Je ventilatievragen beantwoord

Gepubliceerd op 07 April 2020

Het EBP verplicht ons om te ventileren. Een goede ventilatie zorgt immers voor een betere luchtkwaliteit in huis en een betere gezondheid. Er zijn nog heel wat vragen hierrond. We beantwoorden er enkele voor je.

Ventilatieroosters

Ik ga mijn ramen vernieuwen, heb ik roosters nodig?

Ventileren is nodig om de gezondheid en levenskwaliteit in huis te optimaliseren. De regels rond ventilatie zijn vastgelegd in het EPB (Energieprestatieregelgeving). Lees over de wetgeving rond ventilatie. Of je ventilatieroosters op je ramen nodig hebt, hangt af van het ventilatiesysteem dat je gaat plaatsen. Welk systeem je moet plaatsen is afhankelijk van je woning. Vraag aan je EPB-adviseur wat voor jou van toepassing is. Roosters op het raam maken deel uit van het ventilatiesysteem C of C+. Langs deze roosters wordt lucht van buiten naar binnen gevoerd. Het ventilatiesysteem voert dan de vervuilde lucht naar buiten. Vraag je ventilatie-advies aan.

  

Welke ventilatieroosters heb je nodig?

Er bestaan verschillende soorten ventilatieroosters en raamverluchtingen. De roosters kunnen in de muur of in het hellend dak zitten. Raamroosters kunnen op het raam, glas of de rolluikkast geïntegreerd worden. De roosters zorgen voor de toevoer van verse lucht en afvoer van vervuilde of oververhitte buitenlucht. Raamverluchtingen leveren verse lucht aan. Bij een ventilatiesysteem C worden muur- of raamroosters gebruikt om continu natuurlijke lucht toe te voeren in droge ruimtes. De zuivere lucht komt binnen via de roosters en verspreidt zich in de ruimte via de spleten van je binnendeuren. Het ventilatiesysteem voert mechanisch de vervuilde lucht van binnen af. Bij een C+ systeem, met vraaggestuurde mechanische afvoer zijn de ventilatierooster zelfregelend.

Bestaan er ventilatieroosters die geluid isoleren?

Als je woont in een omgeving waar veel buitengeluid is, zoals in de buurt van een snelweg, spoorweg of luchthaven, dan zijn geluidwerende ventilatieroosters aangeraden. Deze roosters laten wel lucht door maar dempen het geluid van buiten. Hoe beter een rooster akoestisch isoleert, hoe minder debiet er door kan en hoe groter en dikker het rooster moet zijn. Vraag advies aan een deskundige over de akoestische prestaties van de ventilatieroosters.

    

Wat bepaalt het type rooster?

De lengte van het rooster, en dus de grootte van de opening naar buiten, bepaalt de kwaliteit van het rooster. Het moet voldoende ventilatiedebiet kunnen aanleveren voor een ruimte. Een ventilatierooster wordt meestal over de hele breedte van het raam geplaatst. De totale lengte is dan vaak groter dan nodig is om het gewenste ventilatiedebiet te leveren. Zorg er in dat geval voor dat een gedeelte van het rooster dicht blijft. Zo vermijd je dat de akoestische prestaties te zeer achteruit gaan. De nodige roosterkwaliteit is ook afhankelijk van het volume van de achterliggende ruimte, en van de gestelde eisen naar de akoestische gevelisolatie. Staat je woning in een luidruchtige omgeving, dan vraag je best advies aan een deskundige. Onthoud ook dat kleine roosters voor geluidsoverlast kunnen zorgen. 

Ventilatiesysteem

Welke ventilatiesystemen zijn er zoal?

Een ventilatiesysteem A een zeer basis systeem waarbij lucht op een natuurlijk manier wordt aan- en afgevoerd. Je hebt hier nauwelijks controle over. Een ventilatiesysteem B voert de zuivere lucht mechanisch aan en op een natuurlijke manier af. Deze zullen in de praktijk niet snel aangeraden of toegepast worden. Tegenwoordig wordt meer gekozen voor een ventilatiesysteem C, C+, D of E.

Een ventilatiesysteem C zorgt voor een natuurlijke toevoer van verse lucht en een mechanische afvoer van lucht. Bij een slim ventilatiesysteem C+ verloopt de mechanische luchtafvoer vraaggestuurd via zelfregulerende roosters, enkel en alleen wanneer dat nodig is. Sensoren meten het luchtvochtigheidspercentage; de temperatuur, het CO2-gehalte en de aanwezigheid van personen. Zijn de gemeten waarden te hoog, dan voert het systeem automatisch de verontreinigde lucht af, en voeren de toevoerroosters lucht aan. Er wordt dus nooit meer geventileerd dan nodig.

