Een gezonde thuis? Niet zonder ventilatiesysteem!

14/11/2023

Wie zijn woning niet ventileert, riskeert naast vochtproblemen ook gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieverlies en astma. Dat kan tellen qua motivatie. Geregeld de ramen opzetten dus? Dat werkt maar voor even, bovendien gaat er zo veel kostbare warmte verloren. Om zeker te zijn van een gezond binnenklimaat heb je een ventilatiesysteem nodig. Tegenwoordig is er een oplossing voor elke woning, zelfs zonder grondige renovatie. We vertellen je graag meer. 

Isoleren zonder ventileren is geen optie

Niemand betaalt graag te veel energiekosten. Daarom isoleren we met z’n allen onze woningen. Dat doen we heel grondig. Zo blijft de warmte beter binnen en voldoen we aan de isolatieverplichtingen. Maar er zijn ook nadelen. Vervuilde lucht kan niet meer ontsnappen langs kieren en spleten. Tegelijk stapelt vocht zich op in de woning. Doe je niets, dan wordt je woning een ongezonde plek waar je continu vervuilde binnenlucht inademt, waar vochtproblemen de kop opsteken en allergieën vrij spel krijgen. Ontdek efficiënte oplossingen in deze infogids.

Het recept voor gezonde binnenlucht? Je woning voortdurend en gecontroleerd ventileren. Zo ben je zeker van een optimale luchtkwaliteit en een gezonde leefomgeving voor jou en je huisgenoten. Goed ventileren doe je met een mechanisch ventilatiesysteem. We stellen je drie types voor: van eenvoudig en geschikt voor elke woning tot uitgebreid. Ontdek ze snel en laat je adviseren door een expert in je buurt.

Een oplossing voor elke situatie

Welk type ventilatiesysteem jij het best kiest, hangt af van je situatie. Hoe goed is de woning geïsoleerd? Is er veel luchtvervuiling in de omgeving? Wil je de bestaande ramen behouden? Is er voldoende ruimte voor het installeren van ventilatiekanalen? Hoe groot is het gezin? Zijn er gezinsleden met specifieke gezondheidsproblemen zoals allergieën of astma? Deze en tal van andere factoren spelen mee in je keuze.

Hieronder ontdek je drie types ventilatiesystemen van Renson waarmee een gezond binnenklimaat gegarandeerd is. Telkens profiteer je van een energiezuinige werking. Een expert in je buurt bepaalt samen met jou wat het beste ventilatiesysteem is voor jouw woning.

 • Stel, je hebt geen (grote) verbouwplannen maar wil wel frisse lucht in huis. Dan kan je bijvoorbeeld rekenen op de decentrale vraaggestuurde Waves ventilator van Renson. Die lijkt op een badkamerventilator, maar doet veel meer. Hij meet de luchtkwaliteit en schakelt alleen in als dat nodig is. Je kan bovendien verschillende Waves ventilatoren combineren, zonder dat je een leidingennet van luchtkanalen doorheen je woning moet voorzien. Ontdek de werking van de Waves
   
 • Ga je bouwen of renoveren? Dan is dat het juiste moment om voor een volledig ventilatiesysteem te gaan. 
  • Door ramen met raamroosters te installeren wordt verse lucht aangevoerd, terwijl ventilatieroosters in vochtige ruimtes de vervuilde lucht afzuigen. Dit wordt een ventilatiesysteem C genoemd. 

   Maar het kan nog energiezuiniger, door te kiezen voor een C+ systeem met vraagsturing zoals de HealthBox 3.0. Dit ventilatiesysteem meet de luchtkwaliteit per woonruimte en zuigt alleen lucht af waar en wanneer dat nodig is. Dit systeem heeft enkel kanalen nodig voor de afvoer van vervuilde binnenlucht. Dat is niet alleen handig bij de installatie, het bespaart ook ruimte. Het hart van het systeem, de compacte ventilatie-unit, werk je makkelijk weg achter een wand of in een vals plafond. Ontdek de HeathBox 3.0

  • Met een ventilatiesysteem D ga je voor optimale prestaties. Dit systeem trekt buitenlucht mechanisch naar binnen en zuigt de gebruikte lucht af. Een D+ systeem doet dit alleen wanneer en waar nodig. Het grote voordeel van een ventilatiesysteem D is dat het de binnenkomende lucht filtert en voorverwarmt, waardoor er weinig energie verloren gaat en de luchtkwaliteit optimaal is. Ontdek alle voordelen van het systeem D.

   Je zal meer leidingen moeten voorzien, maar de centrale unit is wel compact. Tenminste als je kiest voor een D+ systeem van de nieuwste generatie, zoals de Flux+ Flat. Dit toestel heeft niet alleen het laagste E-peil in zijn klasse, maar past ook in een kleine technische ruimte of berging. Download hier je gratis infogids.

Een goede luchtkwaliteit in huis is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Wil jij je huidige of toekomstige woning ventileren zoals het hoort? Er is een efficiënte en energiezuinige Renson-oplossing voor elke situatie, ook die van jou. Laat je adviseren over het geschikte ventilatiesysteem voor jouw woning. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Vind hier een expert in je buurt en neem contact op, volledig vrijblijvend. 

In samenwerking met RENSON

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.