Kies het juiste ventilatiesysteem en vermijd vocht in de badkamer

Gepubliceerd op 19 October 2020

De badkamer is een van de meest vochtige ruimtes in huis. Het is dus van groot belang dat deze optimaal verlucht wordt zodat er geen ongezonde schimmels opduiken. Gebeurt dit niet op de juiste manier, dan kunnen muren beginnen verkleuren en zelfs een muffe geur afgeven. Om dit te vermijden, helpt de Groene Huis expert Kenny van Facq je graag op weg om de geschikte ventilatie te vinden.

“Welke soorten ventilatie bestaan er?”

Kenny: “De vraag is eerst en vooral of je slechts 1 ruimte wil ventileren (dit is meestal het geval bij een renovatie) of je collectief meerdere ruimtes wil ventileren (de beste optie bij een nieuwbouw). Wanneer we slechts lokaal in één ruimte een ventilatiesysteem willen installeren, is de meest voordelige oplossing een ventilator. Dit is wat we meestal aanraden als efficiënte gedecentraliseerde oplossing voor renovatieprojecten. Het systeem wordt simpelweg ingebouwd in de muur of in het plafond.

Wanneer we meerdere ruimtes collectief wensen te verluchten (een toilet, badkamer, berging en keuken bijvoorbeeld), gebeurt dit via 1 gecentraliseerd systeem. Hiervoor zijn twee mogelijkheden: een mechanisch systeem (Systeem C) of ‘balansventilatie’ (Systeem D). Het mechanische C-systeem voldoet aan alle basisnormen. De vervuilde lucht wordt verwijderd en er komt voortdurend frisse lucht en zuurstof terug binnen. De lucht circuleert via roosters die in het raam of de muur worden ingebouwd. Echter, na de normverstrengingen van de laatste jaren en deze die er nog aan zien te komen, raden wij meestal het meer ecologische Systeem D aan. Ook dit is 1 centrale unit die gebruikt wordt om de volledige woning te verluchten. Bovenop het uitdrijven van de vervuilde lucht uit de verschillende ruimtes en het toevoeren van frisse lucht, zal dit systeem ook nog warmte recupereren. Zo ben je dus continu verzekerd van een optimaal binnenklimaat.”

“Hoe kies je jouw ventilatiesysteem?”

Kenny: “Naast het gegeven of je renoveert of bouwt, hangt er veel af van het volume van de te ventileren ruimtes. Afhankelijk hiervan zal een bepaald afvoersysteem aangeraden worden. Verschillende ventilatiesystemen hebben namelijk verschillende vermogens en de keuze voor een bepaald systeem zal afhangen van de debieten. Het belangrijkste is dat er een motortje geïnstalleerd wordt en de ruimte niet op ‘natuurlijke’ wijze verlucht wordt, via bijvoorbeeld een gat in de muur met een rooster ervoor. Als de opening er dan toch is, kan je er beter meteen een motor in plaatsen. Door de jaren heen hebben deze systemen een heel hoog rendement bereikt en ze worden ook telkens stiller, waardoor je niet eens merkt dat ze er zijn. Aangezien er veel factoren meespelen (grootte van de ruimte, renovatie of nieuwbouw, gewenste functies, ecologisch of niet noodzakelijk,…) raden wij de klanten telkens aan om bij ons een afspraak te maken en met hun plannen langs te komen in ons Groene Huis. Wij berekenen vervolgens samen met een ventilatie expert welke systemen het meest gepast en het voordeligst zijn voor het huidige project.”

Extra tips om vocht te vermijden

Kenny: “Wij raden elke vorm van ‘natuurlijke ventilatie’ af. Enkel een opening in de muur met een rooster ervoor is nooit voldoende om vocht te bestrijden en een gezonde lucht te creëren. Zoals ik net zei: als je dan toch al een gat in de muur hebt, kan je evengoed een motortje installeren zodat je een deftig ventilatiesysteem hebt. Enkele ramen openzetten helpt op zich wel bij het bestrijden van vocht, maar is tegenstrijdig met de huidige isolatienormen en allesbehalve ecologisch. Op vlak van comfort is het zeker ook geen aanrader, vooral op koude winterdagen. Woningen moeten volgens de normen geïsoleerd worden om de warmte zo optimaal mogelijk binnen te houden en zo min mogelijk te vervuilen. Bij het openzetten van de ramen wordt de aangename warmte terug uitgestoten en gaat ze verloren. Bij nieuwbouwprojecten is het ondertussen zelfs verplicht om goed te ventileren om aan de isolatienormen te voldoen. Een geschikt ventilatiesysteem is dus niet enkel voordeliger voor je gezondheid, maar ook voor je portefeuille én het milieu!”

Kan jij ventilatie-advies voor jouw project gebruiken? Maak een afspraak in het Facq Groene Huis en vind de beste oplossingen met behulp van de ervaring van de Facq badkamerexperts.

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan