manier continu verse lucht je woning binnen via de droge ruimtes zoals woon- en slaapkamer. Dit net zoveel als nodig is om de vervuilde binnenlucht te vervangen. Combineer je de Invisivent-raamroosters met het C+ ventilatiesysteem, dan geniet je op elk moment gegarandeerd van gezonde binnenlucht.

De raamverluchtingen van Renson zijn uitgerust met een zelfregelende terugslagklep, zodat je heel energiezuinig ventileert en geniet van extra wooncomfort. Zo hoef je niet te vrezen dat er bij hevige wind veel koude lucht naar binnen komt. Dankzij de standaard akoestische isolatie zal je geen last hebben van geluidsoverlast of nachtlawaai. Bovendien zijn raamroosters van Renson ook een discrete oplossing. Ze worden heel subtiel weggewerkt op het raam, in exact dezelfde kleur als de raamprofielen zelf. Ontdek de mogelijkheden en vraag je infobrochure aan.

Aan het verbouwen en ga je je ramen vervangen? Denk dan meteen ook aan ventilatie. Hoe meer je isoleert en hoe luchtdichter je bouwt, hoe belangrijker ventilatie wordt. Raamverluchting bovenop nieuwe ramen zorgt voor de nodige verse buitenlucht. Combineer je het met een mechanisch ventilatiesysteem, dan geniet je 24 uur op 24 van een gezond binnenklimaat. Neem contact op met een Renson-verdeler voor advies en ontdek meer tips voor je project in deze renovatiegids.

Extra tip: screens!

Bij renovatie is niet enkel de binnenluchtkwaliteit belangrijk, ook de binnentemperatuur mag je niet uit het oog verliezen. Doekzonwering is daarbij de ideale oplossing om mét behoud van doorkijk de zon buiten te houden en zo oververhitting tegen te gaan, terwijl je in de winter en tussenseizoenen met de screens opgetrokken toch steeds van de gratis zonnewarmte kan blijven genieten. De esthetische Renson-screens zijn windvast en beschikbaar voor zowel horizontale, verticale als schuinliggende én hoek-toepassingen.