Badkamer, toilet of keuken renoveren? Zo voorkom je geuren en vochtproblemen (met stappenplan!)

21/11/2022

Ga je jouw badkamer, toilet of keuken renoveren of vernieuwen? En wil je meteen ook afrekenen met vocht of geurhinder? Dan is Waves van Renson jouw compacte en slimme oplossing voor gezonde binnenlucht. Dit ventilatiesysteem voert vocht, geurtjes en eventueel ook CO2 helemaal automatisch af in één specifieke ruimte. Hello gezond binnenklimaat! Ontdek Renson Waves en leer hoe je het eenvoudig zelf installeert.

Ventileren, een must voor een gezond binnenklimaat

Indrukwekkend: de binnenluchtkwaliteit in onze woningen is gemiddeld 10 keer slechter dan de buitenluchtkwaliteit. Door te koken, te douchen, schoon te maken, te zweten en zelfs te ademen vervuilen we de binnenlucht van onze huizen. Bijgevolg stapelen CO2, vocht en schadelijke chemische stoffen zich op in huis, en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Als vocht en verontreinigende stoffen niet worden afgevoerd, riskeer je gezondheidsproblemen (vermoeidheid, hoofdpijn, allergieën, …). Ook kunnen er slechte geuren en vochtproblemen (vochtige plekken en schimmels) ontstaan in je woning. Via poreuze materialen kan vocht bovendien in de muren trekken, wat de structuur van je woning kan aantasten.

De oplossing? Ventileren! Een goed ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de vuile lucht wordt afgevoerd naar buiten, zodat je gezond kan wonen. Door mechanische ventilatie te installeren, adem je in huis even verse en gezonde lucht als tijdens een boswandeling. Het volautomatisch systeem grijpt vanzelf in waar nodig, handig! Vraag je gratis infogids aan.

Badkamer, toilet of keuken opknappen? Vergeet je ventilatie niet!

In vochtige ruimtes als een badkamer, toilet of keuken is ventileren extra belangrijk, want daar is de kans op vochtproblemen het grootst. Logisch dus dat je ook bij de renovatie van je badkamer, keuken of toilet aan ventilatie denkt. Door er juist en efficiënt te ventileren, voorkom je geuren en vochtproblemen. Zo kan je weer gerust ademhalen.

Vraag je gratis renovatiegids aan en leer meer over Waves van Renson, de slimme ventilatie-oplossing voor één specifieke ruimte.

Waves van Renson: lokale ventilatie voor een specifieke ruimte

Bij (grondige) renovatie of nieuwbouw kiest men vaak voor een centraal ventilatiesysteem. Bij centrale ventilatie wordt de ventilatie van de volledige woning geregeld met één ventilatie-unit. Die unit wordt met alle nodige ruimtes verbonden via ventilatiekanalen. Maar bij een beperkte renovatie is het aanleggen van ventilatiekanalen doorheen de woning niet evident.

Is het niet mogelijk om in jouw woning een centraal ventilatiesysteem te installeren? Is er bijvoorbeeld geen ruimte voor een netwerk van ventilatiekanalen? Dan is het decentraal ventilatiesysteem Waves de geknipte ventilatie-oplossing voor jou. Maar ook als je huidige ventilatiesysteem niet volstaat, of je vochtproblemen in één ruimte wil aanpakken is Waves jouw match. Vind hier een verdeler in jouw buurt.

Met Renson Waves ventileer je één specifieke ruimte volautomatisch en vraaggestuurd. Zonder breekwerk te moeten doen, en zonder luchtkanalen in te werken. Ontdek hoe het werkt en leer hoe je eenvoudig zelf je Waves installeert.

Ventileren met Waves, hoe werkt het?

Een ventilatiesysteem omvat drie aspecten: de toevoer van verse lucht (met raamverluchtingen), luchtcirculatie (via deurroosters of deurspleten) en de afzondering en afvoer van gebruikte, vervuilde lucht (met een of meerdere Waves).

Waves werkt op dezelfde, slimme manier als een centraal ventilatiesysteem, maar dan voor de badkamer, het toilet of de keuken op zich.

 • Vierentwintig uur per dag meet en controleert Waves de luchtkwaliteit op CO2, vochtigheid en/of vluchtige organische stoffen (VOC)*.
 • Het ventilatieniveau wordt met behulp van sensoren automatisch aangepast aan de luchtkwaliteit. Bijvoorbeeld na een warme douche, het gebruik van deo of een toiletbezoek. Een belangrijk voordeel ten opzichte van standaard badkamer- of toiletventilators (manueel bediend via een schakelaar, of automatisch gekoppeld aan de lichtschakelaar).
 • Het systeem zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit weer op peil komt, zodat jij kan genieten van optimale binnenlucht.

Mooi meegenomen: Waves van Renson is een vraaggestuurd ventilatiesysteem. Het toestel ventileert alleen als het moet, waardoor er niet onnodig warmte verloren gaat. Zolang de luchtkwaliteit goed is, wordt het ventilatieniveau niet verhoogd. Zo vergroot Waves jouw comfort en bespaar je energie.

Naast de variant met een vocht- en VOC-sensor tegen geurtjes, is er ook een variant met een extra CO2-sensor beschikbaar. Zelfs zonder vocht (een douche) of geurtjes (bij een toiletbezoek of tijdens het koken) waar te nemen, detecteert die het CO2-gehalte in de binnenlucht. Dit handige systeem werkt terwijl jij slaapt of een gezellige avond doorbrengt met de familie. Neem contact op met een verdeler en laat je adviseren over de beste keuze voor jou.

Eenvoudig geïnstalleerd, zonder gedoe

Waves van Renson is intelligent en handig in gebruik. Dankzij de ingebouwde autokalibratie, in functie van de lengte en weerstand van de ventilatiekanalen, weet het toestel hoe hard het moet werken om een ruimte goed te ventileren. Hierdoor profiteer je van een eenvoudige installatie.

Goed om te weten: Waves is compatibel met alle (bestaande) ventilatiebuizen met een diameter van 100 en 125 mm. Ook kan je snel je oude ventilator vervangen. Daarna volg je het stappenplan in de app en de autokalibratie doet de rest.

Waar Waves van Renson installeren?

Waves werd ontworpen om bijvoorbeeld in de badkamer, de keuken of het toilet te installeren. Hou bij de installatie rekening met het volgende:

 • Ga je Waves in een badkamer plaatsen? Installeer de Waves dan in zone 2 of 3 (IP44).
 • Plaats de Waves op ten minste 5 cm afstand van de muur en/of het plafond.
 • Zorg voor 2,25 m afstand tussen de Waves en de vloer eronder.

Hoe Waves van Renson installeren: een stappenplan

 1. Schakel de stroom uit in de ruimte waar je Waves installeert. Zo voorkom je het doorslaan van een zekering en bescherm je jezelf tegen letsels. Pas nadat de montage rond is en je het frontpaneel van Waves hebt teruggeplaatst, mag je de stroom weer inschakelen.
 2. Draai het frontpaneel tegen de klok in en verwijder het paneel.
 3. Schroef de cover los van de behuizing en verwijder de cover.
 4. Monteer Waves in de muuropening. Trek daarbij de voedingskabel door de opening in de behuizing en zorg ervoor dat de kabel lang genoeg is. Verwijder de ring voor de versie met diameter 125 niet.
 5. Sluit Waves aan op het stroomnet.
  Hou hierbij rekening met het volgende:
  • Waves is ontworpen om continu te draaien en te moduleren tussen een minimumdebiet en het ingestelde maximumdebiet. Het maximum vermogen ligt bij Waves tussen 1 en 4,5 watt.
  • De opening waarlangs de kabel Waves binnenkomt, moet uitgelijnd zijn met de kabel.
  • Waves moet aangesloten worden op een dubbelpolige zekering in de zekeringskast en krijgt permanent stroom. In een badkamer of doucheruimte moet deze zekering op een kring zitten met een differentieelschakelaar met gevoeligheid van 30 mA.
 6. Plaats de cover terug op de behuizing en bevestig de cover met schroeven. Wil je Waves handmatig instellen (bv. omdat je geen smartphone hebt), wacht dan even om de cover terug te plaatsen.
 7. Plaats het frontpaneel terug en draai met de klok mee tot het paneel vastklikt.
 8. Wanneer Waves net van stroom is voorzien, zal het lokale netwerk (naam Wi-Fi-netwerk: Waves_garantienummer) voor 40 minuten actief zijn. Als het lokale netwerk niet (meer) actief is, druk dan op de blauwe knop.

Hoe Waves instellen?

Klaar met de montage? Dan kan je Waves instellen via de handige app ‘Sense’. 

 • Neem je smartphone erbij en download de gratis de app ‘Sense’ (in de Apple App Store, of in Google Play).
 • Maak een gratis Waves-account aan.
 • De app leidt je door het configuratieproces. Stel enkele parameters in en je kan je Waves kalibreren.
 • Vervolgens verbind je Waves met je thuisnetwerk. Zo kan je zien hoe het zit met de luchtkwaliteit wanneer je niet thuis bent. Ook kunnen software-updates zo automatisch uitgevoerd worden.

Geen smartphone? Geen probleem, want je kan Waves ook handmatig instellen. Download hier een handleiding.

Bedien Waves vanop afstand met de app

Je kan de app ‘Sense’ ook gebruiken om Waves te bedienen. Zo kan je silent settings gebruiken om het debiet te verlagen volgens je slaappatroon. Maar je kan ook controleren hoe het zit met de luchtkwaliteit en de ventilatiestatus checken.

Op zoek naar een doeltreffende ventilatie-oplossing voor één ruimte? Met Waves van Renson verbeter je de luchtkwaliteit grondig in één specifieke ruimte, zonder grote ingrepen. Als doe-het-zelver kan je dit systeem bovendien zelf installeren. Neem contact op met een verdeler voor meer info over Waves en download hier jouw volledige handleiding.

Eerder op zoek naar een centraal ventilatiesysteem? Vraag hier je gratis ventilatiegids aan en ontdek Healthbox 3.0 en Endura Delta van Renson.

(*) VOC tref je aan in vloeistoffen zoals verf, nagellakremover, brandstof, schoonmaakproducten enz., maar ook in vaste materialen zoals nieuwe vinylvloeren of tapijt.

In samenwerking met RENSON

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.