EPB-plichtig? Denk ook aan de ventilatie-eisen!

Gepubliceerd op 10 March 2021

Bij EPB denkt men meestal aan de eisen om de woning energiezuinig te maken. Maar ook voor de ventilatie van je woning zijn er bepaalde verplichtingen vastgelegd. Wat moet je hierover weten en mag je niet vergeten? We zetten enkele zaken voor je op een rijtje.

Is ventileren verplicht?

Bouw je een nieuwe woning of start je een ingrijpende, energetische verbouwing en is je bouwaanvraag van na 1 januari 2016, dan moet je aan EPB-eisen voldoen. Naast de ‘EP’ van ‘energieprestatie’ staat de De ‘B’ in EPB die voor ‘binnenklimaat’. Om je binnenklimaat te optimaliseren moet je dus isoleren én ventileren. Gecontroleerd en continu ventileren, ook wel hygiënische ventilatie of basisventilatie genoemd is in Vlaanderen sinds 2006 verplicht. Naast een EPB-verslaggever moet je ook een ventilatieverslaggever aanstellen.

Wat met kleine verbouwingswerken?

Voor kleine verbouwingen geldt er geen verplichte ventilatie. Toch is het aangewezen om te ventileren. Doe je aanpassingen waarbij je de energieprestaties van je woning verbetert? Dan wordt de kwaliteit van de binnenlucht in je woning belangrijker. Een half uurtje het raam openzetten is dan niet voldoende. Kies eerder voor een constante en gecontroleerde manier van ventileren en geniet zo van de beste luchtkwaliteit en een gezond binnenklimaat. Ontdek waarom je best je woning ventileert.

Is een mechanisch ventilatiesysteem verplicht?

Je kunt op een natuurlijke of mechanische manier ventileren. De ventilatiesystemen A en B, die werken via natuurlijke ventilatie worden nauwelijks nog ingezet. Voor nieuwbouw en ingrijpende, energetische renovaties werk je meestal met een mechanisch ventilatiesysteem C(+), D(+) of E(+) waarbij je gecontroleerd kunt ventileren. Ontdek meer over de verschillende ventilatiesystemen.

Andere verplichtingen

Ventilatieverslaggever

Om te garanderen dat je ventilatiesysteem voldoet aan de EPB-eisen, ben je als bouwheer verplicht om bij nieuwbouw en ingrijpende, energetische renovaties een erkend ventilatieverslaggever in te schakelen. Dit is iemand die bij het bouwproces betrokken is zoals:  je architect, EPB-verslaggever, ventilatie-installateur, een studie- en adviesbureau, enzovoort. Hij zal alles in verband met ventilatie coördineren en opvolgen. Zijn taken bestaan voornamelijk uit het maken van een ventilatievoorontwerp en het maken van een prestatieverslag.

  • Ventilatievoorontwerp

Je ventilatieverslaggever brengt gedetailleerd in kaart welk type ventilatiesysteem je nodig hebt in de vorm van een ventilatievoorontwerp. Hiervoor houdt hij rekening met de ruimtelijke impact en de geldende ventilatienormen. Zo weet je vooraf welke impact het heeft op het gebouwontwerp, kun je je ventilatie beter opvolgen en ben je ook zeker van een kwalitatieve installatie. In je woning moet je minimum 3,6 m3 lucht per uur en vierkante meter verversen. Om het ventilatievoorontwerp samen met de startverklaring voor je EPB-aangifte te kunnen indienen, moet er door de ventilatieverslaggever een dossier worden opgesteld bij het BCCA. De gegevens van het voorontwerp worden dan aan de EPB-verslaggever bezorgd zodat die hierover kan rapporteren in de startverklaring.

Het juiste ventilatiesysteem

Aan de hand van het document met de ontwerpspecificaties kan je ventilatie-installateur het gepaste ventilatiesysteem voor jouw woning voorstellen. Het ventilatiesysteem (kanalen) wordt als een van de eerste technieken geplaatst. Vergeet niet dat er hierook een dakdoorvoer en elektriciteit voor nodig is. Licht daarom tijdig je dakwerker en elektricien hiervan in. Laat de plaatsing van je ventilatiesysteem controleren door je architect.

  • Ventilatieprestatieverslag

Zijn de werken gedaan en kan de ventilatie in gebruik genomen worden, dan vraag je de ventilatieverslaggever, die aangesloten is bij een erkende kwaliteitsorganisatie, om een ventilatieprestatieverslag op te maken. Hierin staan alle prestaties van het ventilatiesysteem in vermeld. De ventilatieverslaggever laadt de gegevens op in de kwaliteitsdatabank waarbij hij is aangesloten. Ook deze gegevens moeten aan je EPB-verslaggever bezorgd worden zodat hij ze kan opnemen in je EPB-aangifte.

Boetes

Het naleven van de normen voor je ventilatie wordt door het Vlaamse EnergieAgentschap (VEA) aan de hand van het ventilatieverslag gecontroleerd. Haal je de vereisten niet, dan kun je hiervoor een boete krijgen.

Meer weten over ventilatie? Lees meer artikels hierover en/of surf naar de website van de Vlaamse overheid.