Een ventilatiesysteem D wordt ook wel balansventilatie genoemd omdat het belangrijk is dat deze perfect in balans is afgesteld. Het combineert de mechanische toevoer en vraaggestuurde afvoer van lucht met een warmtewisselaar. De warmte wordt uit de afgevoerde binnenlucht gehaald om de verse toegevoerde (koudere) lucht te verwarmen. Een ventilatiesysteem E  combineert vraaggestuurde ventilatie intelligent met een lucht- of water- warmtepomp. Vraag advies over je ideale ventilatiesysteem.

Kan ik mijn huis koelen met een ventilatiesysteem?

Balansventilatie kan je woning ook koel houden in de zomer tenminste als je systeem een volledige bypass heeft. Bij warm weer ventileert die je huis met koelere buitenlucht, volledig automatisch. Dit werkt alleen wanneer de buitenlucht koeler is dan de binnenlucht! Dus niet wanneer het buiten ook snikheet is.

Is het nodig om lucht voor te verwarmen?

Een ventilatiesysteem D waarvan de unit warmteterugwinning biedt, heeft geen voorverwarmde luchttoevoer nodig. Via een warmtewisselaar wordt de warmte van de afgevoerde lucht overgedragen aan de toegevoerde koude lucht. Dit systeem kan tot 90% van de warmte uit de afgevoerde lucht recupereren. De wisselaar kan ook niet bevriezen als het toestel voorzien is van een vorstbeveiliging. 

Maakt een ventilatiesysteem veel lawaai?

In België bestaan er geluidsnormen voor ventilatie. In de slaapkamer mag dit maximaal 27 dB zijn, in de woonkamer max. 30 dB en in de badkamer en keuken max. 35 dB. Door de ventilatie-unit juist te monteren en ruime ventilatiekanalen te gebruiken en (scherpe) bochten in de kanalen te vermijden en een lage luchtsnelheid te hanteren kan dit verkregen worden. Kies voor een installatie met geluiddempende materialen. Denk ook aan speciale bevestigingsonderdelen die trillingen absorberen. En plaats de unit ver van je slaapkamer, in een aparte ruimte.

Moet ik geluiddempers plaatsen bij een ventilatiesysteem D?

Een ventilatiesysteem D bestaat uit een groot netwerk van buizen? Hierdoor kan er geluidsoverdracht ontstaan tussen de kamers en kunnen door de trillingen geluid op de ventilatiebuizen overgezet worden. Dempers kunnen deze trillingen absorberen.

Veroorzaakt een ventilatiesysteem tocht?

Als je woning goed geïsoleerd is en je investeert in een ventilatiesysteem D of E, dan heb je geen last van tocht. Heb je een ventilatiesysteem C, dan kun je er wel wat van voelen als het buiten waait. Bij dit systeem wordt er immers buitenlucht aangevoerd via roosters in de muren of ramen. Ook in de winter kun je hier iets meer last van hebben. Combineer je je ventilatiesysteem C+ met zelfregelende ventilatieroosters dan kun je een tochtgevoel vermijden, deze roosters passen zich aan aan de windsnelheid buiten. Dus hoe meer wind er buiten is, hoe meer roosters gaan afsluiten.

Is er een luchtbevochtiger nodig als je een ventilatieststeem installeert?

Balansventilatie kan droge lucht veroorzaken, vooral in de winter. Je controleert best of dit voor jouw woning nodig is. Men een weerstation of hygrometer kun je de vochtigheidsgraad in een ruimte meten. Je kunt een luchtbevochtiger installeren, die wordt aangesloten op je ventilatiesysteem en houdt de luchtvochtigheid op peil. Het is ook slim om een recirculatiedamkap te installeren of je kunt je was binnen drogen, verdampingsbakjes of planten plaatsen.

Moet ik alle ramen deuren altijd gesloten houden?

Je kunt je ramen en deuren openzetten. Het ventilatiesysteem zal hierbij altijd blijven werken. Wel presteert het beter als ramen en deuren gesloten zijn. Wil je drastisch ventileren, zet dan het systeem op de maximumstand. Zet je toch ramen en deuren open? Stel dan je ventilatiesysteem zo in dat hij minimaal debiet gebruikt en zodat hij niet onnodig elektriciteit verbruikt.

Hoe wordt het debiet berekend en afgesteld?

De Belgische ventilatienorm bepaalt hoeveel en hoe snel een hoeveelheid lucht in een ruimte ververst moet worden. Om het nominale toevoer- en afvoerdebiet te bepalen geldt in principe de algemene regel van 3,6 m³/ h.m² vloeroppervlakte van de ruimte. Om te beletten dat er in kleine ruimtes te weinig geventileerd wordt, bevat de norm ook per ruimte een minimum toevoer- en afvoerdebiet dat gehaald moet worden.

Ventilatie en energieverbruik

Om het energieverbruik beter onder controle te houden, laat de norm toe voor bepaalde ruimtes de luchthoeveelheden voor toevoer en afvoer te beperken. Door het ventilatiesysteem goed in te regelen, worden de vereiste debieten (hoeveelheid lucht) gehaald en vermijd je dat er te veel lucht wordt afgevoerd. De ventilatiedeskundige stelt de luchtventielen en de ventilator zo af dat de opgelegde debieten gehaald worden. Is je systeem goed ingeregeld, dan zal de energiescore van je woning erop vooruit gaan.

Instellen ventilatiesysteem

Bij het regelen van een ventilatiesysteem zet de specialist alle ramen en binnendeuren dicht en zorgt hij ervoor dat raamroosters volledig open staan. Hij stelt het ventilatiesysteem op maximale capaciteit in. Hij meet de hoeveelheid lucht die langs het apparaat stroomt (het debiet). Door de aanvoer- en afvoerventielen verder open of dicht te draaien, stelt hij het juiste debiet in. Indien nodig past hij ook het toerental van de ventilator aan. Vraag advies over de debieten en je ideale ventilatiesysteem.

Moet je dampkap bij balansventilatie nog een afvoer naar buiten hebben?

Als je een ventilatiesysteem D hebt, is een klassieke dampkap, met afvoer naar buiten niet zo’n goed idee. Je dampkap blaast immer een enorm volume lucht naar buiten, hierdoor kan het ventilatiesysteem ontregelt geraken. Je plaatst daarom best een recirculatiedampkamp. Die brengt de gefilterde kookdampen terug in de ruimte. De vetfilter filtert de vetdeeltjes uit de kookdampen en de kookfilter met actieve kool absorbeert geurtjes. De vochtige lucht wordt op zijn beurt door het ventilatiesysteem verwijderd. Je gevel blijft dus intact.

Hoe vermijd ik onder- of overdruk in de ruimte?

Mechanische ventilatie, een dampkap of droogkast met uitwendige evacuatie kunnen onderdruk veroorzaken in de ruimte. Door onderdruk worden de rookgassen in de schoorsteen terug naar de kamer getrokken. Met een correct ontworpen en ingeregeld balansventilatiesysteem voorkom je onderdruk of overdruk. Vermijd dat je dampkap je ventilatiesysteem uit balans brengt door te kiezen voor een circulatiedampkap.

Hoe kun je condensatie vermijden?

Condensatie komt het meest voor in de keuken en badkamer. Activiteiten zoals koken , wassen, ademen, zweten kunnen condensatievocht veroorzaken. Als je niet goed ventileert kan de luchtvochtigheid in huis stijgen, tot het op een bepaald te veel wordt. Het vocht slaat dan neer op koude oppervlakten in huis zoals ramen en buitenmuren. Hierdoor kan op zijn beurt vocht- en schimmelvlekken en bijhorende geuren veroorzaken, het behang en pleisterwerk kan loslaten, enzovoort. Een goede ventilatie laat de vochtigheidsgraad dalen. Kies voor een ventilatiesysteem D als je wilt ventileren met zo weinig mogelijk energieverlies.

Kan ik een kachel plaatsen als ik een ventilatiesysteem heb?

Heb je een balansventilatiesysteem, dan raden we klassieke kachels en open haarden af. Tenminste als die de zuurstof voor de verbranding uit de ruimtelucht halen. Waarom? De luchttoevoer voor zowel haarden als kachels zorgt voor een luchtlek. Zo profiteer je niet optimaal van de warmteterugwinning. Daarnaast kan een haard ook de luchtstromen beïnvloeden. Het kan leiden tot plaatselijke onderdruk en de natuurlijke trek door de schoorsteen verstoren. Zo kunnen rookgassen de woning binnenkomen en dat wil je zeker vermijden!

Wil je balansventilatie toch combineren met een haard of kachel, kies er dan een ventilatiesysteem die rechtstreeks zuurstof uit de buitenomgeving haalt. Met een buitenaansluiting dus. Staat de kachel niet tegen een buitenmuur, dan moet je een kanaal voorzien om de verbrandingslucht van buiten tot bij de kachel te brengen. Vergeet dit kanaal niet te isoleren, want het staat rechtstreeks in contact met de buitenomgeving.

Heb je vragen rond een ventilatiesysteem voor je woning? Vraag je ventilatie-advies aan.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan